Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης»

Τσίπρας: Το νερό δεν μπορεί να μπει προς πώληση – Η κυβέρνηση συνεχίζει να θέλει ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών

Σφοδρή κριτική για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «στην εποχή της πανδημίας, οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως «θα πούμε το νερό νεράκι;», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ηλία Κορλό, να απαντά: «Έτσι φαίνεται, γι’ αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μη συμβεί αυτό».
«Ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορονοϊό εποχή και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης δεν είναι κάτι καινούριο, ότι «κι άλλες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έναν βαθμό, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε και δεν τα κατάφερε». Πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις από την τρόικα «γιατί η βασική λογική είναι η λογική ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται και ρυθμίζονται από την αγορά». Είπε ότι «η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται τον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι γνωστή, είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά». Όμως, υπογράμμισε, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής πια επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν όρο δραματικό κι αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν ακόμα κι αυτοί που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι όλα ιδιωτικά και δεν χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία, ότι στη δύσκολη στιγμή όλοι προστρέχουν στο δημόσιο νοσοκομείο». «Μιλάνε τώρα για ένα νέο ΕΣΥ ποιοι; Αυτοί που σνόμπαραν το ΕΣΥ», σχολίασε, για να σημειώσει πως «οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών», όπως είναι το νερό.
Τόνισε ότι «ορισμένα αγαθά κρίσιμα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν μπορούν να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα αγαθά». Εξήγησε ότι γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε στη συνταγματική αναθεώρηση να εντάξει το νερό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως «δεν έγινε δεκτό γιατί δεν ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση». Προσπάθησε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «να υπάρχει στο Σύνταγμα μας ως δεδομένο ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, προς το αγαθό που λέγεται νερό, θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη». Είπε ότι για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους, επειδή το νερό δεν βρίσκεται εν αφθονία στη φύση, το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης όλων στο νερό δεν μπορεί να μην έχει ένα εύλογο τίμημα. Όμως, τόνισε, «πρέπει να είναι δίκαιο αυτό το τίμημα και οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην το στερούνται». Υπογράμμισε ότι «μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να την κάνει μονάχα το κράτος, η πολιτεία, στην οποία σήμερα μετά την πανδημία όλοι προστρέχουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σήμερα όχι έξι μήνες πριν- είναι τελείως εκτός πλαισίου και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα κάνει ξανά μια μεγάλη καμπάνια για την αξία του δημόσιου αγαθού του νερού «και βρεθούμε απέναντι στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΕΥΔΑΠ παγίων όπου το 1999 όταν έγινε μερική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έμεινε έξω και σωστά. Σημείωσε ότι όχι μόνο δεν μπορούν να αποτιμηθούν, αλλά και ότι τα δίκτυα και τα πάγια δεν μπορούν να πουληθούν. Τόνισε ότι ακόμα και σε χώρες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αυτό δεν έχει γίνει, «δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμηση τους είναι τόσο εξευτελιστική όπως προτείνεται εδώ». «Η στάση η δική μας είναι στάση αρχής ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης», υπογράμμισε.
Ο Ηλίας Κορλός είπε ότι φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και για όλη την περιοχή, δηλαδή για περίπου 5 εκατ. ανθρώπων, ένας ιδιώτης «και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα». Τόνισε ότι «σε όποια χώρα του κόσμου, ευρωπαϊκή ή αλλού, ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωσης της ποιότητας», καθώς «ακόμα κι αν δεν διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και για τους πολίτες και για τους αγρότες, που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή το νερό. Ανέφερε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και δεν θα αυξηθεί η τιμή, «γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά», όμως «θα φύγει η ΕΥΔΑΠ, θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και θέματα εθνικής ασφάλειας», καθώς «σήμερα η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού» και πως «όλα αυτά θα περάσουν ως σχεδιασμός στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας σε έναν ιδιώτη, θα γνωρίζει πράγματα που δεν πρέπει να τα γνωρίζει ένας ιδιώτης». Είπε επίσης ότι υπάρχει το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων «που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι», όμως «φοβόμαστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον ιδιώτη»

Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για 14 χώρες

Ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για 14 χώρες


Σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ, τα σύνορα της θα είναι ανοιχτά από αύριο 1η Ιουλίου, για 14 τρίτες χώρες οι οποίες πήραν το πράσινο φως. Πρόκειται για τις: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Εκτός της «λευκής λίστας» μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία.
Όσον αφορά στην Κίνα, τα σύνορα της ΕΕ θα ανοίξουν εφόσον και εκείνη ανοίξει τα δικά της σε όσους φτάνουν από την ΕΕ.
Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών.

Σήριαλ ανασχηματισμός! Νέες ημερομηνίες και …επεισόδια

Σήριαλ ανασχηματισμός! Νέες ημερομηνίες και …επεισόδια

Έως τα μέσα Ιουλίου οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με εναλλακτική- αλλά όχι πιθανότερη- εναλλακτική τα τέλη Αυγούστου. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, που δείχνει όμως να έχει λάβει τις περισσότερες αποφάσεις του για τα πρόσωπα.
Όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr “μπορεί η κασετολογία και το σιωπητήριο που επέβαλε το Μαξίμου γύρω από τον ανασχηματισμό να «πάγωσε» τις συζητήσεις, ωστόσο στο παρασκήνιο οι επερχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση είναι το προσφιλές θέμα ενασχόλησης των υπουργών και των «γαλάζιων» βουλευτών.

Η ώρα των αλλαγών, μάλιστα, δείχνει να φτάνει, καθώς ο πιθανότερος χρόνος πραγματοποίησης του πρώτου ανασχηματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο χρόνος λίγο πριν, λίγο μετά από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις 7 Ιουλίου. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι τον προσδιορίζουν κοντά στις 15 Ιουλίου, πριν δηλαδή τα «μπάνια του λαού», όπως λέγαμε την εποχή πριν τον κορονοϊό.
Υπουργοί και Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκονται πλέον σε νευρική κρίση, ενώ είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνδέσει διορθωτικές κινήσεις του στον ανασχηματισμό με το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας σε σχέση με αυτό. Τελευταίες διαρροές, μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ως συντονιστής στο οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αποδίδοντας μάλιστα την έκθεσή του τελευταίως στη δημοσιότητα σε αυτή ακριβώς την εξέλιξη”

Τα Σκόπια ζητούν την κατάργηση του βασικού όρου των Πρεσπών: Θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδονία» & όχι «Βόρεια Μακεδονία»

Τα Σκόπια ζητούν την κατάργηση του βασικού όρου των Πρεσπών: Θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδονία» & όχι «Βόρεια Μακεδονία»
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κατάπτυστη εν τη γενέση της καθώς ήδη όπως ήταν παρέδιδε τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αλλά εν τέλει ούτε καν αυτή δεν πρόκειται να τηρηθεί καθώς οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθούν να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.
Φυσικά αργότερα θα ισχυριστούν πως εν τέλει τους ανήκει μέρος της ελληνικής Ιστορίας και άρα έχουν «ιστορικά δικαιώματα» στην ελληνική Μακεδονία (όρος που έγινε επίκαιρος).
Το επεισόδιο έγινε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.
«Όσον αφορά στην υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων, ανέφερε την αιφνίδια αλλαγή στάσης της εν λόγω χώρας και συγκεκριμένα ότι επιδιώκει τη χρήση του ακρωνυμίου MKD αντί του RNM» αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.
«Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που είναι διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, η άποψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD» και «να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece - Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του»

Νέος ιός γρίπης των χοίρων στην Κίνα: Έχει μεταδοθεί και σε ανθρώπους - Ανησυχία για πανδημία


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας
Ο ιός G4 έχει ήδη περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αποτελεί τη βασική ανησυχία των επιστημόνων.
Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν νέο στέλεχος γρίπης των χοίρων που είναι δυνατό να πυροδοτήσει πανδημία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS  (Proceedings of the National Academy of Sciences). 
Ο αποκαλούμενος G4 ιός προέρχεται γενετικά από το στέλεχος H1N1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009. Καθώς πρόκειται για νέο ιό, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μικρή ή και καθόλου ανοσία σε αυτόν. 
Διαθέτει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ώστε να μολύνει ανθρώπους» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, επιστήμονες σε κινεζικά πανεπιστήμια και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει ο «Guardian», έλαβαν από το 2011 έως το 2018, 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες και σε ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο, γεγονός που τους επέτρεψε να απομονώσουν 179 ιούς γρίπης των χοίρων. Η πλειονότητα ήταν ενός νέου είδους, το οποίο είναι κοινό στους χοίρους από το 2016.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, μεταξύ των οποίων και σε κουνάβια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες για τη γρίπη, επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους. 
Όπως παρατήρησαν, ο G4 είναι πολύ μολυσματικός, αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια απ' ό,τι άλλοι ιοί. Μάλιστα, προέκυψε ότι όποια ανοσία κι αν έχουν οι άνθρωποι από την έκθεσή τους στην εποχική γρίπη, δεν τους παρέχει καμία προστασία από τον G4.
Περισσότεροι από ένας στους 10 εργάτες σε σφαγεία έχουν ήδη μολυνθεί, σύμφωνα με τεστ αντισωμάτων που έδειξε έκθεση στον ιό. Τα τεστ έδειξαν ακόμα ότι το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαινόταν να έχει εκτεθεί.
Έτσι, ο ιός έχει ήδη περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αποτελεί τη βασική ανησυχία των επιστημόνων.
«Είναι ανησυχητικό ότι η μόλυνση του ανθρώπου στον ιό G4 θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση και θα αυξήσει τον κίνδυνο ανθρώπινης πανδημίας» αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι συγγραφείς ζητούν επείγοντα μέτρα για την παρακολούθηση όσων εργάζονται με χοίρους.
Η μελέτη, επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συνιστά «μία καλή υπενθύμιση» ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης παθογόνων, καθώς και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή παρά με την άγρια ​​φύση, μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών.
Ένα επικίνδυνο νέο στέλεχος της γρίπης περιλαμβάνεται στις απειλητικές ασθένειες που παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενόσω ο πλανήτης παλεύει με την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι Tούρκοι σχεδιάζουν εισβολή και εμείς πυροβολούμε τον Αρχηγό”

