Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς

Ατενίζοντας το... γαλάζιο της Δεξιάς

genimmata.jpg

Φώφη ΓεννηματάEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε αλλαγή στρατηγικής, με ταυτόχρονη κατακόρυφη όξυνση της αντικυβερνητικής φρασεολογίας, οδηγείται σταδιακά το Κίνημα Αλλαγής, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιλέγει συνειδητά να μην αφήσει ούτε χαραμάδα επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια ώρα να «ξεθωριάσουν» οι διαχωριστικές γραμμές που έχει χαράξει με τη Ν.Δ. Αν και το παραπάνω επιχείρημα αποκρούεται από την ηγεσία, η οποία επιμένει στη λογική του διμέτωπου, μια σειρά από ενέργειες το τελευταίο διάστημα κάνουν αρκετούς να αμφιβάλλουν για την πιστή τήρηση των πρόσφατων συνεδριακών αποφάσεων. 
Κατ' αρχάς, το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα», που υπέβαλε δημοσίως την περασμένη Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά, εκφράστηκε με ελάχιστα 24ωρα καθυστέρηση από την ανάλογη σε γενικές γραμμές πρόταση για πρόωρες κάλπες που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεύτερη ένδειξη σύγκλισης Κεντροαριστεράς-Ν.Δ. είναι η σκληρή καταγγελτική διάθεση ενάντια σε κάθε κυβερνητική απόφαση, με πύρινα επιχειρήματα που συναγωνίζονται σε ένταση τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Την ίδια στιγμή, η κριτική προς το κόμμα της οδού Πειραιώς υπάρχει μεν, αλλά εξασθενεί, ωθώντας πολλούς στη σκέψη ότι οι αιχμές διατηρούνται τυπικά, για λόγους φαίνεσθαι.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, επιδιώκουμε τη στρατηγική του ήττα, δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τη Ν.Δ.», είναι η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη.
Δεν περνά επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι στον πόλεμο της κυβέρνησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διάλεξε να ταχθεί με το στρατόπεδο των δυνάμεων που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο κατανοούν την οργισμένη αντίδραση του επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με την ανάλυση του Μαξίμου παίζει ρόλο άτυπου καθοδηγητή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Εν κατακλείδι, η αίσθηση που δόθηκε -όπως συμπέραναν σε μερίδα του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση Τύπου- είναι ότι τα πρώτα βήματα διερεύνησης της γαλαζοπράσινης μετεκλογικής συνεργασίας έγιναν αυτές τις ημέρες. Ο χρόνος θα δείξει τι τελικά ισχύει...

Παρέμβαση Ραγκούση για Ν.Δ. και διαπλοκή 

Γιάννης Ραγκούσης
«Οπως αποδείχτηκε και από το σκάνδαλο Novartis αλλά και από τη βροχή τόσων offshore εταιρειών, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πολιτικό εκπρόσωπο της μεταπρατικής ολιγαρχίας, της διαπλοκής που εξαγοράζει πολιτικούς...», αναμένεται να υποστηρίξει αύριο ο πρώην υπουργός 
Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι από τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που έχουν ευθαρσώς ταχθεί κατά της προοπτικής σύμπλευσης με τη Ν.Δ.
Η άποψή του, διατυπωμένη από τις εκλογές στην Κεντροαριστερά τον περασμένο Νοέμβριο, δεν ταυτίζεται με τις ίσες αποστάσεις που έχει υιοθετήσει και θεωρητικά ακολουθεί η ηγεσία του χώρου.
Η δε συχνή επίκληση από τον ίδιο της ανάγκης χάραξης μιας σαφούς αντι-δεξιάς ατζέντας από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και η διαφορετική ανάγνωση που κάνει σε κορυφαία πολιτικά ζητήματα, όπως η υπόθεση Novartis και το Μακεδονικό, αναδεικνύουν ανάγλυφα τις έντονες εσωτερικές αναζητήσεις για την πολιτική φυσιογνωμία και την προοπτική του εγχειρήματος. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που πραγματοποιεί αύριο το πολιτικό ρεύμα «ατζέντα Επόμενη Ελλάδα», το οποίο έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός (στις 19.00 στο Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5), αναμένεται να συγκεντρώσει εσωκομματικά και ευρύτερα βλέμματα. Ισως προκαλέσει και αντιδράσεις...
Προσκεκλημένοι στο πάνελ θα είναι πρόσωπα, ακαδημαϊκοί και αυτοδιοικητικοί, ορισμένοι εκ των οποίων με την αρθρογραφία και τη δράση τους πιστεύουν στη δημιουργία μιας πλατιάς συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων με διαχωριστική γραμμή τη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό. Ειδικότερα, θα μιλήσουν οι Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γεράσιμος Μοσχονάς, αν. καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, και Γιάννης Ραγκούσης, μέλος Κ.Ε. Κινήματος Αλλαγής.
Παρέμβαση θα πραγματοποιήσουν οι δήμαρχοι: Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης (Οικολόγοι), Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), και Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης (ΠΑΣΟΚ). Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.  
Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να θίξει στην ομιλία του ο κ. Ραγκούσης θα είναι η υπόθεση Novartis, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι «η αποκάλυψη του σκανδάλου σχηματοποίησε de facto δύο στρατόπεδα αναμέτρησης, της παραγωγικής και προοδευτικής με την παρασιτική και συντηρητική Ελλάδα».
Οπως πρόκειται να πει, αυτό είναι το διακύβευμα που πρέπει να απαντηθεί, ενώ καταλήγοντας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα επισημάνει ότι «όπως αποδείχτηκε και από το σκάνδαλο Novartis αλλά και από τη βροχή τόσων offshore εταιρειών, η Ν.Δ. εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πολιτικό εκπρόσωπο της μεταπρατικής ολιγαρχίας, της διαπλοκής που εξαγοράζει πολιτικούς...». πηγη ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη

  Κοσμος 02 Οκτωβρίου 2024 | 15:05 Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη Ο Αγι...