Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Αποστολάκης: Δεν φαίνεται εύκολο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης

Αποστολάκης: Δεν φαίνεται εύκολο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει, αν υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Τουρκία και την Κύπρο αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στον απόηχο της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
«Έχουν γίνει πολλές ενέργειες και υπάρχει συντονισμός με την Κύπρο» διαμήνυσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
«Έχουν γίνει όλα αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας, τότε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες» έσπευσε να προσθέσει, ερωτηθείς για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως εξήγησε, χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σ’ αυτά που συμφώνησαν οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, να επιβληθούν κυρώσεις».
Εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν φαίνεται εύκολο» κάτι τέτοιο, δεδομένων των αντιδράσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. (σ.σ. απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για την επιβολή κυρώσεων σε μία τρίτη χώρα).
«Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μάχη» έσπευσε να επαναλάβει.
Όσον αφορά τον κίνδυνο τουρκικών γεωτρήσεων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «αν φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο, να είστε σίγουρος ότι δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει».
«Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Υπάρχει ετοιμότητα. Ευχή είναι να μην γίνει κάτι τέτοιο. Να μην φθάσουμε σ’ αυτή τη δυσκολία. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, επιπλέον, για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Αποστολάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Οι πιθανότητες να προκύψει ένα επεισόδια υπάρχουν πάντα, δεν είναι τωρινές. Όμως, κατά την άποψή μου, δεν είναι τόσο πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Δεν θέλουν οι Τούρκοι».
Νωρίτερα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκδώσει την Τρίτη ειδική ανακοίνωση, στην οποία θα διαμηνύεται προς την Άγκυρα ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο».
Οι Βρυξέλλες θα προειδοποιούν, παράλληλα, ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», ενώ θα καταδικάζουν «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω εργασιών, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «θα έχει συνέπειες», όποιος «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...