Οι Tούρκοι σχεδιάζουν εισβολή και εμείς πυροβολούμε τον Αρχηγό”

Γράφει ο
Δρ. Κων/νος Αποστόλου-Κατσαρός*

Η πρόσφατη ορθή δήλωση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων/νου Φλώρου ο οποίος διευκρίνισε ότι «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας παρά στον αντίπαλο στον οποίο και απευθυνόταν. Γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παθογένειες του παρελθόντος, εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα ακόμη και σήμερα. Θίχτηκαν οι κονδυλοφόροι της υποτιθέμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας», τις ιστορικής παραχάραξης και των «συνωστισμών».
Τη στιγμή που οι γείτονες διεκδικούν «Γαλάζιες Πατρίδες», τι πιο φυσικό από το να ακούμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώνει ότι θα αντιδράσει όπως η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) το επιτάσσει. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος επιχειρήσει να κάνει απόβαση, οι ΕΔ θα τον αποτρέψουν όπως ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής. Εάν δεν το καταφέρουν τότε οι ΕΔ οφείλουν να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να τον εξουδετερώσουν. Το κακό προηγούμενο των Ιμίων όπου η στρατιωτική ηγεσία συμβουλεύτηκε την πολιτική ηγεσία εάν πρέπει ή όχι να εμπλακεί, ήταν παράνομο και εξωθεσμικό. Εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους ας προτείνουν αλλαγές στην ΠΕΑ και τότε θα επανέλθουμε επί τούτου.
Ο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ δήλωσε επίσης ότι «η έννοια της σημειακής κρίσης δεν υπάρχει» και ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού». Αποτελεί κοινή διαπίστωση έγκριτων αναλυτών ότι η Τουρκία επιδιώκει πάντοτε την «ελεγχόμενη ένταση» μιας «σημειακής κρίσης» και θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρεία διένεξη. Επομένως η διευκρίνιση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποτελεί ανταπάντηση στη τουρκική προκλητικότητα με τον πιο στοχευόμενο και επιτυχημένο τρόπο. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Τουρκία διαχρονικά αντιλαμβάνεται το δίκαιο του ισχυρού και επομένως η στρατηγική αποτροπής μας έγκειται στην απειλή ότι θα απαντήσουμε με ότι έχουμε και δεν έχουμε.  Ειδάλλως, προδιαγράφουμε εκ προοιμίου νέες ήττες και απώλειες κυριαρχίας.
Από την άλλη έχουμε τον Σύμβουλο Εθνική Ασφάλειας (ΣΕΑ) και Αντιναύαρχο ε.α. Αλ. Διακόπουλο να δηλώνει: «Στην Ελλάδα, ιστορικά και κοινωνικά αν θέλετε, δεν είναι εμπεδωμένη η νοοτροπία του συμβιβασμού και της συναίνεσης, ειδικά σε θέματα που προσεγγίζουμε με συναίσθημα και όχι με λογική. Αυτό το έχουμε πληρώσει ιστορικά και στο εσωτερικό με τους εμφύλιους πολέμους και στις διεθνείς μας σχέσεις με χαμένες ευκαιρίες για επωφελείς συμβιβασμούς σε εθνικά θέματα. Υπάρχει και μια άγνοια ή ημιμάθεια σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, που αναπαράγεται μέσω των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Η κουλτούρα του Διεθνούς Δικαίου είναι μια κουλτούρα συμβιβασμού.»  Δήλωση, συνεπικουρούμενη από την άποψη του Αναπληρωτή ΣΕΑ κ. πρώην προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θ. Ντόκου ο οποίος είπε ότι «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.»
Αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου δηλώσεις και θέσεις καλλιεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης εκπέμποντας ενδοτικότητα και συμβιβασμό, συντελώντας στην διόγκωση του τουρκικού μαξιμαλισμού, επιτομή του οποίου αποτελούν «τα σύνορα της νεοθωμανικής καρδιάς» που φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, οι «Γαλάζιες Πατρίδες» που διχοτομούν το Αιγαίο και όλα αυτά επιβεβαιώνονται από «διαρροές» σχεδίων τουρκικής εισβολής στην κατά τα άλλα «σύμμαχο» Ελλάδα.
Απαραίτητα αρχή και πάγια θέση μας είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα το οποία στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, ούτε τα θέτουμε στην κρίση διεθνών δικαστηρίων, ούτε τα παζαρεύουμε υπογείως υπό τις υποδείξεις εξωγενών παραγόντων. Δεν είναι δουλειά του πολιτικού προσωπικού της χώρας να εκχωρεί την εθνική κυριαρχία ερήμην του λαού, ούτε να υποσκάπτει την εθνική ασφάλεια υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Η χώρα δεν είναι βιλαέτι των γειτόνων, ούτε υποχείριο των μεγάλων. Ο αμερικάνος μεγαλοεκδότης William Hearst έλεγε ότι: «Ένας πολιτικός μπορεί να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την δουλειά του. Ακόμα και να γίνει πατριώτης.» Και εμείς καταλήγουμε στο ότι, είναι υπεύθυνος ο λαός για να ξεχωρίσει τον «πολιτικό» από τον πατριώτη, εάν θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της πατρίδας του.
Δρ. Κων/νος Αποστόλου-Κατσαρός*
* Διετέλεσε λέκτορας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον της Βρετανίας, από το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο. Αρθρογραφεί για θέματα γεωπολιτικής, άμυνας και πολιτικής. Εργάζεται ως ειδικός τεχνικός σύμβουλος.

Κύκλωμα διαφθοράς στην Αστυνομία: «Ξηλώθηκαν» αξιωματικοί, διατάχθηκε ΕΔΕ


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας
Την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς στο εσωτερικό της Αστυνομίας αποκαλύπτει πόρισμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Η αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τις αποκαλύψεις για υπόθεση διαφθοράς.
Όλα ξεκίνησαν από σχετική έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), σύμφωνα με την οποία επίορκοι αστυνομικοί συνεργάζονταν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ εξυπηρετούσαν μεγαλοεπιχειρηματίες, ξεπλένοντας «μαύρο χρήμα».
Με βάση το πόρισμα της ΕΥΠ, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η παράνομη δράση των αστυνομικών αφορούσε οίκους ανοχής, παράνομα καζίνο και μια σειρά άλλων έκνομων δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, στην κατοχή των Αρχών φαίνεται ότι βρίσκονται πάνω από 106.000 τηλεφωνικές συνομιλίες -σε 88 διαφορετικά «CD»- με τον τζίρο του κυκλώματος να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω αποκαλύψεων, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να έχει προχωρήσει στο «ξήλωμα» όλων των αστυνομικών, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της ΕΥΠ.
Ο φάκελος της υπόθεσης, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα «χέρια» της Δικαιοσύνης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ήδη διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
«Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποβάλλει όλους εκείνους οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και συνεχίζουν να εννοούν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας» δήλωσε την Κυριακή ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα.
Διαβεβαίωσε δε ότι«η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία είναι σε επαφή και συνεννόηση με την εισαγγελία, ούτως ώστε να της δοθούν υπεύθυνα από την πλευρά της, εκείνοι που φέρονται ως ύποπτοι, και στη συνέχεια με ακριβοδίκαιο τρόπο να προβεί σε ενέργειες πάρα πολύ σύντομα».

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα, την ώρα που ο τουρισμός μπαίνει σε βαθύ σκοτάδι



«Έχω πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση είναι τραγική, ιδίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, πολλοί εκ των οποίων, οι περισσότεροι ίσως, έχουν εποχική εργασία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
«Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν μέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων», τόνισε. «Και κάτι παραπάνω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της λιποθυμίας του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, εκφράζοντας τον φόβο ότι δεν είναι μεμονωμένο. Επισήμανε ότι μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι η ντροπή δεν πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους που βγάζουν το πρόβλημα του προς τα έξω, αλλά στην Πολιτεία. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο, είτε με ένα επίδομα ανεργίας, αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ύφεση 16%, «δεν μας λένε όμως με ποιο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης». Είπε πως το πρόγραμμα «Συν-εργασία» δίνει στους εργαζόμενους 3 εναλλακτικές εκδοχές: είτε μείωση κατ' ελάχιστο 20% του μισθού, είτε να τεθούν οι εργαζόμενοι σε επιδοτούμενη ανεργία, είτε να απολυθούν». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τι έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, λέει ότι «ο μοναδικός δρόμος στήριξης της κοινωνικής συνοχής σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα στα ταμεία του κράτους, είναι να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο και να επιδοτήσουμε την εργασία για όσο χρειαστεί». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη χρηματοδότηση στο 100% του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις και στο 40% του μισθολογικού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ένα ευρώ «και να μπορέσουμε να αντέξουμε σε αυτή την κρίση, που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία, προκειμένου να επιβάλουν ακόμα πιο αντεργατικές λογικές». Ζήτησε από την Ομοσπονδία να το έχει αυτό στο μυαλό της και «να παλέψετε για την επιβίωση των ανθρώπων σας, αλλά και για τα δικαιώματα». «Είχαμε μια καλή συλλογική σύμβαση και το υπουργείο, επί των ημερών μας, είχε δουλέψει γι' αυτό, και φοβάμαι ότι θα έρθει η στιγμή να σας ζητήσουν να αναθεωρηθεί», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Ήρθε», είπε ο κ. Χότζογλου. «'Αρα σε εσάς και σε εμάς πέφτει το βάρος να αμβλύνουμε τις πληγές των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται σε μια κατάσταση δραματική και να στηρίξουμε τη δυνατότητα της επιβίωση τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά και να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα ενός κλάδου που συνεισφέρει πάρα πολύ στο ΑΕΠ».
«Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει. Ήδη μετράμε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, αλλά και το ισοζύγιο προσλήψεων σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο», είπε ο κ. Χότζογλου. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν ανοίγουν, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έπρεπε να είχαν ανοίξει από 1η Ιουνίου, σχολιάζοντας: «Αν κάνετε βόλτα στα Αθήνα, όλα τα εμβληματικά ξενοδοχεία είναι κλειστά». Πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις για αφίξεις, το αφήγημα ότι θα καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος τη σεζόν, καταρρέουν πανηγυρικά, δεν χαιρόμαστε καθόλου γι' αυτό, όμως οι δικές μας προβλέψεις μιλούν για αφίξεις 10% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή από 32 εκατ. πέρυσι, να φτάσουμε 3,5 εκατ. αφίξεις φέτος». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι ενώ βρισκόμαστε τέλη Ιουνίου, «δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας για φέτος το καλοκαίρι, αλλά και γι' αυτούς που θα δουλέψουν εμμέσως με το δήθεν πρόγραμμα "Συν- εργασία"». Σε σχέση με το πρόγραμμα ανέφερε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, άλλα λέει το πρόγραμμα SURE, εδώ κάναμε "βαφτίσια", το "βαφτίσαμε" "Συν-εργασία", καταργήσαμε εμμέσως τις κλαδικές συμβάσεις και περικόπτουμε τους μισθούς κατά 40%. Σε εμάς τόσο είναι η μείωση». Επ' αυτού είπε ότι «η αναπλήρωση στον ονομαστικό μισθό, που λέει η κυβέρνηση, σε εμάς δεν ισχύει, γιατί ο ονομαστικός μισθός σε εμάς προκύπτει από εργασία τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, γιατί τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης δεν δουλεύουν πενθήμερο. Είμαστε 7 μέρες ανοικτά». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αναπλήρωση αμοιβής σε αυτή τη μορφή, επομένως η μείωση είναι πολύ παρακάτω.
Ο κ. Χότζογλου είπε ότι στην Εστίαση «δυστυχώς έχουμε το απόλυτο χάος, την απόλυτη εξαθλίωση, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα: "Θα δουλεύεις όποτε θέλω, όσο θέλω και όπως θέλω"». Τόνισε ότι υπάρχει μια συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί από 12/12/19, που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, υπογράφηκε απευθείας από τους εργοδότες και εμάς, δεν είναι προϊόν απόφασης του ΟΜΕΔ. Είπε ότι «αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, προ πανδημίας, να την κηρύξει υποχρεωτική, παρόλο που εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος Βρούτση για να κηρυχτεί η σύμβαση υποχρεωτική και ακόμα δυστυχώς δεν έχει κηρυχτεί».
Επέδωσε στον κ. Τσίπρα σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε και την ερμηνευτική εγκύκλιο, «που αντί να αποσαφηνίζει, βάζει για άλλη μια φορά όρους και προϋποθέσεις για το πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά τα 400 ευρώ». Είπε ότι στον κλάδο υπάρχουν δύο ταχύτητες, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι τα 534 ευρώ αφορούν αυτούς που είχαν δουλειά και είναι σε αναστολή. «Δεν υπάρχει επέκταση και δεν υπάρχει ουσιαστικά ταμείο ανεργίας», του είπε ο κ. Χότζογλου, εξηγώντας ότι για την εστίαση προβλέπεται ότι όσοι δεν βρουν δουλειά φέτος, θα πάρουν ένα έκτακτο επίδομα για τρεις μήνες στο επίπεδο του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 400 ευρώ. Είπε ότι ο όρος που τίθεται για να λάβεις τα χρήματα, είναι ότι «θα έπρεπε να είχες πάρει πέρυσι αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020 και να μην υπερβαίνεις τις 80 μέρες». Όμως, σημείωσε, «σχεδόν η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εστίαση μένει εκτός ρύθμισης γιατί τα επιδόματα ανεργίας λήγουν τον Μάρτιο, κάποιοι έχουν επιδότηση ανεργίας πάνω από 80 μέρες, τους πετάει κι αυτούς έξω. Και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας, είτε γιατί είχαν πέσει θύμα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, είτε επειδή ήταν η πρώτη χρονιά τους στον κλάδο. Και αυτοί έξω». «Ουσιαστικά είμαστε ακριβώς εκεί που ξεκινήσαμε με την πανδημία», κατέληξε ο κ. Χότζογλου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες Belh@rra …Πόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Naval Group;

