Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας οδηγεί τη χώρα έξω απο το ευρώ !!

Theodore Katsanevas
39 λεπτά
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας οδηγεί τη χώρα έξω απο το ευρώ
Posted on 16 Μάϊου 2018
Στην έξοδο απο την ευρωκόλαση οδηγεί την Ιταλία η νεά κυβέρνηση συναοπισμού της Λέγκας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Πρωταγωνιστής στην πορεία της απαλλαγής απο τη γερμανική κατοχή ειναι ο Ματέο Σαλβίνι, ο ασυμβίβαστος αρχηγός της Λέγκας που έχει αποδείξει ότι δεν ακολουθεί την πρακτική της κολοτούμπας που χαρακτηρίζει πολλούς πολιτικούς. Η εξέλιξη αυτή έχει αναστατατώσει το ευρωπαϊκό και διεθνές κατεστημένο και έχει επιφέρει πτώση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο και τα άλλα νομίσματα. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία τη ς Ευρώπης η Ιταλία, αν τελικά ακολουθήσει τον δρόμο του Italexit, το το πουλόβερ της γερμανικής κατοχής της Ευρώπης θα αρχίσει να ξυλώνεται.Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, αφού εδώ η γερμανική κατοχή έχει αποκτήσει γερές ρίζες ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού.
Η προοπτική του Italexit αποκαλύφθηκε από την Huffington Post Italy, η οποία έφερε στη δημοσιότητα το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.Δημοσιεύοντας το βράδυ της 15ης Μαίου τη φωτοτυπία ενός «συμφώνου για μια κυβέρνηση αλλαγής», 39 σελίδων, το οποίο είχε υπογραφεί στις 14 Μαίου και από τα δύο κόμματα, το σάιτ Huffpost Ιταλίας έσπειρε τον πανικό.
Τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Ιταλίας, ανέτρεψαν τα παλαιά κατετημένα κόμματα και κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές. Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας τους, ζητούν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, απαιτώντας από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ, «Η διάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, βασισμένη στην κυριαρχία της αγοράς και τον σεβασμό σε κανόνες που είναι αυστηροί και αβάσιμοι από κοινωνική και οικονομική οπτική, πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά», αναφέρεται στο κείμενο-συμφωνία των δύο κομμάτων.«Συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες οικονομικής και νομικής φύσης πρέπει να εισαχθούν για να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση και έτσι να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία», προσθέτει.
Επίσης, στη σελίδα 38 του συμφώνου, υπάρχει το αίτημα να ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κουρέψει απλά τα 250 δις ευρώ ιταλικού χρέους που κατέχει η κεντρική τράπεζα.
Όσον αφορά την εγχώρια οικονομική πολιτική, το έγγραφο επιβεβαιώνει την προώθηση του εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς Ιταλούς (Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιο αριστερά), καθώς και τις περικοπές στον φόρο εισοδήματος (Λίγκα, δεξιά), αλλά και σχέδια αντιστροφής της μεταρρύθμισης του 2011 στις συντάξεις – όλα μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.
Στην εξωτερική πολιτική, το FSM και η Λέγκα καλούν σε «άμεση απόσυρση» των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. «Επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή μας ως μέλη στη Βορειοατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ προνομιούχο σύμμαχο και ένα άνοιγμα στη Ρωσία, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως “απειλή”, αλλά οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος», σημειώνεται στο κείμενο.«Δεν αξίζει στην Ιταλία»
Ο Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτής και εγγυητής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, πρώτου σε ψήφους κόμματος της Ιταλίας, στις πρόσφατες εκλογές, είχε ξαναβάλει πρόσφατα στο τραπέζι την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το ενιαίο νόμισμα και δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν δύο νομίσματα «το ένα για τον βορρά και το άλλο για τον νότο της Ευρώπης».
Οι οικονομικοί κύκλοι της Ευρώπης και οι διεθνέις αγορές είναι ανάστατες. Εκτός από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, το σπρεντ μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας άρχισε να καλπάζει μπροστά στην προοπτική μιας συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων-Λέγκας, με τόσο έντονο ευρωσκεπτικισμό. «Υπάρχει κίνδυνος όλα αυτά να αυξήσουν τους φόβους και τα στερεότυπα ότι οι Ιταλοί δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο ευρώδουλος πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Αντιδρώντας μέσω Twitter μετά τις αποκαλύψεις του Huffpost, ο προσωρινός πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Maurizio Martina, αποκάλεσε αυτό το κείμενο «ανησυχητικό», κατηγόρησε τα δύο κόμματα, την Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ότι «παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας» και κατέληξε λέγοντας «η Ιταλία δεν το αξίζει αυτό».
Πιο επικριτικός, ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Carlo Calenda δήλωσε ότι αυτό το κείμενο-συμφωνία αποτελεί «το μεγαλύτερο συνοθύλευμα οικονομικών ηλιθιοτήτων που εγράφησαν ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου».
Καληνύχτα σας κύρις Calenda και λοιποί Ιταλο-Γερμανοτσολιάδες. Το καντήλι σας σβήνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...