- Οι άγιες μέρες που έρχονται ας φέρουν την ευτυχία στο σπίτι σας και ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα.
- Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΡΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΟ 19 Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης
Υποδεχόμαστε το 2024 με αγωνιστική αισιοδοξία, με πίστη ότι ο λαός μας, οι λαοί όλης της Ευρώπης και του κόσμου θα βγουν πιο δυναμικά, πιο μαζικά στο προσκήνιο, με μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ριζικής αιτίας των μεγάλων προβλημάτων τους και του πραγματικού αντιπάλου που έχουν απέναντί τους, του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και της εξουσίας του κεφαλαίου.
Μόνο στην πάλη των λαών βρίσκεται η ελπίδα, απέναντι σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο βάρβαρος και άδικος, που αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να εντείνει την ανισότητα, συσσωρεύοντας αμύθητο πλούτο στη μία πλευρά, εκείνη των λίγων, και φτώχεια, ανασφάλεια, αδυναμία κάλυψης των σύγχρονων αναγκών στην άλλη, εκείνη των πολλών.
Τους τελευταίους μήνες, ολόκληρος ο πλανήτης συνταράσσεται από τη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Οχθη, απέναντι στον εδώ και δεκαετίες βασανιζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που – με την ουσιαστική στήριξη των άλλων κομμάτων τα οποία από την πρώτη στιγμή υιοθέτησαν τα προσχήματα του Ισραήλ – εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στο έγκλημα, με τελευταίο κρούσμα την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η «φωτιά» του πολέμου «σιγοκαίει» σε πολλές γωνιές του πλανήτη αντανακλώντας τη μεγάλη αντιπαράθεση της εποχής μας, αυτή ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα (ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους) και τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα (Κίνα, Ρωσία κ.λπ.) για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους συγκρούσεις λύνονται πάντα σε βάρος των λαών που πληρώνουν μεγάλο κόστος.
Στο παραπάνω πλαίσιο είναι ενταγμένες και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει από τη στιγμή που το τραπέζι των διευθετήσεων είναι «στρωμένο» κάτω από ΝΑΤΟική «ομπρέλα», στο οποίο η ελληνική άρχουσα τάξη παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση, το οποίο σημαίνει να αυξήσει τη δική της λεία απ’ τη ληστεία σε βάρος των λαών.
Την ειρηνική διέξοδο που ποθούν οι λαοί δεν πρόκειται να τη φέρουν οι από τα πάνω διευθετήσεις των ιμπεριαλιστών και των εκμεταλλευτών τους, δηλαδή των ίδιων των υπευθύνων για αυτές τις σφαγές. Θα τη φέρει η δική τους ενεργητική παρέμβαση στις εξελίξεις, ο αγώνας τους για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς, για την ανατροπή του συστήματος που αναπόφευκτα γεννά τις πολεμικές συγκρούσεις.
Με την αρχή του νέου έτους χρειάζεται να δοθούν νέες μεγάλες μάχες, απέναντι στην αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως αυτή για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, ενάντια στην αντιδραστική τομή που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων. Για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά του, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, με την κατάργηση των άδικων φόρων. Για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στα νέα βήματα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ.
Η ατζέντα αυτή έχει την ουσιαστική συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων – παρά όποιες διαφοροποιήσεις τους – αφού ουσιαστικά υπηρετεί τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, που ακόμα δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειές τους από την προηγούμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, δεν πρέπει να δίνουν καμία αξία στα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας. Οι πανηγυρισμοί τους αφορούν την ευημερία των επιχειρηματικών ομίλων που προϋποθέτει τη δυστυχία για τους εργαζόμενους, τον λαό. Αυτά επιβεβαιώνονται απ’ την καθημερινότητα του λαού, ενώ από την άλλη τα ίδια τα στοιχεία και η διεθνής πραγματικότητα δείχνουν ότι μια νέα οικονομική κρίση είναι προ των πυλών.
Σε όλους αυτούς τους αγώνες, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, μαζί με χιλιάδες ακόμα αγωνιστές.
Αυτό το ρεύμα χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο σε όλες τις μάχες του 2024 και φυσικά στις ευρωεκλογές του Ιούνη. Η νέα ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει μήνυμα ελπίδας και αγώνα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνουν φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, απέναντι στον νέο «χαλκά» του Συμφώνου Σταθερότητας και των ματωμένων πλεονασμάτων που επανέρχονται.
Χρειάζεται να δεχθούν πλήγμα οι δυνάμεις εκείνες που, μετά από όλα όσα έχει τραβήξει ο λαός μας, και οι άλλοι λαοί από την ΕΕ, επιμένουν να την εξωραΐζουν, παρουσιάζοντάς την είτε σαν φορέα του «εκσυγχρονισμού», όπως κάνει η ΝΔ, είτε σαν θεματοφύλακα της δημοκρατίας, της ευημερίας και του «κράτους δικαίου», όπως κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Να απομονωθούν ακροδεξιές, ξενοφοβικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εμφανίζονται ως «αντισυστημικές», αξιοποιώντας την ουσιαστική ταύτιση των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τους καλύτερους υπηρέτες του συστήματος και του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυταπάτες δήθεν «μεταστροφής της ΕΕ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση» και «εξανθρωπισμού του καπιταλιστικού συστήματος». Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ριζικές, επαναστατικού χαρακτήρα αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος και την κοινωνία. Ο λαός μας έχει πλέον μεγάλη πείρα για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς μεταμφιέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος και τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τις οποίες θα επιχειρηθεί ξανά το επόμενο διάστημα ο εγκλωβισμός του.
Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, για τον οποίο παλεύει καθημερινά το ΚΚΕ.
Οι ανάγκες των εργαζομένων, η επιθυμία των λαών να ζήσουν σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, να απολαύσουν τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για συλλογική ευημερία, είναι πιο επιτακτικές από ποτέ. Εμπόδιο σε αυτήν την προοπτική μπαίνουν μονάχα τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Ας είναι το 2024 η χρονιά που οι λαοί θα δείξουν πιο αποφασιστικά τη δύναμή τους, στην πάλη για να φύγει αυτό το εμπόδιο από τη μέση. Ο σοσιαλισμός, η νέα κοινωνική – οικονομική και πολιτική οργάνωση, είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ.
31/12/2023
Ως επίλογο μιας εποχής με στιγμές που μας πλήγωσαν, και πρόλογο μιας άλλης εποχής «με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2024 στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο έτος, και παράλληλα την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία «που θα ευνοήσουν τους πολλούς», αλλά και να συγκρουστεί με τις «ριζωμένες παθογένειες», υπογραμμίζοντας ότι ο στρατηγικός σκοπός της κυβέρνησης «είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με πρώτο αυτό της ακρίβειας, ενώ έδωσε έμφαση στις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάμων.
«Η Πολιτεία είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια. Γιατί μία συλλογική δυσκολία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ασύδοτη κερδοσκοπία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές, με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς, και στόχο, όπως έχω πει, το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή και προσέθεσε:
«Αλλά και σε μία δημοκρατία που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της πιο ισχυρή από ποτέ. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές της άνοιξης σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου. Και ενισχύοντας μία βαθιά ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποδείξει ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Γιατί είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».
Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:
«Σε λίγο αφήνουμε πίσω το 2023, των δοκιμασιών αλλά και των εθνικών κατακτήσεων. Και υποδεχόμαστε το 2024, των ελπίδων και των νέων διεκδικήσεων. Γιατί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η περασμένη χρονιά υπήρξε κρίσιμη: έφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών να στηρίζεται και να οχυρώνεται απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.
Ο καινούργιος χρόνος γίνεται, έτσι, επίλογος ενός κύκλου με στιγμές που κάποτε μας πλήγωσαν. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και πρόλογος μιας άλλης εποχής. Με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Σε μία πατρίδα της οποίας τα σύνορα θωρακίζονται και οι αμυντικές δυνάμεις εξοπλίζονται. Ενώ η εθνική φωνή ακούγεται, πλέον, ηχηρή στα διπλωματικά και γεωπολιτικά μέτωπα.
Όλα αυτά δεν συνθέτουν έναν απλό απολογισμό, όσο μία χειροπιαστή αλήθεια, που ενσαρκώνει τις μεγάλες ικανότητες του Έθνους μας. Θεμελιωμένες στην εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, την οποία σφράγισαν οι εθνικές εκλογές, αλλά και σε ένα καλά μελετημένο σχέδιο, που μέρα με την ημέρα θα αναβαθμίζει την καθημερινή ζωή, συγκλίνοντας προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Οι προκλήσεις των καιρών, άλλωστε, είναι εδώ: αναταραχές στον παγκόσμιο χάρτη, κλιματική κρίση, φόβοι οικονομικής ύφεσης σε πολλά κράτη και δεδομένα που ίσως κλονιστούν στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Αχαρτογράφητα νερά, μέσα στα οποία η Ελλάδα καλείται να χαράξει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις. Με πρώτη, πιο άμεση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ακόμη δυσκολεύει τα νοικοκυριά.
Η πολιτεία, όμως, είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια. Γιατί μία συλλογική δυσκολία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ασύδοτη κερδοσκοπία.
Επιμένω, ωστόσο, ότι ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές. Με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς. Και στόχο, όπως έχω πει, το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Με αυξήσεις σε 660.000 δημόσιους υπαλλήλους και σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους -χωρίς, μάλιστα, την παρακράτηση του 30% σε αυτούς οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται. Επίσης, το ξεπάγωμα των τριετιών και, βέβαια, την τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, τον Απρίλιο.
Πρωτοβουλίες δίπλα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία και στο Κράτος. Πιο πρόσφατες οι νέες αυξήσεις μισθών στο ΕΣΥ, το πρόγραμμα ανακαίνισης πολλών νοσοκομείων και κέντρων υγείας και η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους.
Στην εκπαίδευση, πάλι, ένας νέος νόμος δίνει νέα ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά και την ευκαιρία στους νέους μας να σπουδάζουν εδώ αντί στο εξωτερικό, σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Το ψηφιακό Δημόσιο θα συνεχίσει να υπηρετεί κάθε ανάγκη του πολίτη: από την επικοινωνία και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι την πολιτική προστασία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Με ικανές διοικήσεις, που θα κρίνονται πια αυστηρά για τις επιδόσεις τους.
Καθώς ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης.
Γι' αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς.
Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές. Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα «προσπαθώ». Στον δρόμο της ανάπτυξης που μεγεθύνει τον δημόσιο πλούτο, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή. Σε μία πατρίδα δίκαιη και περήφανη, που θα αποτρέπει εχθρούς και θα κερδίζει νέους φίλους.
Αλλά και σε μία δημοκρατία που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της πιο ισχυρή από ποτέ. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές της άνοιξης σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου. Και ενισχύοντας μία βαθιά ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποδείξει ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Γιατί είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.
Στο «κατώφλι» του νέου χρόνου, λοιπόν, δεν ξεχνάμε τα πολλά που έγιναν, ώστε να εντοπίζουμε τα περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και καθώς τα δύσκολα δείχνουν να περνούν, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Είναι στο χέρι μας οι επόμενες μέρες να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι, ώριμοι και αποφασισμένοι.
Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Υγεία και δύναμη σε όλες και σε όλους!»
Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτρέψει σε πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.
Βάσει της συμφωνίας που είχε προταθεί για πρώτη φορά από την Κύπρο το Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβληθεί σε επιθεώρηση ασφαλείας στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με πλοίο στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακρύτερα, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.
Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα αφού η Χαμάς πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπισθεί, η ιδέα αυτή μπορεί επίσης να αποτελέσει εν μέρει απάντηση στην απόφαση της 22ας Δεκεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε επέκταση των μηχανισμών ανθρωπιστικής ανακούφισης.
«Μπορεί να αρχίσει αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν στο ραδιοσταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ερωτήθηκε για το μεσογειακό διάδρομο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών με σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν απ' ευθείας τις ακτές της Γάζας, η οποία δεν έχει βαθύ λιμάνι. Φάνηκε να περιμένει από τις χώρες αυτές να προχωρήσουν μ' αυτό τον τρόπο μάλλον, παρά να ξεφορτώσουν τη βοήθεια στο Ισραήλ.
«Μας ζήτησαν ο εξοπλισμός να έρθει μέσω του (ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω του Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε να αποδεσμευθούμε, διατηρώντας τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», δήλωσε ο Κοέν.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή το Άμστερνταμ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει πλοία που μπορούν να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά των ακτών της Γάζας, δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης υποστηρίξει το κυπριακό σχέδιο.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και αν ένα τέτοιο πλοίο με βοήθεια έρθει από τη Λάρνακα, αυτό θα γίνει με την έγκρισή μας», δήλωσε ο Κοέν. «Θα είναι φυσικά ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που έρχεται σε συντονισμό μαζί μας».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα, με περίπου 200 νεκρούς το προηγούμενο 24ωρο.
Ο πρώην υπουργός Κληροδοτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής Σεΐχης Γιουσέφ Σαλαμά σκοτώθηκε σήμερα το πρωί σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.822 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε νεότερο απολογισμό.
Εκατόν πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 56.451.
Στο μεταξύ, ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας για σχεδόν τρεις μήνες έχει καταστρέψει το 70% των σπιτιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης.
Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε ότι πάνω από 200 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι καταστράφηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που θεωρούνται οι πιο καταστροφικοί στη σύγχρονη ιστορία.
Περίπου 300.000 από τα 439.000 σπίτια έχουν καταστραφεί από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal. Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες, η έκθεση πρόσθεσε ότι οι 29.000 βόμβες που έπεσαν στη Λωρίδα έχουν στοχεύσει κατοικημένες περιοχές, βυζαντινές εκκλησίες, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα και όλες οι μη στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί σε βαθμό που δεν μπορούν να επισκευαστούν.
ΟΑντώνης Σαμαράς υπήρξε αναμφίβολα το πρόσωπο των προηγούμενων εβδομάδων. Με την ηχηρή διαφοροποίησή του από την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, απέσπασε επίσημα πλέον τον ρόλο ηγέτη μιας εσωκομματικής ακροδεξιάς αντιπολίτευσης - και, μαζί μ’ αυτόν, τα φώτα της δημοσιότητας. Η επικοινωνιακή αυτή επιτυχία του γέμισε μάλιστα ζήλια τον φωτογενή κ. Κασσελάκη, που έσπευσε κι αυτός να διεκδικήσει τον ρόλο ηγέτη της ελληνικής Ακροδεξιάς, μ’ εκείνο το (φαιδρό μεν, πλην ακραιφνώς λεπενικό) βιντεάκι του από το Παρίσι για το μισό εκατομμύριο Πακιστανούς που θα έρθουν να μας πάρουν τις δουλειές· για πρώτη φορά στα εικοσαετή χρονικά του ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί έτσι, και δη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο της κομματικής ιεραρχίας, την πιο καθαρόαιμη ακροδεξιά ρητορική.
Την εικόνα αυτής της ολικής επαναφοράς συμπληρώνει το «Ιδρυμα Σαμαρά», που μόλις προικίστηκε από την κ. Μενδώνη με την παραχώρηση της δωρεάν χρήσης ενός εντυπωσιακού νεοκλασικού στην Πλάκα. Καταστατικός σκοπός του νεότευκτου Ιδρύματος είναι, ως γνωστόν, όχι μόνο «η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας» και «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης» μέσα από «τη συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» αλλά και «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών» – μεταξύ άλλων, με τη σχεδιαζόμενη «δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής» («Καθημερινή» 29.5.2021).
Θέλοντας να συμβάλει με τον τρόπο της -μέρες που είναι- σ’ αυτή την «προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας» γύρω από την πολιτική διαδρομή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού που σημάδεψε την πρόσφατη ιστορία του τόπου κι απειλεί να ξανασημαδέψει το παρόν του, η στήλη δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό ντοκουμέντο από τα πρώτα του βήματα στον δημόσιο βίο.
Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι η υπηρεσιακή καταγραφή από τον τότε πολιτικό σύμβουλο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Ολιβερ Μάιλς (1936-2019), της συνομιλίας που είχε στις 20/11/1978 με τον νεαρό τότε βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ακριβώς ένα χρόνο μετά την παρθενική εκλογή του τελευταίου ως αντιπροσώπου του έθνους.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Το σύστημα του ρουσφετιού» (The Rousfeti System), τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» κι εντοπίστηκε από τον επιμελητή της στήλης σε αποχαρακτηρισμένο φάκελο των αρχείων του Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο (FCO 9/2734, θέμα: «Ελλάδα. Εσωτερική πολιτική κατάσταση, 1978»). Παραλήπτες της ήταν ο πρέσβης Ιαν Σάδερλαντ, δύο επώνυμοι υπάλληλοι με ασαφή ιδιότητα και τρία ακόμη άτομα (ή τμήματα) που υποδηλώνονται με αρχικά· όπως και η υπόλοιπη διπλωματική αλληλογραφία που αφορούσε τη χώρα μας, το έγγραφο προωθήθηκε επίσης στο αρμόδιο στέλεχος του Νοτιοανατολικού Τμήματος του Φόρεϊν Οφις (SED), Μπεντέλια Μπρετ-Ρουξ.
«Είναι βέβαια παράνομο στην Ελλάδα να απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, μπορεί όμως να γίνει» | Αντώνης Σαμαράς, προς τον πολιτικό σύμβουλο της βρετανικής πρεσβείας, Ρ. Ο. Μάιλς (20.11.1978)
Κατοπινός πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα (1993-1996), ο συντάκτης του ντοκουμέντου θα σκιαγραφήσει αργότερα μια γενική εικόνα του πλαισίου στο οποίο πραγματοποιούνταν επαφές, όπως αυτή που θα μας απασχολήσει σήμερα. «Μια από τις καλές παραδόσεις που είχαμε στην Ελλάδα, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά εκεί τότε στη δεκαετία του 1970», κατέθεσε στις 27/8/2004 στο πρόγραμμα προφορικής ιστορίας του Φόρεϊν Οφις, «ήταν ότι κάποιος από το πολιτικό τμήμα της πρεσβείας συνηθιζόταν ν’ ανοίγει κάθε μήνα το σπίτι του για γεύμα με βουλευτές. Στους Ελληνες αρέσει αυτό. Το απολάμβαναν. Ερχονταν να συναντήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους και να μιλήσουν ελεύθερα γύρω από το τραπέζι. Κι εμείς δεχόμασταν τον καθένα, τους κομμουνιστές και τους σχεδόν φασίστες (αληθινοί φασίστες δεν υπήρχαν), τα μεγάλα κόμματα κ.λπ., και ως αποτέλεσμα καταλήξαμε να γνωρίσουμε μελλοντικούς πρωθυπουργούς κι ένα σωρό κόσμο».
Την αφορμή για την παραπάνω ενθύμηση είχε δώσει μια παρεμπίπτουσα αναφορά στον «Κωστάκη» Καραμανλή, που ο μετέπειτα πρέσβης «γνώριζε ελαφρά» από εκείνα τα γεύματα· ο ίδιος ο Σαμαράς δεν αναφέρεται πάντως σε καμία απολύτως από τις εννιά δακτυλογραφημένες σελίδες της υπηρεσιακής αυτοβιογραφίας του που αφορούν τις θητείες του στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στα καθήκοντά του στην Αθήνα το 1977-1980, ο Μάιλς υπογραμμίζει πάλι πως «υπήρχε βέβαια αρκετή δουλειά πάνω στο Κυπριακό, ακόμη περισσότερη όμως θα έλεγα για εσωτερικά ζητήματα, προσπαθώντας να καταλάβω το ελληνικό σύστημα και προσπαθώντας να καταλάβω τη συμπεριφορά τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όπως λεγόταν εκείνο τον καιρό η Ε.Ε.». Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτησή του με τον νεαρό βουλευτή, μετέπειτα αρχηγό της Ν.Δ. και πρωθυπουργό, του φάνηκε μάλλον ιδιαίτερα διαφωτιστική.
Ας έρθουμε όμως στο ντοκουμέντο μας, για να δούμε τι ακριβώς εκμυστηρεύτηκε ο 27χρονος τότε Σαμαράς στον αρκετά μεγαλύτερό του, 42χρονο Βρετανό διπλωμάτη. Μολονότι το έγγραφο δεν διευκρινίζει σε ποια γλώσσα κουβέντιασαν, σε κάποιο σημείο ο τελευταίος σημειώνει με το χέρι στα ελληνικά μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Μεσσήνιος βουλευτής («καήκαμε»). Ετσι κι αλλιώς ο Μάιλς γνώριζε ήδη τη γλώσσα μας, από προηγούμενη θητεία του στην Κύπρο (1970-1973). Σε αντίθεση με τις αναμνήσεις του περί ομαδικών τραπεζωμάτων, δεν προκύπτει επίσης από τα συμφραζόμενα ότι στο συγκεκριμένο γεύμα ήταν παρόντες άλλοι Ελληνες πολιτικοί· απουσία που, δίχως άλλο, διευκόλυνε τις καταγραφόμενες εκμυστηρεύσεις.
Οσοι έχουν σχηματίσει για τον Αντώνη Σαμαρά την εικόνα του αδιάλλακτου πατριώτη (αν όχι «Ελληνάρα») που ο ίδιος συστηματικά προβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες, σίγουρα θα εκπλαγούν με τη βαθιά περιφρόνηση που ο ίδιος επιδεικνύει, μιλώντας μ’ έναν ξένο διπλωμάτη, τόσο για τους Ελληνες εν γένει όσο και για τους συντοπίτες και ψηφοφόρους του ειδικότερα: ιδιοτελείς, κοντόθωροι και προπαντός δουλοπρεπείς, κατά τα λεγόμενά του, δεν εκτιμούν τίποτα άλλο πέρα από την επίδειξη ισχύος στο παίγνιο μηδενικού αθροίσματος των πελατειακών δικτύων.
Εξίσου αποκαλυπτική για τις σχέσεις εξουσίας και τις νοοτροπίες που καθόριζαν τη λειτουργία κόμματος και κράτους επί «εθνάρχη», προτού γίνει δηλαδή κυβέρνηση το «λαϊκίστικο» ΠΑΣΟΚ και μαζικοποιηθεί ως κόμμα η Ν.Δ., αποδεικνύεται η ωμή περιγραφή για το πώς ακριβώς έβαλε τα αντίπαλα πελατειακά δίκτυα στη θέση τους.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
[Προς]:
κ. [Μάικ] Κλέμεντς
HoC
Ι.Ο.
κ. Ντάνκαν
CEC
Πρέσβη
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ
1. Κατά τη διάρκεια του γεύματός μας στις 20 Νοεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρθηκε δριμύτατα ενάντια στο σύστημα του ρουσφετιού, το οποίο είπε ότι προκύπτει αναπόφευκτα από το σύστημα του «σταυρού», δηλαδή από την εκλογική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία κάθε υποψήφιος ενός δεδομένου κόμματος πρέπει ν’ ανταγωνιστεί προσωπικά σε δημοτικότητα τους συνυποψήφιούς του από το δικό του κόμμα, το ίδιο ή και περισσότερο απ’ ό,τι θα αναμετρηθεί με τα άλλα κόμματα.
2. Ως παράδειγμα, το οποίο είπε πως το είχε ήδη δώσει σ’ έναν άνθρωπο του Τύπου, μου είπε την παρακάτω ιστορία. Οταν ήταν νωρίτερα φέτος στην Αμερική συνοδεύοντας τον Καραμανλή, έλαβε επείγοντα τηλεγραφήματα από την οικογένειά του στην Πύλο, τη γενέτειρά του στη Μεσσηνία, τα οποία έλεγαν πως έχει καταστραφεί (καήκαμε [χφ στα ελληνικά]), εκτός αν μπορούσε να κάνει κάτι για το διορισμό ενός νέου ταχυδρόμου στην Πύλο. Ο Σαμαράς εξήγησε ότι κατά τις τελευταίες εκλογές πήρε στην Πύλο 640 σταυρούς σε σύνολο 650 ψήφων. Οταν όμως εκκενώθηκε η θέση του ταχυδρόμου της Πύλου, ο επίσης βουλευτής της Ν.Δ. Αναστασόπουλος κατάφερε να διορίσει τον δικό του προστατευόμενο. Ο Σαμαράς είπε πως ο Αναστασόπουλος είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο τον οποίο μισεί, επειδή κατά τις τελευταίες εκλογές ο Αναστασόπουλος έφερνε βόλτα τη Μεσσηνία λέγοντας σε όλο τον κόσμο πως ο Σαμαράς είναι «αδερφή». (Είναι ακόμη εργένης στην ηλικία των 27). Ο νέος ταχυδρόμος γυρνούσε στο χωριό λέγοντας στους πάντες πως ο άνθρωπος που μπορεί να καταφέρει κάτι στην Αθήνα δεν είναι ο Σαμαράς αλλά ο Αναστασόπουλος.
3. Η οικογένεια του Σαμαρά τον συμβούλευσε να μιλήσει στον υπουργό Συγκοινωνιών και να αλλάξει το διορισμό. Ο Σαμαράς δεν αισθανόταν και πολύ ικανός να το κάνει αυτό, οπότε σκέφτηκε μια εναλλακτική λύση. Πήγε στον Αλέκο Καραμανλή (αδερφό του πρωθυπουργού και του Αχιλλέα), τον οποίο ξέρει πως ήταν υπεύθυνος για το διορισμό ορισμένων υπουργών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Μούτσιος, ο υφυπουργός Συγκοινωνιών. Ρώτησε τον Αλέκο πώς θα αισθανόταν η οικογένεια Καραμανλή, αν στις Σέρρες διοριζόταν ένας ταχυδρόμος που δεν ήταν προστατευόμενος των Καραμανλήδων. Ο Αλέκος έπιασε το ζήτημα και μίλησε στον Μούτσιο, που απέλυσε τον ταχυδρόμο και τον αντικατέστησε με κάποιον που υπέδειξε ο Σαμαράς. Ο Σαμαράς σχολίασε πως είναι βέβαια παράνομο στην Ελλάδα να απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, μπορεί όμως να γίνει.
4. Οταν ο Σαμαράς επέστρεψε πρόσφατα στην Πύλο είπε πως οι χωρικοί έμοιαζαν να έχουν κουρδιστεί. Ποτέ δεν είχε ξαναδεί τόσες υποκλίσεις και τόσο γλείψιμο. Οι πετυχημένες προσπάθειές του να φτιαχτεί ένας δρόμος, ένα σχολείο, μια κλινική κ.λπ. για το χωριό δεν μετρούσαν καθόλου σε σύγκριση με την απόδειξη πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διορίσει τον προστατευόμενό του ως ταχυδρόμο.
5. Του είπα πως αυτό σήμαινε ότι μπορούσε να πάρει 649 σταυρούς στις επόμενες εκλογές· τι τρέχει όμως με τον απολυμένο ταχυδρόμο; Ο Σαμαράς είπε πως έτσι στρατολογεί τα μέλη του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ρ.Ο. Μάιλς
23 Νοεμβρίου 1978
Κοινοποίηση: Δις Μπρετ-Ρουξ, SED, Υπουργείο Κοινοπολιτείας & Εξωτερικών».
Η ωμότητα της εξιστόρησης του νεαρού Σαμαρά δεν εντυπωσίασε μόνο τον διπλωμάτη συνομιλητή του, που έψαχνε ν’ αποκρυπτογραφήσει τον μηχανισμό λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Σόκαρε ακόμη και την παραλήπτρια της έκθεσης στο Λονδίνο, την 32χρονη τότε Μπεντέλια (Μπίντι) Μπρετ-Ρουξ, μετέπειτα γενική πρόξενο της Βρετανίας στην Καζαμπλάνκα τη δεκαετία του 2000: «Καθήκοντα μάλλον μαφιόζιου!» (Rather mafioso duties!), σχολιάζει με μαύρο στιλό στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «ο κ. Σαμαράς ήταν ένας από τους 13 βουλευτές που ήρθαν το καλοκαίρι».
Οπως διαπιστώνουμε ξεφυλλίζοντας τις αθηναϊκές εφημερίδες εκείνου του καλοκαιριού, η τελευταία αυτή πληροφορία αφορούσε την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τον Ιούλιο του 1978 στο Λονδίνο βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ), ύστερα από πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης, για «επαφές με τα αγγλικά κόμματα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας».
Ελικόπτερα του αμερικανικού ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν μαχητές Χούτι για να επιτεθούν σε ένα φορτηγό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).
Ελικόπτερα από τα αεροπλανοφόρα USS Eisenhower και USS Gravely, απαντώντας σε σήμα κινδύνου από το πλοίο Maersk Hangzhou, ανταπέδωσαν πυρά εναντίον των σκαφών των Χούτι σε αυτοάμυνα και βύθισαν τρία από τα σκάφη.Κανείς από τους επιβαίνοντες σε αυτά δεν επέζησε. Το τέταρτο σκάφος διέφυγε από την θαλάσσια περιοχή, συμπλήρωσε η CENTCOM.
Η Χούτι πλέον δείχνουν να επιστρατεύουν και ένοπλα σκάφη και πιθανόν να επιχειρήσουν ακόμα και αποστολές αυτοκτονίας κατά πολεμικών που μπορεί να σταλούν εναντίον τους.
Η προοπτική πάντως σε συνδυασμό με τις συνεχείς επιθέσεις με πυραύλους και drone δείχνουν ότι τεχνικές Ιράν και ο κλειστός χώρος θα αποτελέσουν μια κρίσιμη παράμετρος για την ασφάλεια των σκαφών.
Νωρίτερα η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε πληροφορία για μια επίθεση σε πλοίο που συνέβη 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η UKMTO τόνισε ότι ένα αγνώστου ταυτότητας πλοίο ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη και υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Κανένα μέλος του πληρώματος του πλοίου δεν έχει τραυματιστεί τόνισε η UKMTO.
Παράλληλα, η Maersk ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ρομίνα Νικηφόρου - CNN Greece Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024 08:10 14 SHARES Eurokinissi Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα Χριστούγεννα, με...