Φρεγάτες Belh@rra …Πόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Naval Group;

Φρεγάτες Belh@rra …Πόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Naval Group;
Αίσθηση, όπως ήταν φυσικό, προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ” και συγκεκριμένα ρεπορτάζ που αφορά στην επαφή στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δυο χώρες φέρονται να έχουν αποφασίσει να αποτυπώσουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία σε κείμενο, στο οποίο θα περιέχονται οι άξονες της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας. Επίκεντρο της συνεργασίας είναι η περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των δυο χωρών, διαπιστώνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά, έως ταυτίζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η ένταξη της Ελλάδας στο ναυπηγικό  πρόγραμμα των νέων, αποκαλούμενων ως “ψηφιακών” φρεγατών Belh@rra της κρατικής γαλλικής Naval Group. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η προμήθεια των Belh@rra φέρεται ως δεδομένη.
Η Ελλάδα έχει εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει δύο από τα πλοία του τύπου. Ωστόσο, πριν καν εξετάσουμε το θέμα, ο αριθμός κρίνεται ανεπαρκής. Δεν επαρκούν οι δυο φρεγάτες όχι υπό την έννοια της κάλυψης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, που μπορεί να επιλέξει και άλλες σχεδιάσεις – προμηθευτές επιπρόσθετα, αλλά για να δικαιολογήσει έναν νέο τύπο πολεμικού πλοίου στον Στόλο.
Η εμπειρία έχει αποδείξει πως όταν οι συμφωνίες για προμήθεια κύριων οπλικών συστημάτων γίνονται με αυτό τον τρόπο με την πάγια αιτιολογία “δεν υπάρχουν λεφτά”, στο τέλος η χώρα πληρώνει “τον κούκο αηδόνι”. Μας στοιχίζουν πανάκριβα.
Από τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει ότι το πλοίο του κάνει και υπάρχει σαφής εικόνα για τις ανάγκες, το ορθολογικό είναι εξ αρχής να τοποθετηθεί μεγαλύτερη παραγγελία (π.χ. τέσσερις μονάδες) ώστε να μειωθεί σημαντικά το μοναδιαίο κόστος εξ αρχής, κι ας επεκταθεί χρονικά ο ορίζοντας παράδοσης.
Λόγω και της σημαντικής διεθνούς φήμης της επιχειρησιακής αξίας του Πολεμικού Ναυτικού που έρχεται να συμπληρώσει την ελληνική ναυτοσύνη, σε κάθε συναλλαγή του τύπου υπάρχει και μια προστιθέμενη αξία από την οποία επωφελούνται όλοι.
Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει διαπραγματευτικά αυτό το δεδομένο για να πετύχει καλύτερους όρους, αφού η απόκτηση ενός πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό είναι διαβατήριο εξαγωγικής επιτυχίας. Αυτό ας μην το υποτιμούμε καθόλου.
Η ουσία δεν είναι όμως αυτή. Το θέμα είναι πόσο κοντά επί της ουσίας είναι η χώρα στην υπογραφή συμφωνίας – συβολαίου, καθότι μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για τελειωμένη ελληνογαλλική συμφωνία. Αρκεί να υπενθυμίσει κανείς ότι στην περίπτωση των φρεγατών FREMM υπήρχε μέχρι και απόφαση ΚΥΣΕΑ και ποτέ δεν κατέληξαν στην Ελλάδα.
Προς το παρόν, το πρόγραμμα των Belh@rra έχει περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Πρέπει να πάει να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μόλις ληφθεί το πράσινο φως να συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ, με τις δυο τελευταίες λέξεις να αντικαθίστανται σταδιακά, μάλλον ορθώς, με το “Εθνικής Ασφαλείας“) για να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Εξίσου ισχύει βέβαια το ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, οι διαδικασίες στην Ελλάδα προωθούνται με την ταχύτητα της αστραπής… Κοντός ψαλμός αλληλούια που λέμε. Οι πληροφορίες στο ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ“, κάνει λόγο για πρόθεση υπογραφής της ελληνογαλλικής συμφωνίας εντός Ιουλίου.
Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν η συμφωνία θα έχει τη μορφή ενός MoU (Memorandum of Understanding / Μνημόνιο Κατανόησης), όπου οι δυο χώρες θα αποτυπώσουν τις γενικές αρχές της συνεργασίας τους, θα διατυπωθεί και εγγράφως η καταρχήν απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο ναυπηγικό πρόγραμμα των Belh@rra και στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος ομαλής διεκπεραίωσης των προβλεπομένων διαδικασιών.
Χρήματα αγαπητοί ποτέ δεν υπήρχαν, προτεραιότητες όμως πάντα
Μια τελευταία κουβέντα θα πρέπει να ειπωθεί για την περίφημη έλλειψη χρημάτων. Στην τρέχουσα περίοδο είναι σαφέστατα γεγονός. Ωστόσο, με την ίδια δικαιολογία παρούσα αγοράστηκαν άρματα μάχης και όχι πυρομαχικά, υποβρύχια χωρίς τορπίλες κ.λπ. Και όπως αναφέρθηκε, στο τέλος τα πληρώναμε όλα ακριβότερα. Πολύ ακριβότερα, ενώ με τα επιπλέον λεφτά που μας κόστισαν, θα μπορούσαμε να έχυμε κλείσει άλλες “τρύπες”.
Όλα είναι και ζήτημα προτεραιοτήτων. Είναι λογικό ο εκάστοτε… Σταϊκούρας να επαναλαμβάνει στερεοτυπικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όμως εάν δεν αντιλαμβάνεται πως η ανανέωση των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού ΔΕΝ μπορεί να περιμένει άλλο, διότι σε μια πενταετία απλά δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι… θα πλέουν και αυτά που έχουμε, τότε αυτός είναι ακατάλληλος κι εμείς συλλογικά ως κοινωνία, άξιοι της μοίρας μας.
Κι ας μην ανοίξουμε καλύτερα το θέμα του τι χρηματοδοτεί το ελληνικό Δημόσιο βάζοντάς τα σε υψηλότερη προτεραιότητα από την εθνική άμυνα, διότι θα… στενοχωρηθούμε πολύ. Διότι το επιχείρημα που ακούγεται ενίοτε στα πολιτικά γραφεία “οι φρεγάτες δεν ψηφίζουν” δεν χρειάζεται καν να το σχολιάσεις. Όσοι το πιστεύουν και το συνυπολογίζουν, ιδίως στη σημερινή συγκυρία, καλύτερα να μην τους πληροφορήσουμε ποιο αδίκημα διαπράττουν…
Είχε μήπως λεφτά η Ελλάδα του Μεταξά πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ή την εποχή που αποκτήθηκε το “ΑΒΕΡΩΦ” που έκρινε στη συνέχεια πολέμους; Δεν έμεινε όμως με τα χέρια σταυρωμένα και έγραψε ένδοξες σελίδες στην Ιστορία της. Χωρίς να είναι ποτέ επιτιθέμενος. Είχε όμως συναίσθηση της κατάστασης και προτεραιότητες.
Προτεραιότητες, διότι οι πολιτικοί της ηγέτες αντιλαμβάνονταν ορισμένα δεδομένα του διεθνούς περιβάλλοντος, τα οποία σήμερα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου έχει εκπαιδευθεί να αντιμετωπίζει ως αδιανόητα. Το περίφημο “ταμπού” στη αξιοποίηση της στρατιωτικής ισχύος, παρότι η Ελλάδα έχει το… προνόμιο ενός κάκιστου γείτονα που έχει αναγάγει σε επιστήμη την “πολιτική των κανονιοφόρων“.
Και σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία εάν κάποιος εμβαθύνει στην ελληνική ρητορική αποστροφή “η Τουρκία βρίσκεται στον 19ο αιώνα“. Δηλαδή το ζήτημα είναι αν εμείς είμαστε… μοντέρνοι και θεωρούμε τον αντίπαλο ως οπισθοδρομικό, ή αυτά που διακυβεύονται για την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, από την ανεξάρτητη επιλογή του αντιπάλου να μας αντιμετωπίζει με όρους του 19ου αιώνα;
Διότι δεδομένης της γενικευμένης απροθυμίας της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αυτή την “οπισθοδρομική Τουρκία” και τις μεθόδους της, μάλλον αναγορεύει σε εξαιρετικά… πρωτοποριακή τη σκέψη της, εάν αφεθεί να παράξει αποτελέσματα. Αυτά θα καταγράψει η Ιστορία. Διότι είναι αυτή ακριβώς η απροθυμία ουσιαστικής και συντονισμένης αντιμετώπισης εκ μέρους των εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, είναι που δίνει το πλεονέκτημα στην Τουρκία.
Η Ελλάδα πρέπει αν είναι πάντα έτοιμη να αρνείται αξιόπιστα και έμπρακτα, εάν απαιτηθεί, τους στόχους του “οπισθοδρομικού” αντιπάλου της. Για να αποδείξει στην πράξη ότι τέτοιες πρακτικές επιστροφής στο παρελθόν δεν παράγουν αποτελέσματα και πρέπει να εγκαταλειφθούν. Αλλιώς θα προκύψει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Με τον τρόπο αυτό θα παράσχει πραγματικές υπηρεσίες στη διατήρηση της ειρήνης και “περιφρούρησης” αυτού του “ταμπού” που αφορά τουλάχιστον την τεράστια απροθυμία προσφυγής στη στρατιωτική βία. Εάν η χώρα ακρωτηριαστεί, τότε νομοτελειακά θα βρεθούν μιμητές της Τουρκίας και ο κόσμος θα εισέλθει σε ακόμα πιο επικίνδυνες ατραπούς.
Μόνο υπ’ αυτή την έννοια μπορεί αν γίνει δεκτό το επιχείρημα ορισμένων μεγαλόσχημων, που υποστηρίζουν δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη μόνο να αποφύγει τον πόλεμο με την Τουρκία, αλλά και να διαφυλάξει την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Διαφορετικά πρόκειται για άλλη μία μνημειώδη ανοησία στο πλαίσιο του ιδιότυπου ελληνικού δημόσιου διαλόγου.
Διότι το ερώτημα που καθένας οφείλει να απαντήσει είναι μέχρι ποιου σημείου θεωρείται μια υποχώρηση θεμιτή προς επίτευξη του “κοινού καλού”. Τη στιγμή μάλιστα που οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κρατικοί δρώντες αδρανούν και κρύβονται, αφήνοντας μόνη της την Ελλάδα απέναντι στο λυσσασμένο θηρίο.
Επιπρόσθετα και καταληκτικά, επειδή είναι θέμα χρόνου να ακουστούν και γνωστές απόψεις ότι “θα τα βρούμε διπλωματικά με τους Τούρκους” οπότε ας περιμένουμε καλύτερη οικονομική συγκυρία, να υπενθυμίσουμε ορισμένα τετριμμένα τα οποία βολικά λησμονούν, ή απλώς αδυνατούν να αντιληφθούν λόγω προσωπικής πολιτικής ανεπάρκειας ορισμένοι.
Διακομματικά, διότι θυμόμαστε ασφαλώς το “θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία”. Ας επαναλάβουμε λοιπόν: Οι αποφάσεις μας σήμερα θα παράξουν αποτέλεσμα σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Ενώ η όποια προσέγγιση, που δεν θα είναι καθόλου εύκολη ούτε θα ακυρώσει τον πυρήνα των διεκδικήσεων της Τουρκίας, μπορεί να αναστραφεί μέσα σε ένα βράδυ.
www.defence-point.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Kορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά - Ανοιχτά και σήμερα τα καταστήματα

  Ρομίνα Νικηφόρου  - CNN Greece   Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024 08:10 14 SHARES Eurokinissi Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα, με...