Τρία μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπα με κατηγορίες για την υπόθεση του Qatargate, του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς εντός Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες.
Όμως, όπως αποκαλύπτει σημερινή έρευνα του Politico, δεν είναι οι μοναδικοί που φέρονται να συμμετείχαν στο δίκτυο, σύμφωνα με μια σειρά αστυνομικών εγγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της γνωστής ιστοσελίδας.
Ακόμη έξι νυν ευρωβουλευτές και ένας αξιωματούχος έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία ως μέλη του δικτύου στο οποίο πολιτικοί και συνεργάτες τους λάμβαναν δώρα και χρήματα από το Κατάρ και άλλες ξένες κυβερνήσεις με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε αποφάσεις και συζητήσεις εντός της Ένωσης. Αυτά τα επτά άτομα εξακολουθούν να εργάζονται στο ευρωκοινοβούλιο.
Δεν έχουν τεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, όμως τα ονόματά τους είναι ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δοθεί στις βελγικές αρχές που ερευνούν τις καταγγελίες των δύο βασικών υπόπτων, του Αντόντιο Παντσέρι και του πρώην βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή.
Το Politico δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα για νομικούς λόγους, όμως σημειώνει ότι, με βάση τα έγγραφα, ορισμένοι από τους ευρωβουλευτές έλαβαν υποσχέσεις για αμοιβή έως και 250.000 ευρώ από ξένο αξιωματούχο προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική τους καμπάνια το 2019.
Σε μια άλλη περίπτωση, ευρωβουλευτής φέρεται να έλαβε ένα ρολόι, ενώ οι Παντσέρι και Τζόρτζι υποστηρίζουν ότι έλαβε και 20.000 ευρώ.
Στρατιώτες και «χρήσιμοι ηλίθιοι»
«Στο δίκτυο του Παντσέρι υπάρχουν δύο ειδών μέλη: Εκείνοι που γνώριζαν για την οργάνωση και τη διαφθορά και εκείνο που αισθάνονταν υποχρεωμένοι. Τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούνταν “στρατιώτες”. Οι περισσότεροι ήταν στα μάτια του Παντσέρι “χρήσιμοι ηλίθιοι” και δεν γνώριζαν για το σύστημα στο οποίο λάμβαναν μέρος» φέρεται να έχει δηλώσει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Politico.
Επιπλέον ο Τζόρτζι ισχυρίζεται ότι το πρώην αφεντικό του χρησιμοποιούσε ποικίλες τεχνικές χειραγώγησης για να πείσει ανθρώπους να κάνουν αυτό που ζητούσε.
Ανάμεσά τους ήταν η «αξιοπιστία του ως πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και πρόεδρος της ΜΚΟ Fight Impunity, χρήματα, ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις και χάρες όπως βοήθεια στο να βρουν εργασία».
Εκτός από τους Παντσέρι και Τζόρτζι τρεις ευρωβουλευτές συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Και οι τρεις τους, Εύα Καϊλή, Μαρκ Ταραμπέλα, Αντρέα Κοτσολίνο, αρνούνται την εμπλοκή τους και προς το παρόν συμμετέχουν κανονικά στις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου.
Το γεγονός και μόνο ότι οι Παντσέρι και Τζόρτζι ισχυρίζονται πως μέλη της οργάνωσης εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας δημιουργεί νέα ερωτήματα για το σκάνδαλο, λίγους μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα βάζει ξανά στο στόχαστρο της κριτικής τις έρευνες των βελγικών αρχών, αλλά και τους χειρισμούς του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα σκάνδαλο που τάραξε συθέμελα τις Βρυξέλλες.
Ένα ευρύτερο δίκτυο
Και οι δύο βασικοί ύποπτοι άλλαξαν τις καταθέσεις τους μετά τη σύλληψή τους. Ο Παντσέρι αρχικά αρνήθηκε την εμπλοκή του, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ένοχος με τις πτυχές της συμφωνίας του με τις αρχές να παραμένουν θολές. Ο Τζόρτζι από την πλευρά του παραδέχθηκε τον ρόλο του, αλλά από εκείνη τη στιγμή, μέσω του δικηγόρου του, υποστηρίζει ότι η ομολογία του έγινε μετά από πιέσεις.
Τα εκατοντάδες έγγραφα που είδε το Politico ενδέχεται να ρίξουν νέο φως στην υπόθεση, με τα επτά νέα πρόσωπα να μπαίνουν στο κάδρο ως μέλη του δικτύου 15 ατόμων που έχουν κατονομάσει οι Παντσέρι και Τζόρτζι.
Εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις σημειώνοντας ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο συνεργάζεται κανονικά με τις αρχές του Βελγίου.
Το Κατάρ και το Μαρόκο έχουν αρνηθεί επανειλημμένα τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, ενώ δεν σχολίασαν το σημερινό ρεπορτάζ. Το ίδιο έπραξε και ο δικηγόρος του Παντσέρι, όμως ο δικηγόρος του Τζόρτζι έσπευσε να δηλώσει «αυτά που αναφέρετε δεν βασίζονται σε στοιχεία, αλλά στα όσα έχει πει ο κ. Παντσέρι στον κ. Τζόρτζι. Ό,τι έχει πει ο Τζόρτζι ή έχει γράψει κατά τη διάρκεια της κράτησής του είναι προϊόν πίεσης και στρες, δεδομένου ότι η κόρη του είχε μείνει χωρίς τους γονείς της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου