Χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης παίρνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλες υποθέσεις, όπως τα Τέμπη και οι υποκλοπές, που είχαν ανεβάσει το πολιτικό «θερμόμετρο» στα ύψη. Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στα ύψη ανέβηκε η «θερμοκρασία» στο Προεδρικό Μέγαρο, και όχι λόγω καύσωνα. Η ένταση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν εμφανής όταν κάθισαν στο κιόσκι του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ φανερή ήταν η αμηχανία μεταξύ τους ακόμη και κατά τον χαιρετισμό τους.

Κ. Μητσοτάκης: «Μας κατηγορούν με χυδαίους χαρακτηρισμούς»

«Υπήρχε ένταση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους δημοσιογράφους που τον περιτριγύρισαν στα «πηγαδάκια». «Είναι πολύ δύσκολο να προσποιούμαστε ότι συναντιόμαστε κοινωνικά και χαλαρά με συνομιλητές που μας κατηγορούν με απαξιωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς. Και αυτό επισημάνθηκε από μένα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε λέξεις όπως «συμμορία, μαφία, καμόρα, χούντα, καθεστώς» που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά της κυβέρνησης

Η απάντηση Ανδρουλάκη και Φάμελλου

«Δεν είναι έντονο το κλίμα αλλά οι συνθήκες λόγω πολλών δικογραφιών» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στο σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα για να γίνονται χαρακτηρισμοί». «Ο χαρακτηρισμός για εγκληματική οργάνωση εμπεριέχεται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας» πρόσθεσε.

Σε ρόλο «Κυανόκρανου» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

«Τους ζητήσατε να κατεβάσουν τους τόνους;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, ο οποίος τους εκμυστηρεύτηκε ότι ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση γιατί κάποιοι τον είχαν ρωτήσει εάν θα παίξει τον «ρόλο Κυανόκρανου».

«Δεν αρέσκομαι στην ματαιοπονία» απάντησε δεικτικά μεν, με χιούμορ δε, ο κ. Τασούλας.

Το «στοίχημα» για το Μέγαρο Μαξίμου

Οι διάλογοι είναι άκρως ενδεικτικοί του κλίματος στο πολιτικό σκηνικό σήμερα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «στρέψει τα φώτα» στις κυβερνητικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, ωστόσο γνωρίζει καλά πως πρόκειται για ένα δύσκολο «στοίχημα». Κι αυτό γιατί η αντιπολίτευση κρατά, και θα συνεχίσει να κρατά, ψηλά, υποθέσεις που «πλήγωσαν» την εικόνα της κυβέρνησης, με σημείο αιχμής, σε αυτό το τάιμινγκ, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η «γραμμή» της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το κυβερνών κόμμα έχει ήδη προετοιμάσει τη γραμμή – «άμυνας» στη Βουλή την Τρίτη 29 Ιουλίου, οπότε και θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με περίοδο διερεύνησης ευθυνών για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα..

Τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσέρχονται στη συζήτηση με τη «γραμμή» ότι:

-Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικά και διακομματικά.

-Η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες για την όσο πιο γρήγορη επιστροφή των «κλεμμένων», από όσους δολίως καταχράστηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

-Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την υπαγωγή των λειτουργιών του στην ΑΑΔΕ ήρθε πριν την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Επιχείρημα που αποσκοπεί στο να δείξει ότι έγιναν προσπάθειες εξυγίανσης πριν την αποστολή της επίμαχης δικογραφίας στη Βουλή.

Το κυβερνών κόμμα επιμένει ότι δεν βλέπει ποινικές ευθύνες για τους δύο «γαλάζιους», πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για να προτείνει Προανακριτική Επιτροπή.

Με αυτό το επιχείρημα θα επιμείνει στο αίτημα προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά να αποσύρουν το αίτημα για Προανακριτική και να στηρίξουν το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή.

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για τις αποκαλύψεις ότι και δικά του στελέχη έλαβαν παράνομα αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και για το αίτημα Ανδρουλάκη να στηρίξει η ΝΔ το δικό τους αίτημα για να στηρίξουν και οι βουλευτές του το δικό της.

Το ορόσημο της ΔΕΘ

Η συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να είναι άκρως συγκρουσιακή.

Το κυβερνών κόμμα προσδοκά πάντως, ότι με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή, θα «ανοίξει ο δρόμος» για την προβολή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των παρεμβάσεων για τη στήριξη των πολιτών.

Σταθμός – ορόσημο την ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το νέο «καλάθι» παροχών για τη στήριξη του εισοδήματος, με έμφαση στη μεσαία τάξη, που αποτελεί και ένα κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο.