ΗΤσεχία και ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της πολύνεκρης δολοφονικής επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα. Ένας 24χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, αφού προηγουμένως σκότωσε τον πατέρα του σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχία, εισήλθε στο κτίριο γύρω στις 3 το μεσημέρι και άνοιξε πυρ κατά πάντων.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν ακόμη 25 τραυματίες, από τους οποίους οι εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης της επίθεσης, μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Φέρεται ότι αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε από την οροφή του κτιρίου.
Οι αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση στο πανεπιστήμιο ήταν καλά σχεδιασμένη και προμελετημένη, ωστόσο απορρίπτουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Όπως αναφέρεται, ο δράστης ήταν άτομο ψυχικά διαταραγμένο με αυτοκτονικές τάσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 24χρονος «εμπνεύστηκε» την επίθεση από άλλες, αντίστοιχες, στο εξωτερικό.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της αστυνομίας βάσει έρευνας στο σπίτι του δράστη, θεωρείται επίσης ύποπτος για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα και της 2 μηνών κόρης του, στις 15 Δεκεμβρίου, στα ανατολικά της Πράγας.
Τι συνέβη
Η αστυνομία έλαβε κλήση για την επίθεση στις 14:59 τοπική ώρα και μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στο Πανεπιστήμιο οι πρώτες δυνάμεις της αστυνομίας. Οι φοιτητές και οι καθηγητές κλήθηκαν να κλειδωθούν στα γραφεία και τις αίθουσες του πανεπιστημίου και, για να προστατευθούν, να τοποθετήσουν έπιπλα και βαριά αντικείμενα μπροστά από τις πόρτες και να σβήσουν τα φώτα. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν από το κτίριο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα της επίθεσης και η αστυνομία ενημέρωσε τις ξένες πρεσβείες ότι εργάζεται να επαληθεύσεις τις ταυτότητές του. Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης και εκεί σπουδάζουν φοιτητές από πολλές χώρες.
Η ελληνική πρεσβεία στην Πράγα ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για Έλληνα μεταξύ των 15 θυμάτων.
Αναλυτικά σε ανάρτηση της πρεσβείας στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται:
«ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
Σε συνέχεια της τραγικής επίθεσης στην Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου του Καρόλου, που έλαβε χώρα σήμερα 21.12.2023 στις 15:00 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 (μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της τσεχικής αστυνομίας) παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα όπως αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, όπου ευρίσκεται το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669.
Μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων.»
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, όπου φαίνονται φοιτητές να πηδούν από παράθυρα στην προσπάθειά τους να σωθούν ή να αμπαρώνουν πόρτες αιθουσών και αμφιθεάτρων.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο
Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, που συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το περιστατικό, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτήν τη φρικτή πράξη».
Δήλωσε:
«Αγαπητοί συμπολίτες, απευθύνομαι σε εσάς αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Όλοι μας έχουν επηρεαστεί βαθιά σήμερα από την είδηση της τραγικής επίθεσης στη Σχολή Τεχνών στο κέντρο της Πράγας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή πράξη. Όπως πολλοί από εσάς, νιώθω βαθιά θλίψη και αηδία μπροστά σε αυτήν την αποκρουστική βία. Για άλλη μια φορά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες».
Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου ανακοίνωσε ότι διοργανώνεται επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της επίθεσης και κάλεσε τους πολίτες και τους πενθούντες στο προαύλιό του για να τιμήσουν τους νεκρούς: «Αυτός ο χώρος είναι ανοιχτός σε όλους όσους αναζητούν ένα μέρος για μνήμη και αμοιβαία υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου Καρόλου, ανάβοντας κεριά και κάνοντας προσευχές.
Συλλυπητήρια μηνύματα για το περιστατικό έστειλαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γαλλική Προεδρία κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου