Ηκυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει στη νέα χρονιά μέσα σε μια ιδιαίτερη για αυτήν συνθήκη. Από τη μία, παρότι βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της, έχει την πολυτέλεια να απολαμβάνει μια πλήρη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, αφού εξακολουθεί να μην έχει ισχυρό πολιτικό αντίπαλο απέναντί της. Κάτι που της δίνει τον αέρα να επιχειρεί ήδη από την αρχή του νέου έτους να ικανοποιήσει ένα από τα δυσκολότερα πολιτικά σχέδια της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.
Και συγκεκριμένα αυτό της εμμονής της με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που -κατά τον «αντ’ αυτού του πρωθυπουργού» στη Βουλή, Μάκη Βορίδη (Real FM)- στο Μαξίμου θέλουν να θέσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη διαβούλευση στις αρχές του χρόνου με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.
Από την άλλη όμως το εσωκομματικό τοπίο στη Ν.Δ. μόνο ανέφελο δεν είναι. Η επίσημη και δημόσια ανακοίνωση από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου (μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή την τροπολογία για το μεταναστευτικό) ότι για όλους τους «γαλάζιους» βουλευτές, πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες», εκτός του ότι από εδώ και πέρα αποτελεί πλήρη ανατροπή της κανονικότητας στον τρόπο που περιγράφει το Σύνταγμα την ελευθερία των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση, προδίδει ασφαλώς τους έντονους φόβους του Μαξίμου για νέα «αντάρτικα» βουλευτών του σε επόμενες ρυθμίσεις ή πρωτοβουλίες του.
Μία από αυτές είναι βέβαια η εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει εντός τετραετίας (θέλοντας να απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο), αλλά μέχρι στιγμής την κρατάει καταχωνιασμένη στα κυβερνητικά συρτάρια ζυγίζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Και το ερώτημα είναι αν θα αποφασίσει να αιφνιδιάσει (όπως έκανε και με την τροπολογία για το μεταναστευτικό) τον κ. Σαμαρά και όσους από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αντιδρούν στη ρύθμιση αυτή επισπεύδοντας την έλευση του νομοσχεδίου ή αν θα την κρατήσει μακριά και δη μετά τις ευρωεκλογές που αποτελούν το μεγάλο ορόσημο αυτής της χρονιάς για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θέλει να δει ξανά αρνητικές για τον ίδιο εκπλήξεις, όπως είδε με τα κακά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Υποχώρηση
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα αρχίσουν να αποκτούν έδαφος και οι υποψίες όσων πιστεύουν ότι η ρύθμιση θα παραπεμφθεί εν τέλει στις ελληνικές καλένδες, κάτι που εφόσον συμβεί θα ισοδυναμεί με μια πλήρη πρωθυπουργική υποχώρηση απέναντι στις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Ενα μεγάλο ζήτημα που στο Μαξίμου επίσης ξέρουν ότι μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις είναι το ενδεχόμενο εξελίξεων στο θέμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ηδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει αμφισβητήσει ευθέως τις πρωθυπουργικές επιλογές στο ζήτημα αυτό, όπως τη λεγόμενη θετική ατζέντα, και έχει δηλώσει την αντίθεσή του με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα.
Ομως αναλόγως του περιεχομένου των όποιων εξελίξεων στο ζήτημα αυτό, οι εσωκομματικές αντιδράσεις μπορεί να γίνουν και πολύ ευρύτερες από εκείνες του κ. Σαμαρά και των στελεχών που ο ίδιος εκφράζει, έχοντας εδραιώσει τον ρόλο του ως σκληρός δεξιός πόλος στο κόμμα και λειτουργώντας ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή, όπως έκανε καταψηφίζοντας την τροπολογία για το μεταναστευτικό.
Υπενθυμίζουμε ότι σαφείς αιχμές προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά έχει αφήσει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και κρατώντας διακριτή στάση από αυτήν του Αντ. Σαμαρά. Σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, που έχει ταχθεί κατά του διαλόγου με την Τουρκία, ο Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος είναι υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και του διαλόγου, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ξεκάθαρο πλαίσιο ότι ο διάλογος αυτός αφορά μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «θα πρέπει όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε», ενώ διατυπώνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας.
»Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες» και πρόσθεσε πως «γκρίζες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο [...] δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Αλλά ένα ζήτημα που ενδέχεται να προκαλέσει εσωκομματική δυσφορία και δυσαρέσκεια είναι και η επιλογή των υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Πρώτα απ’ όλα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει κόφτης για τη Ν.Δ. στις δύο θητείες. Αν δηλαδή θα στερηθεί από τους ευρωβουλευτές που πηγαίνουν για τρίτη θητεία η δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Το ευρωψηφοδέλτιο
Από την πλευρά της η ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ., Ελίζα Βόζεμπεργκ, δήλωσε (ATTICA TV) ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε απόφαση του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μια τρίτη θητεία για εκείνους οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο έργο να παρουσιάσουν, και το οποίο θα αξιολογηθεί από τον κ. πρωθυπουργό, τη δικαιούνται. Και εγώ προσωπικά θέλω να συνεχίσω». Και η άλλη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ν.Δ. αφορά την πολιτική απόχρωση που θα έχει το προφίλ των υποψηφιοτήτων που θα επιλεγούν.
Εδώ ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει επισημάνει (ATTICA TV) ότι «έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο. Εάν λοιπόν δεν εκπροσωπηθεί και η παραδοσιακή λαϊκή βάση της Ν.Δ. με υποψήφιους, γράψτε την ημέρα που σας το λέω, δεν θα είναι καλό το αποτέλεσμα», παρότι εκτίμησε πως «άνευ αντιπάλου» η Ν.Δ. θα είναι πρώτη.
Είναι δεδομένο ότι η επιλογή υποψηφιοτήτων για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο θα κρίνει και το αν θα φουντώσει ακόμα παραπάνω η δυσαρέσκεια που αισθάνονται πολλά στελέχη της Ν.Δ. για την αξιοποίηση πολλών στελεχών που προέρχονται εκτός παράταξης και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου