Αναψε φωτιές η έγκριση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό…
Η σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας και η δύσκολη εξίσωση γύρω από την υπόθεση
Με μία λιτή ανακοίνωση η κυβέρνηση γνωστοποίησε την αίτηση ακύρωσης της απόφασης που έλαβε λίγες ώρες νωρίτερα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για παροχή πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.
Παρά την (αρνητική) έκπληξη που προκάλεσε η κίνηση αυτή, το Μαξίμου απέφυγε κάθε επίσημη εξήγηση. Στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο παρέπεμπαν επιμόνως στη διαβεβαίωσηπου είχε δώσει ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα “δεν είναι χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες”.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, είχε προσθέσει στον Τούρκο πρόεδρο πως “στην Ελλάδα οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας διότι υπάρχει διάκριση εξουσιών”.
Επ΄ αυτού, διευκρινίζεται πως η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου είναι διοικητικό όργανο και όχι δικαστικό. Οπερ, η αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης θα εξετασθεί από την Δικαιοσύνη. Την διευκρίνιση έκανε αργά τη νύχτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στη ΝΔ:
“Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς να τα πάει όμως καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…”.
Γιατί η αίτηση ακύρωσης;
Το βασικό ερώτημα παραμένει και αφορά στο γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης. Κατά τις εκτιμήσεις, το Μαξίμου κινήθηκε με αυτό τον τρόπο προκειμένου να αποφευχθεί κορύφωση των αντιδράσεων που ξέσπασαν στην Άγκυρα μετά την απόφαση για παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιώτες με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως μία ελληνοτουρκική κρίση ή ένα προσφυγικό τσουνάμι από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά ακριβώς τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες αποσυμφόρησής τους από τις προηγούμενες ροές.
Προς αποφυγήν (επισήμως) τέτοιας σύνδεσης, κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνισε ότι η απόφαση για την αίτηση ακύρωσης ελήφθη «το μεσημέρι» – δηλαδή πριν ξεσπάσουν οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την παροχή ασύλου.
Η υπόθεση μοιάζει με δισεπίλυτο σταυρόλεξο καθώς:
* Παραμένει άγνωστη η απόφαση για τους άλλους επτά στρατιώτες και, φυσικά, ουδείς ξέρει ποια θα είναι η «τύχη» της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε η κυβέρνηση.
* Στην περίπτωση μη ασύλου, οι φυγάδες Τούρκοι στρατιώτες θα εκδοθούν ή απλώς θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος;
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έντεκα μήνες (στις 26 Ιανουρίου 2017) ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα έκδοσης των οκτώ στρατιωτών εξοργίζοντας την Άγκυρα. Το ενδεχόμενο έκδοσης δεν θέλουν ούτε να το συζητούν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Προς το παρόν.
Η αντίδραση της Αγκυρας
Μετά τη γνωστοποίηση της έγκρισης του αιτήματος ασύλου αντέδρασε έντονα το υπουργικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, ενώ σημείωνε ότι «η Ελλάδα με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες».
«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενήθηκαν στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει τη σχετική είδηση, με έκτακτο δελτίο. «Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριας τους από την Αθήνα. fimotro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου