Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ Ο Τραμπ «τελείωσε» τον επικεφαλής του FBI

Ο Τραμπ «τελείωσε» τον επικεφαλής του FBI UPD

comey.jpg

Τζέιμς ΚόμεϊΟ Κόμεϊ ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές | AP Photo/Carolyn Kaster
Ο αμερικανός πρόεδρος απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ επικαλούμενος πως «δεν είναι σε θέση να ηγηθεί αποτελεσματικά της Υπηρεσίας» και ενώ η έρευνα για τη φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη εμπλέκοντας στελέχη από το «στρατόπεδο» Τραμπ. 

«Απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία»

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει, «Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα ωστόσο, συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας».
Και προσθέτει: «Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI που να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη και πίστη στη ζωτικής σημασίας αποστολής του, της επιβολής του νόμου».
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως η απόφασή του, βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζεφ Σέσιονς.

Κόμεϊ και έρευνα για τη Ρωσία

Ο Κόμεϊ ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί, δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, πιστεύοντας πως σχετίζεται με την έρευνα για τη Ρωσία. 

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ζητεί το διορισμό ενός «ανεξάρτητου ειδικού εισαγγελέα» ο οποίος θα ηγηθεί της έρευνας σχετικά με τη πιθανή επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Ξύπνησε μνήμες «Watergate»

Η «καρατόμηση» του Κόμεϊ έρχεται ενώ το αμερικανικό ειδικό σώμα ερευνών (σ.σ. κάτι σαν εξεταστική επιτροπή) έχει εκδώσει κλητεύσεις για διερεύνηση των επαφών από το «στρατόπεδο» Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.
Αρκετοί σχολιαστές συνέκριναν την ξαφνική απομάκρυνση του επικεφαλής του FBI με το σκάνδαλο «Watergate» (1973), όταν ο Ρίτσαρτν Νίξον (σ.σ. τότε αμερικάνος πρόεδρος) απέλυσε τον ειδικό εισαγγελέα που διορίστηκε για να εξετάσει την υπόθεση.
«Ο Ρίτσαρντ Νίξον χρειάστηκε πέντε μήνες για να απολύσει τον άνθρωπο που είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του», σχολιάζουν οι Financial Times.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε μόνο τέσσερις. Η διαφορά είναι ότι ο Νίξον δεν προσπάθησε να κρύψει τα κίνητρα του που ήταν να σώσει την προεδρία του. Ο Τραμπ, από την άλλη όμως, υποστηρίζει ότι απέλυσε τον Κόμεϊ επειδή δεν διαχειρίστηκε σωστά την έρευνα για τα email  της Κλίντον. Ακόμα και για τον Τραμπ, αυτό είναι παρατραβηγμένο. Ο Τραμπ ζητά από τους Αμερικανούς να πιστέψουν ότι "εξολόθρευσε και απομάκρυνε" τον διευθυντή του FBI επειδή δεν ήταν δίκαιος απέναντι στην Κλίντον- την ίδια Κλίντον για την οποία ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην φυλακή. Τώρα, προφανώς, η Κλίντον ήταν το θύμα μιας μη επαγγελματικής έρευνας και ο Τραμπ βάζει τα πράγματα στη θέση τους». 

Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια;

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, βρέθηκε αναμεμειγμένος και σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον -ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα- έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον.
Από την κυβέρνηση Τράμπ, αφήνουν να εννοηθεί πως ο λόγος της «καρατόμησης» του Κόμεϊ σχετίζεται με το παραπάνω γεγονός, ωστόσο η εξέλιξη των γεγονότων δημιουργεί άλλους συνειρμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρώσος Πρέσβης: Να φύγουν τώρα και οι 1,5 εκατομμύρια Ρώσοι από το Ισραήλ...

Έρχεται το μεγάλο ΜΠΑΜ Ρώσος πρέσβης: «Να φύγουν και οι 1,5 εκ. Ρώσοι από το Ισραήλ πριν είναι πολύ αργά» Μετά την ισραηλινή επίθεση κατά ...