Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Νέες τουρκικές Navtex μεταξύ Κύπρου - Κρήτης

Νέες τουρκικές Navtex μεταξύ Κύπρου - Κρήτης

cyprus-aoz.jpg

Κυπριακή ΑΟΖAP Photo/Petros Karadjias
Ανταπόκριση από τη Λευκωσία
Άδεια από την Τουρκία ζήτησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος για να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», η οποία γράφει ότι χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος. 
Το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», γράφει ότι το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.
Δεύτερη Navtex εκδόθηκε 25 χλμ. νότια της Κρήτης. Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να κάνει έρευνα σε αυτή την περιοχή. 

Στο Ηράκλειο το πλοίο

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένη την Τουρκία, βρίσκεται το γερμανικό ακαδημαϊκό ερευνητικό πλοίο«Maria S. Merian», που ανήκει στο γερμανικό κράτος και το διαχειρίζονται πανεπιστημιακά ωκεανογραφικά κέντρα της χώρας.
Η τουρκική εσπευσμένη ενέργεια έκδοσης Navtex προφανώς αποτελούσε απάντηση στις δηλώσεις μετά την άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και τις δηλώσεις υπεράσπισης Ελλάδας και Κύπρου από τουρκικές παραβιάσεις στη θάλασσα.

Έρχονται τα σκάφη της Exxon Mobil

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για τη συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 
Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δύο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.
Στο μεταξύ, αναχώρησε χθες βράδυ από τη θάλασσα της Κύπρου το γεωτρύπανο της ΕΝΙ saipem 12000. Με ταχύτητα 8,5 κόμβων βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Πάφου, με δυτική κατεύθυνση και προορισμό το Μαρόκο, όπου αναμένεται να φτάσει στις 9 Μαρτίου.
Το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που ήταν δίπλα στο γεωτρύπανο, επιστρέφει στο λιμάνι Λεμεσού, όπου είναι ακόμα ελλιμενισμένα τα άλλα δυο υποστηρικτικά σκάφη, VOS Prime και VOS Purpose. Και τα τρία σκάφη με σημαία Ιταλίας αναμένεται να ακολουθήσουν το SAIPEM 12000. ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T64VcD