Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αδιέξοδο ταξίδι Ν.Κοτζιά στα Σκόπια: Θέλουν να δώσουν το όνομα Μακεδονία αλλά... δεν τους αφήνουν οι Σκοπιανοί!

Αδιέξοδο ταξίδι Ν.Κοτζιά στα Σκόπια: Θέλουν να δώσουν το όνομα Μακεδονία αλλά... δεν τους αφήνουν οι Σκοπιανοί!
Αδιέξοδο χαρακτηρίζεται το ταξίδι του Ν.Κοτζιά στα Σκόπια καθώς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και όχι ΑΝΕΛ) θέλουν και είναι πρόθυμοι να δώσουν το όνομα Μακεδονία αλλά ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών δεν τους αφήνει καθώς η γειτονική χώρα δεν είναι διαθέσιμη να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές σε ότι αφορά ιθαγένεια, ταυτότητα, γλώσσα και αλυτρωτικά εδάφια.
Και όταν λέμε αλυτρωτικά εδάφια, μιλάμε για άρθρα που ξεκάθαρα δείχνουν ελληνικά εδάφη ως «μη απελευθερωθέντα».
Συν τοις άλλοις στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει έντονη πλέον αντίδραση σε προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της όποιας «λύσης».
Δηλαδή, υπήρχε η άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ κα στον ξένο παράγοντα, για μια αποδοχή μιας «λύσης» καταρχήν από την ελληνική πλευρά και εν συνεχεία, σταδιακών παραχωρήσεων της σκοπιανής πλευράς, βασιζόμενων σε... υποσχέσεις άνευ αξίας καθώς μόλις τα Σκόπια ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν πρόκειται να τηρήσουν καμία δέσμευση, είτε προφορική είτε γραπτή.
Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια με πολύ βαριά καρδιά καθώς ξέρει ότι επί της ουσίας όλα έχουν τελειώσει και όχι λόγω δική τους «αδιαλλαξίας» αλλά επειδή οι «απέναντι» δεν θέλουν να δώσουν απολύτως τίποτα.
Οι φιλοφρονήσεις και οι επικοινωνιακές κινήσεις καλής θέλησης της «χαμογελαστής» κυβέρνησης Ζ.Ζάεφ τελείωσαν και ο Νικολά Ντιμιτρόφ ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Έλληνα ομολόγου του δήλωσε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό».
Στην Αθήνα κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν διακατέχονται ούτε από την στοιχειώδη λογική.
 Η κυβέρνηση Ζάεφ βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει και την εσωτερική σύγκρουση με αφορμή τον νόμο για την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας.
Αυτό έχει οδηγήσει σε όξυνση και την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μετά την άρνηση του τελευταίου να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη Τετάρτη η Βουλή.
Την ίδια στιγμή, η συμπολίτευση κατηγορείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προβαίνει σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς τους Αλβανούς.
Όμως επί της ουσίας τα Σκόπια είναι μια διαιρεμένη χώρα και το σλαβικό στοιχείο φαίνεται πως αρνείται αυτό να το καταλάβει και διαπραγματεύεται με Ελλάδα και Αλβανούς πιστεύοντας ότι είναι στην θέση του «οδηγού» επειδή ΗΠΑ και Γερμανία το στηρίζουν.
Όμως αν συμβεί πάλι μια ένοπλη σύγκρουση κανείς από τους 2 δεν θα επέμβει για να τους σώσει.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».
Η σκοπιανή πλευρά απορρίπτει την αλλαγή Συντάγματος, έχοντας ως στόχο και τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, κάτι που οδηγεί στη «διπλή ονομασία», ενώ συγχρόνως εγείρει θέματα συνταγματικότητας της όποιας συμφωνίας καταλήξουν οι δύο πλευρές. Τέλος φαίνεται αμετακίνητη και στο ζήτημα της γλώσσας που επιμένει να την αναφέρει ως «μακεδονική».
Κακώς ο Ν.Κοτζιάς πηγαίνει στα Σκόπια. Κακώς συνεχίζεται η «διαπραγμάτευση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...