Η εργατιά «καλωσορίζει» τον Μακρόν διαδηλώνοντας
«Είτε με πανούκλα είτε με χολέρα, εμείς θα είμαστε εκεί». Σήμερα, μια μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα συνδικάτα αναμένεται να υποδεχτούν τον νέο ένοικο του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, με διαδήλωση κατά του νόμου για τα εργασιακά.
Το ραντεβού στις 2 το μεσημέρι στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι ήταν προγραμματισμένο από πριν και ανεξάρτητα από τον νικητή της κάλπης. Εξάλλου, το «Κοινωνικό Μέτωπο» (Front Social), μια νεοσύστατη συλλογικότητα που περιλαμβάνει εκπροσώπους από διάφορα μεγάλα συνδικάτα της χώρας, είχε καλέσει τα μέλη του να σταθούν απέναντι και στους δύο υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα. «Πάρτε μέρος στην πρώτη κινητοποίηση της νέας πενταετίας είτε έρθει η πανούκλα στην εξουσία είτε η χολέρα», ήταν το σύνθημά τους.
«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα σπουδαίο από τις προτάσεις τόσο του Εμανουέλ Μακρόν όσο και της Μαρίν Λεπέν», είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Φρανσουά Γκιγιό από το συνδικάτο της αστυνομίας, που υπάγεται στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT). «Επομένως», πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να οργανωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους».
Η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι εργαζόμενοι έχουν ελάχιστα να περιμένουν από τον νικητή των εκλογών Εμανουέλ Μακρόν, αν όχι τίποτα. Oταν, παραμονές του δεύτερου γύρου, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τον νόμο για τα εργασιακά ως κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι θα ήταν ασυνεπής απέναντι στους δικούς του ψηφοφόρους.
Ο νόμος Ελ Κομρί, που είχε βγάλει πέρυσι τους Γάλλους στους δρόμους, πέρασε τελικά με διάταγμα, καθώς η κυβέρνηση Ολάντ δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα ο Μακρόν, ο οποίος στο ντιμπέιτ με τη Μαρίν Λεπέν μιλούσε συχνά περισσότερο σαν μάνατζερ μεγάλης εταιρείας παρά σαν πολιτικός, τρέφει ακόμα πιο «υψηλές» φιλοδοξίες.
Τι ετοιμάζει
«Το 2016, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε στην εφημερίδα Les Echos ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε “πέρα από τον εργασιακό νόμο”», μας υπενθύμιζε η Le Monde σε πρόσφατο άρθρο της για τις θέσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας για τα εργασιακά.
«Από το καλοκαίρι κιόλας, αν εκλεγεί, θα υποβάλει “ένα νομοσχέδιο για την απλοποίηση του εργασιακού δικαίου και την αποκέντρωση των διαπραγματεύσεων”, μας γνωστοποίησε σε συνέντευξη στη Le Journal du Dimanche στις 9 Απριλίου, προσδιορίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα ληφθεί με σειρά διαταγμάτων, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά».
Οπως έγραφε η Le Monde, o Εμανουέλ Μακρόν θέλει να άρει διάφορους κανονισμούς που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, πριμοδοτώντας τις επιχειρησιακές ή και τις κλαδικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών. Ο νικητής των εκλογών, ο οποίος έχει αφήσει «στον αέρα» το θέμα του 35ωρου, θέλει, μεταξύ άλλων, να δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιες τα ωράρια εργασίας, τον τρόπο πληρωμής των υπερωριών και να θέσει πλαφόν στα ποσά των αποζημιώσεων.
Oσο για τα διατάγματα που φιλοδοξεί να περάσει, στην παράδοση του Ολάντ, και μάλιστα «με το καλημέρα σας», δεν θα είναι τόσο απλό.
Προέλευση
«Εκ μέρους ενός υποψηφίου ο οποίος δεν έχει εκλεγεί ποτέ ούτε στη Βουλή ούτε αλλού, η πρόθεση και μόνο να κάνει χρήση διαταγμάτων αποτελεί πρόκληση απέναντι στους βουλευτές», υπενθύμιζε πριν από λίγες μέρες η Liberation. Eξάλλου, ο Μακρόν ξεχνά την πολύ σημαντική δοκιμασία που τον περιμένει τον ερχόμενο μήνα. Αν χθες η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων τον ψήφισε, έστω και με μισή καρδιά, προκειμένου να κλείσει τον δρόμο στη Λεπέν, αυτό δεν σημαίνει ότι το σκηνικό θα είναι το ίδιο στις βουλευτικές εκλογές.
Προς το παρόν, ο Μακρόν θα πάρει σήμερα την πρώτη γεύση από την αντίδραση των συνδικάτων. Οι συνδικαλιστές που μετέχουν στο «Κοινωνικό Μέτωπο» ελπίζουν ότι θα μαζευτούν αρκετά περισσότεροι από τους 2.000 που είχαν παρευρεθεί σε αντίστοιχη κινητοποίηση στις 22 Απριλίου.
Δείχνουν δε αποφασισμένοι να αναζωπυρώσουν τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου Ελ Κομρί, οι οποίες σταμάτησαν μετά τη μεγάλη απεργία στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μια λάθος απόφαση των ηγεσιών τους, όπως πιστεύουν. «Οι ηγεσίες μας ξεχνούν πολύ εύκολα πως ό,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε με κινητοποιήσεις και απεργία», λέει στο AFP o Γκαέλ Κιράντ από το συνδικάτο ταχυδρομικών υπαλλήλων. Πάλης ξεκίνημα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου