Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Απίστευτες απειλές Τσαβούσογλου: Μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε

Πολεμικές ιαχές από τον Τούρκο αντιπρόεδρο για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών

Απίστευτες απειλές Τσαβούσογλου: Μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε

Απίστευτες απειλές Τσαβούσογλου: Μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε


«Η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε» έγραψε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Ευθείες απειλές εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου.


Με μηνύματα που ανέβασε στο Twitter, ο συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».

Σε άλλο μήνυμα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η  απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» και προσθέτει σε άκρως επιθετικό ύφος ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».





Hurriyet: Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω», σχολιάζοντας την αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης μετά την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» την απόφαση για την παροχή ασύλου από την Ανεξάρτηση Δευτεροβάθμια Επιτροπή. «Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπηματικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του  2016, ένας από τους οκτώ πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Ελλάδα έλαβε πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σκληρά στην απόφαση της Ελλάδας με μια καθυστερημένη ανακοίνωση», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό δημοσίευμα.

Χρονιά εξόδου από τα μνημόνια

Χρονιά εξόδου από τα μνημόνια

grafima.jpg

Μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από το 2009
Το 2018 προδιαγράφεται από την κυβέρνηση και Ευρωπαίους αξιωματούχους ως η χρονιά της εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε τον προσεχή Αύγουστο θα κλείσει μια επώδυνη περίοδος διάρκειας οκτώ χρόνων και τεσσάρων μηνών, κατά τους οποίους οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες είδαν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται, οι εργαζόμενοι είδαν την ανεργία να φουσκώνει και οι οικονομολόγοι τα επιτόκια να εκτοξεύονται.
Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των παραγόντων που συνέτειναν σε μια σειρά μεγέθη· ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των μνημονίων.
Η έλευση της νέας χρονιάς αποτελεί, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των παραγόντων που συνέτειναν σε μια σειρά μεγέθη· ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των μνημονίων.
Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει συμπληρώσει ήδη 1.068 ημέρες στο τιμόνι της χώρας (26 Ιανουαρίου 2015 – σήμερα), ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κυβέρνησε για 950 ημέρες (20 Ιουνίου 2012 – 26 Ιανουαρίου 2015).
Ο Γιώργος Παπανδρέου έμεινε στην πρωθυπουργική θέση για 766 ημέρες (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος, που ουσιαστικά αναδείχτηκε πρωθυπουργός για να υλοποιήσει το (τελικά καταστροφικό) PSI, υπηρέτησε για 187 ημέρες (11 Νοεμβρίου 2011 – 16 Μαΐου 2012).
Στα διαγράμματα παρατίθενται ορισμένα βασικά μεγέθη, βασισμένα στις μετρήσεις και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνθηκών. Eξετάζοντας τα στοιχεία σε μηνιαία βάση παρατηρούμε ότι: Επί κυβέρνησης Παπανδρέου η ανεργία διπλασιάστηκε.
Επί Λουκά Παπαδήμου η ανεργία συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά άγγιξε το 27,9%. Αντίστοιχα, επί Γιώργου Παπανδρέου ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στο διάστημα 2009-2011 κινήθηκε από το 126,7% στο 172,1%. Με το δε PSI το χρέος έπεσε στο 159,6%, αλλά την επόμενη χρονιά, το 2013 έφτασε το 177,4%.
Η οικονομία, βέβαια, δεν αποτελεί απλώς ένα συνονθύλευμα αριθμών και διαγραμμάτων, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία είναι εκείνα που διαμορφώνουν εν πολλοίς τη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Γι’ αυτό και απομένουν πολλά να γίνουν, κυρίως στο επίπεδο της εργασίας και της καθημερινότητας των φτωχότερων στρωμάτων.
πηγη ΕΦ.ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τσίπρας: Το 2018 αφήνουμε πίσω μας οριστικά την εποχή της επιτροπείας

Τσίπρας: Το 2018 αφήνουμε πίσω μας οριστικά την εποχή της επιτροπείας
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι χρόνος-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από τα μνημόνια και ανασαίνει, αφήνοντας πίσω οριστικά την εποχή της επιτροπείας, των σκληρών μέτρων και των ταπεινώσεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό μήνυμα του.

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, στη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση το 2017 για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και διαβεβαίωσε ότι το 2018 δεν θα είναι 2008, δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που γέννησε την ελληνική τραγωδία
Ορόσημο για τη χώρα το 2018
«Στην αυγή του νέου χρόνου συνηθίζουμε να μοιραζόμαστε ελπίδες, προσδοκίες, ευχές, όνειρα για το αύριο», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σήμερα, όμως, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας, μια βεβαιότητα: Ο χρόνος που έρχεται θα είναι χρόνος ορόσημο για τη χώρα. Μετά από σχεδόν μια οκταετία, βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια και ανασαίνουμε. Αφήνουμε πίσω μας οριστικά την εποχή της επιτροπείας, των σκληρών μέτρων και των ταπεινώσεων. Και αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος για να αισιοδοξούμε ότι το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για τη χώρα μας και για το λαό μας».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε να υποβληθεί ο λαός μας σε μεγάλες θυσίες, αλλά και η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη, και πιο συγκεκριμένα, «χρειάστηκε να δώσουν εκατομμύρια άνθρωποι το δικό τους δίκαιο αγώνα, για να ξεφύγουμε από τον βάλτο. Αλλά και από τη δική μας μεριά, χρειάστηκε να δοθεί και δίνεται σκληρή μάχη σε δυο μέτωπα. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης από τη μια, απέναντι στις ακρότητες των δανειστών. Αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, απέναντι στις παθογένειες, στις στρεβλώσεις, στην ευνοιοκρατία, στον κομματισμό, στη διαπλοκή και στη διαφθορά, σε όλα όσα μας κρατούσαν για χρόνια καθηλωμένους».

Το σκοτάδι το αφήσαμε πίσω


Τόνισε επίσης πως δεν έχει σκοπό να θριαμβολογήσει, διότι ξέρει, όπως και ο καθένας, πόσα προβλήματα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας και πόση προσπάθεια χρειάζεται για να φτάσει η ανάπτυξη από τους αριθμούς στους ανθρώπους και σε κάθε σπίτι ξεχωριστά και σημείωσε: «Ξέρω, όμως, επίσης, και ο καθένας μας πρέπει να ξέρει, ότι το σκοτάδι το αφήσαμε πίσω. Το καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα το 2010, το 2018 επιτέλους τελειώνει».
Το 2018 δεν θα είναι 2008

Παράλληλα μια άλλη βεβαιότητα «είναι ότι το 2018 δεν θα είναι και δεν πρέπει να γίνει 2008. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε και δε θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που γέννησε την ελληνική τραγωδία. Στην ανάπτυξη για τους λίγους και στα ψίχουλα για τους πολλούς. Στα συμπλέγματα πολιτικής εξουσίας και οικονομικής δύναμης, και στα τζάκια που υπονόμευσαν την οικονομία, τη δημοκρατία και τη χώρα».
Μάχη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Αναφερόμενος στο 2017 ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε μια δύσκολη μάχη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και πρόσθεσε: «Δώσαμε, όμως, και ένα δείγμα γραφής μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που βάζει το συμφέρον της χώρας και των πολλών πάνω από τα συμφέροντα μιας καλομαθημένης ολιγαρχίας».

Η οικονομία πήρε πάλι μπροστά

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης έδωσε απτά αποτελέσματα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε χαρακτηριστικά:
-Η οικονομία πήρε πάλι μπροστά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.
-Η ανεργία μειώθηκε αισθητά.
-Η Ελλάδα βρήκε πάλι τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Δεν είναι πλέον αιτία προβλημάτων, αλλά καταλύτης λύσεων, ενώ η ελπίδα και η αισιοδοξία επανέρχεται, δειλά αλλά σταθερά, στη βασανισμένη από τα σκληρά μέτρα κοινωνία μας.
-Το κοινωνικό μέρισμα έδωσε μια ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας.
-Το κοινωνικό κράτος κάνει βήματα, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
-Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, προχωρούν με αποφασιστικότητα και παρά τις αντιδράσεις της παλιάς πολιτικής ελίτ.

Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή την πολιτική θα συνεχίσει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε. Με νέες δυνάμεις, αλλά και με τις νέες δυνατότητες, που συνεπάγεται το τέλος της επιτροπείας. Γιατί η ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει ούτε βάθος, ούτε προοπτική, ούτε καν νόημα. Γιατί η ανισότητα δεν είναι νόμος της φύσης. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προπαγανδίζει σήμερα την καταστροφή, για να επιτύχει αύριο την παλινόρθωση. Αλλά δε θα το αφήσουμε να συμβεί. Δε θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε σε όλες και σε όλους «δημιουργικό, ειρηνικό, και ευτυχισμένο το 2018, με αισιοδοξία, με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο δημοκρατικής κανονικότητας, οικονομικής προόδου, ισότητας και δικαιοσύνης, αλλά και με την επίγνωση ότι τίποτε δεν θα μας χαριστεί αν δεν το διεκδικήσουμε με τη σκληρή δουλειά και τον αγώνα μας

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)

Posted by IGOR στο Δεκέμβριος 31, 2017

Από τη Μοσούλη μέχρι την καταιγίδα Ίρμα και από την επίθεση στο Λας Βέγκας, μέχρι την πυρκαγιά στο Grenfell Tower, το RT μάζεψε τα καλύτερα βίντεο από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που έφτασε στο τέλος της.
360 spacewalk
Το RT «ένωσε» δυνάμεις με τη ρωσική διαστημική ομάδα και παρουσίασε ένα 360 μοιρών βίντεο από το διάστημα.
Φωτιά στο Grenfell Tower
Η φωτιά στο Grenfell Tower στο Λονδίνο, που εκτυλίχθηκε στις 14 Ιουνίου με δεκάδες νεκρούς και συγκλόνισε τον κόσμο.
Επίθεση στο Λας Βέγκας
58 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 527 τραυματίστηκαν από την επίθεση με όπλο του Stephen Paddock σε συναυλία στο Λας Βέγκας.
Δημοψήφισμα στην Καταλονία
Χάος επικράτησε στους δρόμους της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου, με το που άνοιξαν η κάλπες για το δημοψήφισμα. Αστυνομικοί χτυπούσαν πολίτες, ενώ ο ισπανικός στρατός βγήκε στους δρόμους, προσπαθώντας να αποτρέψει τις εκλογές, οι οποίες τελικά πραγματοποιήθηκαν, με το «ναι» στην ανεξαρτησία να επικρατεί.
Τυφώνας «Ίρμα»
Ο τυφώνας «Ίρμα» προκάλεσε χάος στα νησιά της Καραϊβικής και τα παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και ζημιές.
Ο επιβάτης της United Airlines
Ο επιβάτης της United Airlines ο οποίος διώχθηκε κακήν κακώς από το αεροπλάνο, του οποίου η θέσεις ήταν υπερπλήρης. Το βίντεο του έγινε viral και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Επίθεση στο Μάντσεστερ
Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ Αρένα, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε.
Καταστροφή της Μοσούλης
Η καταστροφή της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, μέσα από ένα ανατριχιαστικό βίντεο.
Οι προκλήσεις της Β. Κορέας
Οι προκλήσεις της Β. Κορέας με τις εκτοξεύσεις πυραύλων και οι απειλές του Κιμ – Γιογκ – Ουν.
Μητέρα όλων των βομβών
Η Αμερική εκτόξευσε φέτος τη «Μητέρα όλων των βομβών», σε μαχητές του ISIS στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για την μεγαλύτερη βόμβα όλων των εποχών, που δεν είναι ατομική.
Πηγή: philenews

Σε δύσκολη θέση Κυβερνητική πηγή: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Σε δύσκολη θέση

Κυβερνητική πηγή: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Κυβερνητική πηγή: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι
«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης» υποστηρίζει η κυβέρνηση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 0
Αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική για την απόφαση να ζητήσει ακύρωση του πολιτικού ασύλου για τον τούρκο στρατιωτικό βρίσκεται η κυβέρνηση. Απαντώντας, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

Αυτό σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτημα για την αίτηση ακύρωσης κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων.

Όσον αφορά στο ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί», υπογραμμίζει και τονίζει: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σενάρια κατάρρευσης της ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό

Σενάρια κατάρρευσης της ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό


Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποιεί για κατάρρευση της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο καθοριστικό ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk κατηγόρησε μάλιστα τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που επωμίζονται μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης:
«Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή αν δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις. Δεν μπορεί ωστόσο να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επ΄ ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη».
«Ο καγκελάριος Κουρτς υιοθετεί την γλώσσα του Τραμπ»
«Δεν μπορείς να κλείσεις τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό», δηλώνει ο Ζ. Άσελμπορν.
Σε συνέντευξη στον σημερινό φύλλο του περιοδικού Der Spiegel o υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προσάπτει στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ότι υιοθετεί την γλώσσα του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ όταν δηλώνει στην εφημερίδα Bild πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα δεχθεί πρόσφυγες. «Όπoιος μιλά κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την ΕΕ, για την οποία η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία», υπογραμμίζει ο Ζ. Άσελμπορν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF:
 «Το κλείσιμο των συνόρων είναι λαϊκισμός. Μπορείς βέβαια να κλείσεις τα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, δεν μπορείς ωστόσο να πράξεις το ίδιο και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. ΕL. GR

Μεγάλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το 2018


Μεγάλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το 2018


Το ίδιο… δραστήρια με τα προηγούμενα έτη θα είναι η ποινική Δικαιοσύνη το έτος 2018, η οποία εδώ και μερικά χρόνια έχει να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο όγκο σκανδάλων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η νέα χρονιά φαίνεται πως θα είναι εξίσου… πλούσια, καθώς αναμένονται να ξεκινήσουν σημαντικές δίκες, αλλά και να συνεχίσουν -αν όχι να ολοκληρωθούν- ακροαματικές διαδικασίες σημαντικών υποθέσεων.
Αρωμα οικονομικών και πολιτικών δικογραφιών θα έχουν τα πινάκια του 2018, οι οποίες ήδη απασχολούν την κοινή γνώμη και υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το πολιτικό θρίλερ για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το οικονομικό σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και η δεύτερη μεγάλη δικογραφία για τη Siemens, είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το νέο έτος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σημαντικές δίκες όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, αλλά και εκείνη σε δεύτερο βαθμό για τον ήδη καταδικασθέντα υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες υποθέσεις, οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα απασχολήσουν τα ελληνικά δικαστήρια.

«Σχέδιο Πυθία» και τηλεφωνικές υποκλοπές

Στις… καθυστερήσεις για τον προσδιορισμό της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως «σχέδιο Πυθία», και των τηλεφωνικών υποκλοπών, δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψή τους.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει ήδη εκδώσει το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο τέσσερα άτομα, ωστόσο οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει κατηγορούμενοι καθυστερούν τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας. Οποια εξέλιξη και αν έχουν αυτές οι δικονομικές ενέργειες, η δίκη υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πράκτορας της CIA, William B., που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠΕ, οι οποίοι βαρύνονται με την πράξη της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση, και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε επίσης πως πρέπει να μπει στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορά σε συνεργούς, άγνωστους -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- δράστες, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν τον Αμερικανό πράκτορα στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται. Ακολουθώντας ουσιαστικά το πόρισμα του ανακριτή Δ. Φούκα που χειρίστηκε την έρευνα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών συνέδεσε τις επίμαχες αξιόποινες πράξεις με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα, ο William B., Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη των οποίων εξαφανίστηκε από τη χώρα. Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη, την οποία εκείνος αρνείται, αφορά σε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και εμφανίζονται να είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

«Ερρίκος Ντυνάν»: Το… δώρο του Ανδρέα Μαρτίνη 

Η βασική υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον πρώην πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, φτάνει πλέον στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 2190/2017 βούλευμα, τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη μίζα που φέρεται να δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Παραπέμπονται ο Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, αλλά και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καμπής, αντιμέτωποι με την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο καλείται πλέον να ελέγξει πώς ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ιδρύματος βρέθηκε να διαθέτει σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τη γυναίκα του το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.
Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα δόθηκαν έτσι ώστε να υπογραφεί το 1998 η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της γερμανικής εταιρίας «Hospitalia International GmbΗ».

Ο Σταύρος Ψυχάρης για τα δάνεια του ΔΟΛ

Ακόμα ένας πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας -αυτή τη φορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- θα έρθει αντιμέτωπος με την ποινική Δικαιοσύνη. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ένα δάνειο ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να έλαβε χωρίς εγγυήσεις.
Ο πρώην πρόεδρος και εκδότης του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, καθώς φέρεται ότι το επίμαχο δάνειο του χορηγήθηκε από την Alpha Bank, προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Ομίλου. Κατά την κατηγορία, το δάνειο χαρακτηρίστηκε προσωπικό, χωρίς να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις. Συγκατηγορούμενοί του είναι δέκα στελέχη της τράπεζας που κατηγορούνται για την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς εμφανίζονται να ενέκριναν τη χορήγηση του συγκεκριμένου δανείου.
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Σταύρος Ψυχάρης έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ με τριετή αναστολή για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση για τα οικονομικά έτη 2010 – 2014.

Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, το C4Ι και ο ΟΤΕ 

Τα δύο σημαντικότερα σκέλη του σκανδάλου της Siemens αναμένεται να μονοπωλήσουν τα ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες. Ηδη η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού έχει ξεκινήσει και με μεγάλο ενδιαφέρον προβάλλονται πτυχές για τον τρόπο που οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να διακινούσαν χρήματα προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση 8002/1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού. Κι ενώ ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη -και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες-, η δεύτερη σημαντική δικογραφία έρχεται με τη σειρά της στα δικαστικά έδρανα.
Πρόκειται για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, για το οποίο το Συμβούλιο Εφετών με ένα βούλευμα – καταπέλτη στέλνει στο εδώλιο 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρίας με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».
Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος παραπέμπεται για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση. Βέβαια, όπως και στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία», ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει στη Γερμανία, όπου έχει διαφύγει ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, ενώ εκπροσωπείται από νομικό επιτελείο.

Η «προεκλογική χορηγία» που οδήγησε σε καταδίκη

Σε χρόνο – ρεκόρ, εξαιτίας του κινδύνου παραγραφής, προσδιορίστηκε η δίκη σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο 72χρονος πολιτικός άνδρας, που τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή έως την έφεση, βρίσκεται ήδη από την 1η Δεκεμβρίου αντιμέτωπος σε δεύτερο βαθμό με το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Μαζί του στο εδώλιο κάθονται το στέλεχος της Siemens Ηλ. Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Αλ. Μαντάς. Στον πρώτο πρωτόδικα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η υπόθεση αφορά σε σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens και συγκεκριμένα στη μίζα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε ο Τάσος Μαντέλης για την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Τα χρήματα εμφανίζονται να διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ενώ στην απολογία του είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο προεκλογική χορηγία της εταιρίας.

Το τέλος εποχής των… παράνομων επιχορηγήσεων

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της είναι η δίκη για τις αποκαλούμενες «παράνομες επιχορηγήσεις» της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, οι οποίες εμφανίζονται να δόθηκαν σε πολυτελείς δαπάνες.
Ηδη ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί να κηρυχθούν ένοχοι 56 από τους 59 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Νίκος Φωτόπουλος (φωτό), ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός. Κατηγορούνται κατά περίσταση για τις αξιόποινες πράξεις της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ και της απιστίας στην υπηρεσία.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ το διάστημα 2008 – 2011 φαίνεται πως θα εκφωνηθεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την κατηγορία, «εντοπίστηκαν τιμολόγια τα οποία αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων, γευμάτων ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας».
Μάλιστα, η έκδοση τιμολογίων φέρεται να ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ την περίοδο από το 2008 ως το 2009, ενώ ένα δάνειο 500.000 ευρώ της ΔΕΗ δεν είχε εγγυήσεις και φαίνεται να μην επιστράφηκε ποτέ.

Στον τρίτο χρόνο μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής

 Τα τρία χρόνια συμπληρώνει φέτος η δίκη για τη Χρυσή Αυγή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και αναμένεται να συνεχίσει και το 2018. Οι 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων και οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν πλέον ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους, δίνοντας τέλος στο πρώτο σκέλος της ακροαματικής διαδικασίας.
Πλέον εξετάζονται οι μάρτυρες που έχουν προταθεί να εξεταστούν από την πολιτική αγωγή, ενώ θα ακολουθήσει η ανάγνωση εγγράφων, που αναμένεται να αξιοποιήσει σημαντικό χρόνο, αφού -όπως όλα δείχνουν- θα υπάρξει αίτημα να αναπαραχθεί σημαντικό τμήμα από το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Στη συνέχεια, το λόγο θα έχουν οι μάρτυρες της υπεράσπισης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπου άγνωστο παραμένει εάν θα εμφανιστούν όλοι αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ή όχι, όπως άλλωστε είναι και το δικονομικό τους δικαίωμα. Ακολούθως, θα λάβουν χώρα η εισαγγελική εισήγηση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των συνηγόρων και, τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου. Εξαιτίας του αριθμού των παραγόντων της δίκης, όλα δείχνουν πως ένας χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός για την ολοκλήρωσή της, αν και υπάρχουν οι αισιόδοξες φωνές, σύμφωνα με τις οποίες το τέλος του 2018 θα σημάνει και την ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης ακροαματικής διαδικασίας.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
axinou@e-typos.com

Κλιμάκωση στην Κορεατική Χερσόνησο: Τα 4 σενάρια της Ιαπωνίας για πόλεμο και τα «γραμματόσημα-πύραυλοι» της Β. ΚορέαςJapan’s Military Capabilities 2017 - Japan Self-Defense Forces 2017 - Fo...

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo το Τόκυο πιστεύει ότι είναι πιθανό να ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά από προληπτική επίθεση της Ουάσιγκτον εναντίον της Πιονγιάνγκ.
Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες ενός πλήρους πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, θέμα που συζητείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Το Τόκυο αναμένεται να συζητήσει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Ιαπωνίας σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.
Το πρακτορείο κάνει λόγο ότι η Ιαπωνία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον συλλογικό μηχανισμό ασφαλείας της και να λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου στην περιοχή.
Επιπρόσθετα οι αναφορές του πρακτορείου κάνουν λόγο ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου και Νοτίου Κορέας, το προληπτικό χτύπημα των ΗΠΑ στην Βόρεια Κορέα, μια νοτιοκορεατική εισβολή στην Βόρεια Κορέα αλλά και μια πυραυλική επίθεση στην Ιαπωνία.
Κατά το περασμένο έτος κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει κλιμακωθεί έντονα με την Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί μια σειρά εκτοξεύσεων και δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (Intercontinental Ballistic Missiles - ICBM) που είναι ικανοί να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφάλες και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Πιονγιάνγκ ικανοί να πλήξουν ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Οι πράξεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) προκάλεσαν σκληρή κριτική από την παγκόσμια κοινότητα και την επιβολή περαιτέρω σκληρότερων κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Την στιγμή που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ ως μια «πράξη πόλεμου» οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αποκλείουν την στρατιωτική λύση στο ζήτημα.
Νωρίτερα φέτος, Μόσχα και Πεκίνο είχαν προτείνει στην Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και πυραυλικές εκτοξεύσεις παροτρύνοντας ΗΠΑ και Νότια Κορέα επίσης να απόσχουν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Η πρόταση αυτή για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο είχε χαρακτηριστεί ως «double freeze».
Σεούλ και Ουάσιγκτον απάντησαν «όχι» στην πρόταση Ρωσίας και Κίνας.
Τα γραμματόσημα «πύραυλοι»
Η Βόρεια Κορέα κυκλοφόρησε γραμματόσημα που γιορτάζουν την πρόσφατη εκτόξευση του ICBM Hwasong-15, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική. 
Έκτος από τον πύραυλο τα γραμματόσημα δείχνουν και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επιθεωρεί την εκτόξευση.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον Hwasong-15 ο οποίος κατέπεσε στην Θάλασσα της Ιαπωνίας στα τέλη Νοεμβρίου.
Η Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 4,475 χιλιομέτρων και διήνυσε 950 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 53 λεπτά. Τα γραμματόσημα που σηματοδότησαν το λανσάρισμα εκδόθηκαν από το Κρατικό Γραφείο Γραμματόσημων της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA το Σάββατο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Kορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά - Ανοιχτά και σήμερα τα καταστήματα

  Ρομίνα Νικηφόρου  - CNN Greece   Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024 08:10 14 SHARES Eurokinissi Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα, με...