Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. στο α' τετράμηνο έναντι στόχου για πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ

 


   

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. ευρώ εμφανίζει το α' τετράμηνο εφέτος ο προϋπολογισμός, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,443 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο εισπράχθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σημαντικό μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους. Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023. Επομένως, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,508 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,311 δισ. ευρώ ή 11,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Παρότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης, είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον Μάρτιο ποσού ύψους 1,797 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1,687 δισ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο 2023 και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024.

Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,949 δισ. ευρώ ή 21,5% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,155 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1,15 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20,368 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,203 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως: α) από την είσπραξη τον Απρίλιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ και β) από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,148 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 48 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2,1 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,504 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,15 δισ. ευρώ από τον στόχο (1,354 δισ. ευρώ).

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τον Απρίλιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,685 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,88 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,525 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,605 δισ. ευρώ ή 40,9% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάιο, εκτιμώμενου ποσού 940 εκατ. ευρώ, β) στο γεγονός ότι εξαιτίας της τραπεζικής αργίας στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου, η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έληγαν τις ως άνω ημερομηνίες, παρατάθηκε έως και τις 2 Απριλίου και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αφορά σε φορολογικές οφειλές μηνός Μαρτίου, εξοφλήθηκαν στις 2 Απριλίου και συμπεριλαμβάνονται στα έσοδα μηνός Απριλίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 464 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ από τον στόχο (401 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 168 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 121 εκατ. ευρώ από τον στόχο (47 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου- Απριλίου 2024 ανήλθαν στα 22,788 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22,897 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 942 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών κατά 940 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 882 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 675 εκατ. ευρώ. Αντίρροπα, δηλαδή αυξητικά σε σχέση με τον στόχο, κινήθηκαν οι πληρωμές των τόκων κατά 228 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα κατά 280 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 110 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των θεομηνιών DANIEL- ELIAS περιόδου Σεπτεμβρίου πέρυσι, 82 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως επιχορήγηση σε συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ) και 138 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας ως επιχορήγηση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας φαρμάκων για τις ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3,751 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 773 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, καθότι παρουσιάστηκε υπέρβαση του στόχου στο ΠΔΕ.

Υποτροπικός αεροχείμαρρος: Τι είναι το φαινόμενο που θα εμφανιστεί στη χώρα μας Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 15.05.2024 | 18:40

 

Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει, φέρνοντας μαζί της καύσωνες.

Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη φέρνει στην Ελλάδα, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, με τη θερμοκρασία να κάνει άλμα, καθώς αναμένονται 30αρια, ενώ σε ορισμένα σημεία θα αγγίξει τους 35 βαθμούςΓια το φαινόμενο και το τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος έκανε και σχετική ανάρτηση ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς:

«Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα και το Meteo, η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρεςΜια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Όταν ο Ρ.Φίτσο δήλωνε: «Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά σκοτωμούς» Ήθελε να τερματίσει τις δυτικές παραδόσεις όπλων που κατευθύνονται στην Ουκρανία μέσω της Σλοβακίας 15.05.2024 | 17:53





 Ο Ρόμπερτ Φίτσο, που έπεσε θύμα πυροβολισμών μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στη Σλοβακία την Τετάρτη (15/5) είναι πρωθυπουργός της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβρη του 2023, ενώ προηγουμένως είχε τρεις ακόμα θητείες.

Το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη καθώς οι θέσεις του για την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία δεν είχε περάσει με καλό μάτι από τις αρχές του Κιέβου καθώς  είχε πει και στην Telegraph, “ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά σκοτωμούς”, ενώ είχε δεσμευτεί ότι από μέρους να τερματίσει τις δυτικές παραδόσεις όπλων που κατευθύνονται στην Ουκρανία μέσω της Σλοβακίας.Κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με πυρήνα της καμπάνιας του τις ανησυχίες για το κόστος ζωής και το ουκρανικό κι έτσι επέστρεψε στο αξίωμά του πέντε χρόνια μετά.

Η πολιτική του καριέρα που κρατά τρεις δεκαετίες, και πάντα είχες στις θέσεις του και μια έντονα εθνικιστική, αντιδυτική πολιτική που καθώς ήταν αντίθετος στη παράνομη μετανάστευση – βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 – και απορρίπτει “μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία”.Πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και χαρακτήρισε την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ως “διαστροφή”. Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν πολέμιος της μάσκας, του lockdown και του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

 Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο | AP Photo/Petr David Josek, File
 Εικόνες και βίντεο

 UPD

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση • Χτυπήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι • Πάνδημη καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας

Πυροβολισμοί έπεσαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Σλοβακία, έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Όπως αναφέρεται, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα, όπου χειρουργήθηκε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο «ανώτερου επιπέδου», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», είπε. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, έξω από το Σπίτι του Πολιτισμού της πόλης. Τον τραυματισμό του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της Σλοβακίας TA3, ο 59χρονος Φίτσο έχει τραυματιστεί με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι.

Ο δράστης φέρεται να έχει συλληφθεί.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Σλοβακίας, Σουζάνα Καπούτοβα, καταδίκασε ως «βάναυση και ανελέητη» τη δολοφονική επίθεση στον πρωθυπουργό. «Είμαι σοκαρισμένος», είπε «Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και γρήγορη ανάρρωση».

Ο πρόσφατα νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, στενός σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε επίσης: «Μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού αποτελεί απειλή για οτιδήποτε έχει κοσμήσει τη σλοβακική δημοκρατία μέχρι στιγμής. Με τρομάζει πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος προς μια άλλη πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και μέσω του νόμου».

«Συγκλονισμένος και αποτροπιασμένος» από τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού δήλωσε ο ηγέτης της σλοβακικής αντιπολίτευσης (κόμμα Προοδευτική Σλοβακία), Μιχάλ Σιμέτσκα, «Καταδικάζουμε απερίφραστα και σθεναρά κάθε εκδήλωση βίας», πρόσθεσε.

Το σλοβακικό κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε, διέκοψε τις εργασίες του μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σλοβακίας, πυροβολισμοί ακούστηκαν όταν ο Φίτσο βγήκε έξω από το κτίριο για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους πολίτες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο, ενώ σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Dennik N ακούστηκαν πυροβολισμοί και μετά είδε διασώστες να μεταφέρουν τον πρωθυπουργό σε αυτοκίνητο.

Πάνδημη καταδίκη

Μηνύματα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού φτάνουν στην Μπρατισλάβα από όλη την Ευρώπη.

«Είμαι συγκλονισμένος με την είδηση της επίθεσης στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο μετά τη μια συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από τη πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε:

«Καταδικάζω σθεναρά την ποταπή επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίκο και την οικογένειά του».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε μέσω Χ:

«Η είδηση ​​της άνανδρης απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο με συγκλονίζει πολύ. Η βία δεν πρέπει να έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτές τις ώρες οι σκέψεις μου είναι με τον Ρόμπερτ Φίτσο, τους συγγενείς και τους πολίτες της Σλοβακίας».

«Βαθιά σοκαρισμένος» από την «αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. «Προσευχόμαστε για υγεία και γρήγορη ανάρρωση! Ο Θεός να έχει καλά αυτόν και την πατρίδα του!»

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, με ανάρτησή του στο Χ, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοκαριστικό», ενώ ευχήθηκε στον Ρόμπερτ Φίτσο ταχεία ανάρρωση. «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν μπορεί να έχει θέση στην κοινωνία», είπε. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε: «Η επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι φρικτή. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την πράξη βίας κατά του αρχηγού της κυβέρνησης του γειτονικού μας κράτους-εταίρου. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει ο κανόνας σε καμία χώρα με καμία μορφή. Ελπίζουμε ειλικρινά ο Ρόμπερτ Φίτσο να αναρρώσει σύντομα και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Σλοβακίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο Χ: «Είμαι συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Ποιος είναι

Ο Ρόμπερτ Φίτσο εκλέγεται πρωθυπουργός της Σλοβακίας (σχηματίζοντας κυβερνήσεις συνασπισμού) από το 2006 με το κόμμα «SMER - Sociálna demokracia». Ο Φίτσο προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας και θεωρείται φιλορώσος. Για ένα διάστημα έμεινε εκτός κυβέρνησης, όταν με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και διαδηλώσεις, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και κατηγορήθηκε για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Έχει τηρήσει διαφορετική στάση από την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, αρνούμενος να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και οι επικριτές του ανησυχούν ότι η Σλοβακία θα εγκαταλείψει τη φιλοδυτική της πορεία και θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας του Όρμπαν.

Ο Φίτσο, δικηγόρος στο επάγγελμα, γεννήθηκε σε εργατική οικογένεια στις 15 Σεπτεμβρίου 1964. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα λίγο πριν από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999 αφού απορρίφθηκε για υπουργική θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των κομμουνιστών.

Φέρεται θαυμαστής του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έχει πει ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος, αν ερχόταν στη Σλοβακία. Επίσης, έχει πει για τον Βίκτορ Όρμπαν ότι «υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. στο α' τετράμηνο έναντι στόχου για πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  / Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, 16:45:05 /   Τελευταία Ενημέρωση: 17:15   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ     Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. ευ...