Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Επόμενες κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής (vid)

CNN Greece
Video: Οι κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής
Σχεδόν μια βδομάδα έχει περάσει από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Μεγάλη η ανησυχία διεθνώς, είδαμε το Ιράν -σύμφωνα με το Τελ Αβίβ- να στέλνει ρουκέτες στο Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας κι εκείνο ν’ απαντά με μεγάλης κλίμακας επίθεση και βλέπουμε και τις προσπάθειες των υπολοίπων που παραμένουν στη συμφωνία να τη διασώσουν.


«Θα είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν», λέει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι«αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία. Προφανώς, χρειαζόμαστε τη δέσμευση της μοναδικής χώρας που μπορεί να καταστρέψει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, δηλαδή του Ιράν, αλλά τα λόγια του Προέδρου Ρουχανί με διαβεβαιώνουν για τις προθέσεις τους αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Σαφώς και έχουμε πολλές άλλες διαφωνίες με το Ιράν, είναι μεγάλη η λίστα, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.»

Κρίσιμες συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Πεκίνο, Μόσχα, Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Θα έχουν προηγηθεί εκείνες με τους ομολόγους του σε Πεκίνο και Μόσχα. Ζητούμενο για την Τεχεράνη -η οποία ειδικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς- είναι το πώς θα περισώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της συμφωνίας«Η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν είναι υψίστης σημασίας, είναι αποτέλεσμα δουλειάς 12 χρόνων και επίπονης διπλωματίας», λέει η Άνγκελα Μέρκελ παρότι, όπως υπογραμμίζει, «δεν είναι ιδανική. Πολλά σε ό,τι αφορά το Ιράν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ, το πρόγραμμα βαλλιστικών όπλων, ο ρόλος που διαδραματίζει το Ιράν στη Συρία, όλα αυτά ισχύουν. Ωστόσο, μια επιτευχθείσα συμφωνία, την οποία ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να εγκαταλείπεται από συμβαλλόμενο μέρος. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη.»
2018-05-13T100935Z_1876606230_RC1EE6C163D0_RTRMADP_3_IRAN-NUCLEAR-ZARIF-CHINA.JPGΣυνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ, Ζαρίφ, με τον Κινέζο ομόλογό του, Γι, στο Πεκίνο (13/5/2018) - πηγή: REUTERS/Thomas Peter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ζελένσκι: «Σκληρές μάχες» σε «μεγάλο τμήμα» των παραμεθόριων περιοχών του Χάρκοβου

  ΚΟΣΜΟΣ  / Κυριακή 12 Μαΐου 2024, 20:54:09 /   Τελευταία Ενημέρωση: 20:54   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ «Σκληρές μάχες» μαίνονται σε τμήματα των παραμε...