Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κόψιμο συντάξεων το '19 με αντίμετρα, από το '20 το αφορολόγητο

Κόψιμο συντάξεων το '19 με αντίμετρα, από το '20 το αφορολόγητο

hilton-diapragmateusi-630.jpg

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις ανοίγει η υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία -αν και μικρή- είναι μόνιμη, δεν είναι μιας χρήσης (one off), όπως παραδέχτηκαν οι δανειστές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπ. Οικονομικών, το μέγεθος αυτής της υπέρβασης θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα έχουμε τεχνική συμφωνία.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 3,5% από 2,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε σε πρόσφατη έκθεσή του (fiscal monitor).
Το πιο σημαντικό είναι ότι ξεκαθάρισε το τοπίο με τις περικοπές της διετίας 2019-2020 αφού, σύμφωνα με την ίδια πηγή:
► Οι συντάξεις θα περικοπούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.
► Η εσπευσμένη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 βγήκε από το κάδρο, κάτι που σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα περικοπεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Ο ίδιος παράγοντας δεν ανησυχεί για την ανάπτυξη, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση του δείκτη από 2,5%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, στο 2% που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει στο 2,1 – 2,2%.
Ο όρος του ΔΝΤ
Αν μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δοθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος πρόσθεσε ότι αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Στην περίπτωση που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.
Είπε επίσης ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το 2030.
ΠΗΓΗ ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...