Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Το Κάιρο απέρριψε ακόμα και τη «γενναιόδωρη» ελληνική προσφορά για μόλις 40% επήρεια σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη στην ΑΟΖ

Η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.
Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο... καθόλου ΑΟΖ.
Το Κάιρο επιμένει η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο. 
Οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει θέλουν να συναντήσουν την τουρκική ΑΟΖ βόρεια της Κοιλάδας του Ηροδότου, για να «πιάσουν» το καλό κομμάτι των κοιτασμάτων, ώστε εν τέλει να υπάρξει μία τετραεθνής ΑΟΖ, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λιβύης.
Με λίγα λόγια η Αίγυπτος θέλει να πιάσει όλο το βόρειο κοίτασμα που αποτελεί συνέχεια του κοιτάσματος του Ζορ και οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι είναι και πολύ μεγαλύτερο. 




Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει «γενναίες» παραχωρήσεις στους Αιγυπτίους και γι' αυτό προσήλθε στο τραπέζι με μειωμένες επήρειες, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο περίπου στο 10-20% και στην Κρήτη, Ρόδο και Καρπάθο, περίπου στο 40% των κανονικών τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε σήμερα πως η «ευελιξία» της Ελλάδας στη συμφωνία με την Ιταλία μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. 
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί μέχρι στιγμής να δεχθεί τις νέες απαιτήσεις του Καΐρου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρεται» ο σχεδιασμός ώστε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με την Αίγυπτο, όπως η Τουρκία με τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...