Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Χτύπησε κι άλλη αναβολή

Χτύπησε κι άλλη αναβολή

kammenos.jpg

Τι ειπώθηκε στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ποια απόφαση πήρε | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Πρόσκαιρη αναβολή πήρε το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. χθες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναβλήθηκε τελικά -με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας- με αφορμή το γεγονός ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα αντιμετώπιζε σειρά προβλημάτων - που ξεπεράστηκαν, όμως, χθες το απόγευμα.
Τα προβλήματα στη γειτονική χώρα άρχισαν από την Πέμπτη με τις αναβολές στην κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που οδήγησε τον Πάνο Καμμένο χθες το πρωί στη Βουλή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναβάθμιση των F-16 στην επιτροπή Αμυνας να πει ότι δεν είναι απερχόμενος υπουργός και ότι δεν τελεί υπό παραίτηση. Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι τόσο η απογευματινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό όσο και η βραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Star αναβάλλονταν μέχρι νεωτέρας.
Ειδήσεις, ωστόσο, έβγαλε και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στη Βουλή και ήταν ενδεικτικές για το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόμμα του κ. Καμμένου. Ενα κλίμα εκρηκτικό που αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έχει στην παρούσα συγκυρία το πάνω χέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα και πως το μεγάλο άγχος του είναι η πολιτική του επιβίωση την επόμενη μέρα.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, για την οποία ο κ. Καμμένος ανέφερε πως δεν σηκώνει το τηλέφωνο εδώ και λίγες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Καμμένος δεν είπε τίποτα στους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι καθώς έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και με δεδομένο το γεγονός πως οι υπόλοιποι της συνεδρίασης (Τσαρουχά, Κατσίκης) τάσσονται με το μέρος του, ο μοναδικός ο οποίος δέχθηκε «βομβαρδισμό» ερωτήσεων σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Εναν «βομβαρδισμό» τον οποίο ο κ. Κόκκαλης άντεξε, λέγοντας ότι από τη στιγμή που απουσίαζαν και η κ. Κουντουρά και η κ. Χρυσοβελώνη δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση.
Προηγουμένως και λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση ο κ. Καμμένος άφησε μια «σπόντα» στον κ. Κόκκαλη για την απουσία του τελευταίου από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. η οποία τελικά αναβλήθηκε. «Κάποιοι είπαν ότι ήσουν για καφέ», είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος δεν έδωσε συνέχεια, αντιθέτως παρότρυνε τους φωτογράφους να τραβήξουν φωτογραφίες προκειμένου να «μην υπάρχουν σενάρια» και να αποδειχθεί ότι το κόμμα είναι ενωμένο.
Το «άδειασμα»
Ωστόσο το «άδειασμα» στον Πάνο Καμμένο ήρθε όταν η πλειοψηφία της Κ.Ο. απέρριψε το αίτημά του να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσύρει από την κυβέρνηση τα υπουργικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. και παράλληλα να μην αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Οι τέσσερις λοιπόν (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κόκκαλης και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης) είπαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση και ενώ δεν ήταν παρούσες οι κυρίες Κουντουρά και Χρυσοβελώνη.
Πού κατέληξαν τελικά οι ΑΝ.ΕΛΛ.; Στην αναμονή. Οποιαδήποτε εξέλιξη στο κόμμα του Πάνου Καμμένου θα λάβει χώρα ύστερα από νέα συνεδρίαση της Κ.Ο. και αφού προηγουμένως έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα, χρόνος που υπολογίζεται σε ένα δεκαπενθήμερο.
Με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Καμμένος έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω twitter στο οποίο έγραφε: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό». Λίγο αργότερα οι ΑΝ.ΕΛΛ. άφηναν να διαρρεύσει πως όσα γράφτηκαν για την Κ.Ο. ήταν «αποκυήματα φαντασίας» από κύκλους που έχουν στόχο να πλήξουν το κόμμα.
Η τελευταία φράση ήταν μάλλον περιττή καθώς ουδέποτε το Μαξίμου σκέφτηκε να συνδέσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ψήφο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, όπως ξεκαθάρισε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Open ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και αν αποσυρθεί ο Πάνος Καμμένος, η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αλλά και άλλα καίρια ζητήματα.
Η συνάντηση και το ταξίδι στη Σανγκάη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με την Ελενα Κουντουρά και με τον Βασίλη Κόκκαλη, ζητώντας να μάθει τις προθέσεις τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η υπουργός Τουρισμού φαίνεται πως έμεινε σταθερή στις απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν, όπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση το θέμα της συμφωνίας.
Στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. φέρονται να έχουν πει στον κ. Καμμένο να μη βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας, υπενθυμίζοντάς του ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν αρχηγός της Ν.Δ. το 2011. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι Β. Κόκκαλης και Ελ. Κουντουρά θα βρίσκονται σήμερα στη Σανγκάη της Κίνας για θέματα αγροτικής πολιτικής και τουρισμού.
 
Έντυπη έκδοση εφ. Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραηλινοί στρατιώτες ζητούν εκεχειρία στη Γάζα, αλλιώς δεν θα εμφανιστούν για υπηρεσία

Επιστολή-καταπέλτης προς τους υπουργούς και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Θέλουν κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους...