Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αλέξης - Φώτης: Από τις σχέσεις οργής στις... σχέσεις στοργής

Πως συναντήθηκαν ξανά οι δύο «σύντροφοι»

Αλέξης - Φώτης: Από τις σχέσεις οργής στις... σχέσεις στοργής



Αλέξης - Φώτης: Από τις σχέσεις οργής στις... σχέσεις στοργής
Επειτα από χρόνια Αλ. Τσίπρας και Φ. Κουβέλης συγχρόνισαν το ρολόι τους και βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση
(Φωτογραφία: Eurokinissi)
Οσοι πιστεύουν ότι ο Φώτης Κουβέλης ορκίζεται για πρώτη φορά υπουργός, κάνουν λάθος. Ο πρώην επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ είχε πάρει ξανά χαρτοφυλάκιο σε κυβέρνηση… εκτάκτου ανάγκης. Ηταν το 1989, στην κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη, δηλαδή στην συγκυβέρνηση ΝΔ – Συνασπισμού όπου ο κ. Κουβέλης γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιους έτους.

Τότε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν μόλις 15 ετών και τότε ξεκινούσε την πορεία του στην πολιτική, αρχικά με την ενασχόλησή του στα μαθητικά κινήματα.

Με τον Φώτη Κουβέλη βεβαίως συναντήθηκαν ξανά και στο ίδιο κόμμα, χώρισαν, τα «έσπασαν», τα ξαναβρήκαν και τώρα θα κάθονται στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο. Μια πολυκύμαντη σχέση ενός παλαιού αριστερού με ένα νέο στέλεχος που έχει δύο σταθμούς. Ο δεύτερος είναι βεβαίως ο χθεσινός, με το τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Τσίπρας στον πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2010, στο 6ο Εκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού, όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, αποφασίζει να αποχωρήσει και να ιδρύσει στη συνέχεια τη Δημοκρατική Αριστερά.

Χαρακτηριστική η εικόνα του κ. Κουβέλη να αποχωρεί από το Συνέδριο μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος εκείνη την εποχή. ΟΙ Ανανεωτικοί είχαν κατηγορήσει την ομάδα Τσίπρα για ακραίες πρακτικές, σταλινικού χαρακτήρα που απομάκρυναν το χώρο από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.












Και ήταν το επιστέγασμα μια σχέσης αντιπαλότητας που ξεκίνησε το 2008 στις εσωκομματικές εκλογές όταν οι δυνάμεις που έλεγχαν οι κ. Αλαβάνος και Λαφαζάνης έδωσαν ποσοστό 70% στον κ. Τσίπρα με αντίπαλο τον κ. Κουβέλη που πήρε 29%.

Πλέον, με τον νυν αναπληρωτή υπουργό Αμυνας να ιδρύει δικό του κόμμα απέναντι στον Συνασπισμό και αργότερα ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Τσίπρας και Κουβέλης δεν είχαν παρά τυπικές σχέσεις. Όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συνεργαστεί με τους… μνημονιακούς στην τρικομματική κυβέρνηση, τότε άνοιξε νέο μέτωπο.

Οι άλλοτε σύντροφοι βρέθηκαν απέναντι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγορούσε τη ΔΗΜΑΡ για προδοσία εξαιτίας της συμμαχίας του κ. Κουβέλη με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Είναι Ιανουάριος του 2013 όταν με αφορμή την προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ ο Αλέξης Τσίπρας γράφει ένα μήνυμα που λέει: «Ο κος Κουβέλης συμπεριφέρεται ως κομπάρσος, δηλώνει παρόν, συμμετέχοντας εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων».

Ετσι, οι «μνημονιακοί» σύντροφοι δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που απογειώνεται στην κοινωνία κι ετοιμάζεται για την εξουσία. Ηταν η εποχή όπου ο κ. Τσίπρας θα άνοιγε μέτωπο με την τρικομματική και υποσχόταν ότι θα καταργήσει με ένα νόμο το μνημόνιο και θα κάνει τις αγορές να χορεύουν.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΔΗΜΑΡ φωνάζοντας: «Μισθούς, συντάξεις, τα έκανες κουρέλι / άντε και γ... σύντροφε Κουβέλη».

Η άνοδος του αντιμνημονιακού μετώπου και η κόπωση εκείνης της κυβέρνησης, στη σκιά θυελλωδών συνεδριάσεων στη Βουλή και διαδηλώσεων στους δρόμους, οδηγεί σε αποχωρήσεις στελεχών όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Πάρις Μουτσινάς και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Είναι καλοκαίρι του 2013, ο Σαμαράς βάζει λουκέτο στην ΕΡΤ και ο Φώτης Κουβέλης βρίσκει αφορμή για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. 

Πολλοί είπαν τότε ότι αυτός που υπέγραψε μνημόνια και σκληρά μέτρα είναι αδιανόητο να αποχωρεί για την ΕΡΤ, όμως, η ΔΗΜΑΡ ήταν φανερό ότι άρχισε να φθίνει καθώς η μοιρασιά της εξουσίας και το περίφημο «4-2-1» στις κρατικές θέσεις, είχε πληγώσει τους ανθρώπους της αριστεράς. Όταν στις ευρωεκλογές παίρνει 1,2% από 6,11% στις εθνικές εκλογές του 2012, τότε έγινε φανερό ότι η ΔΗΜΑΡ έπνεε τα λοίσθια.

Και φτάνουμε στα δραματικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2014 με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είτε θα υπήρχε συναίνεση είτε θα έπεφτε η κυβέρνηση και θα πηγαίναμε σε εκλογές. Από το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου οι φήμες φουντώνουν ότι προτάθηκε ο Φώτης Κουβέλης για Πρόεδρος με τη στήριξη Σαμαρά και Βενιζέλου. 

Μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τον βγάζει από τη θέση αυτή ο Κουβέλης που αρνείται το θώκο και πάει στη Βουλή και ψηφίζει «παρών» στην πρόταση για τον Σταύρο Δήμα.

Η χώρα οδηγείται στις κάλπες, οι φήμες ξαναφουντώνουν ότι ο απόλυτος κυρίαρχος των εκλογών, Αλ. Τσίπρας, θα επιβραβεύσει τον Φώτη Κουβέλη με τη θέση στο Προεδρικό Μέγαρο, όμως, τελικά Πρόεδρος γίνεται ο Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο άλλων πολιτικών διευθετήσεων.

Από τότε μέχρι σήμερα, με τον Κουβέλη να μην είναι πια στην «τελειωμένη» ΔΗΜΑΡ, οι σχέσεις του με τον Τσίπρα ήταν τυπικές αλλά πάντα «έπαιζε» το όνομά του σε κάθε ανασχηματισμό. Ο εν αναμονή υπουργός δεν είχε επιβραβευτεί ποτέ, παρά τα καλά λόγια που είχε πάντα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το φθινόπωρο του 2016 στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης είναι στην πρώτη θέση μαζί με τους παλιούς συντρόφους. Και 1,5 χρόνο μετά μπαίνει στην κυβέρνηση αλλά στη θέση – έκπληξη δίπλα στον Πάνο Καμμένο.

Η… δύσκολη αποστολή που του ανέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ακόμη δυσκολότερη από το γεγονός ότι βρίσκεται εκ διαμέτρου αντίθετος σε όλα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Και πολλοί λένε ότι η τοποθέτηση του κ. Κουβέλη στον υπουργείο Αμυνας και σε έναν… κόντρα ρόλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τιμωρία» ή «χλεύη» από την πλευρά του πρωθυπουργού. 

Ίσως να εκδικείται μετά από χρόνια για την απόφαση του «συντρόφου Φώτη» να πορευτεί το 2012 με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, αντί να βγει στους δρόμους μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Κλειστείτε στα σπίτια σας»-Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της πάνω από το Αστραχάν σημάνοντας συναγερμό σε όλη την Ουκρανία

  Οι Βρετανοί φοβούνται και αυτοί μην γίνουν στόχος της επικείμενης ρωσικής πυραυλικής επίθεσης, αφού ο πύραυλος Oreshnik θα έφτανε το Λονδί...