Θρίαμβος ή παγίδα για την Τουρκία η προέλαση στην Συρία; (ΧΑΡΤΕΣ)
Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Η Τουρκία ονειρεύεται άλωση της Βόρειας Συρίας και προκαλεί ένταση στην Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίοι υποχώρησαν, για πολλούς τακτικά, από τον θύλακα της Αφρίν, στην οποία οι Τούρκοι μαζί με τους ισλαμιστές του ISIS προχώρησαν σε φρικαλεότητες.
Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στην βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.
Μπανμπιτζ και Λαττάκεια
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.
Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG, τους Κούρδους δηλαδή της Συρίας και έχουν στηθεί μπροστά από τα νερά του Ευφράτη.
Επιπλέον, δυτικά βρίσκεται η Λαττάκεια, όπου η Ρωσία διατηρεί αεροπορική βάση.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, ΗΠΑ και Ρωσία δεν εμπόδισαν την Τουρκία να καταλάβει το Αφρίν.
Πως θα αντιδράσουν όμως αν οι Τούρκοι, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται, επιδιώκουν την ανατροπή του συμμάχου της Ρωσίας Άσαντ,εισέλθουν ακόμα πιο βαθιά στην Συρία;
Ας περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο, η Τουρκία έχει εισέλθει σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση!
Ζώνη Ασφαλείας και... Ιράν
Μετά την κατάκτηση του Αφρίν, εφόσον αυτή διατηρηθεί, καθώς οι Κούρδοι έχουν ανακοινώσει πως θα την ανακτήσουν, η Τουρκία οφείλει να εγκαθιδρύσει ζώνη ασφαλείας (buffer zone), προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της και να περιφρουρήσει την περιοχή.
Κάτι τέτοιο απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Με άλλα λόγια η γείτονα οφείλει να αναπτύξει κρατικές δομές στην Αφρίν, όπερ που μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ως προσπάθεια προσάστησης συριακού εδάφους.
Οι Τούρκοι βέβαια έχουν δηλώσει πως θα φύγουν και θα αφήσουν την πόλη στους ισλαμιστές, δημιουργώντας ένα σουνιτικό αραβικό μπλοκ υπό τουρκικό έλεγχο στην βόρεια Συρία. Ούτε αυτό όμως είναι αρκετό και μάλιστα φέρνει απέναντι στην Τουρκία το σιιτικό Ιράν!
Ρωσία - Ερντογάν
Η Δαμασκός ξεκίνησε να αντιδρά έντονα! Αρκετές μέρες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της, εξέδωσε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα εδάφη της, τα οποία έχει καταλάβει.
Η Ρωσία, απέσυρε προσωρινά την ρωσική αεροπορική «ομπρέλα» για την προστασία της πόλης Αφρίν, την οποία είχε προτάξει στους Τούρκους. Κατά αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία έδειξε στην Άγκυρα πως η Τουρκία είναι ως ένα βαθμό εξαρτημένη από εκείνη, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις θα διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε έναν τομέα όπου η Μόσχα θα είναι η ανώτερη δύναμη.
Επιπλέον, στο Κρεμλίνο δεν αποκλείεται να θέλουν να βάλουν τους Τούρκους σε μόνιμη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως συμμάχους των Κούρδων, τους οποίους άλλωστε και οι Ρώσοι έχουν στηρίξει.
Ρώσοι και Αμερικανοί, δεν πιστεύουν πως η Τουρκία έχει, ως κράτος, πολλές αντοχές,προκειμένου να εδραιώσει την όποια εξουσία της σε συριακό έδαφος. Ειδικά, όταν Ερντογάν παρακαλεί την Ευρώπη για χρήματα, «ζηλεύοντας» την Ελλάδα. Ενδεχόμενα, μάλιστα οι Τούρκοι να έχουν πέσει σε μία καλοστημένη παγίδα, η οποία έχει ως «τυρί» την δήθεν αποτροπή δημιουργίας κουρδικού Κράτους. Θα δείξει!
Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μακροχρόνια τουρκική παραμονή και προέλαση στην Συρία, χωρίς ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και πόρους αλλά και χωρίς την άδεια Ρώσων και Αμερικανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου