Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 14 οι νεκροί, πάνω από 600 οι τραυματίες

Σεισμός στην Αλβανία

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 14 οι νεκροί, πάνω από 600 οι τραυματίες

© AFP 2019 / ELIS KRUJA
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Σεισμός στην Αλβανία (10)
0 0 0
Βρείτε μας
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Αλβανία. Τουλάχιστον 14 νεκροί, πάνω από 600 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Στους 14 ανέρχεται ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, συγκεκριμένα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών διαμορφώνεται σε 14, καθώς πριν από λίγο οι διασώστες εντόπισαν ακόμη πέντε σορούς.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι οι τραυματίες αριθμούν σε 600, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, περίπου 400 στρατιώτες συνδράμουν τις επιχειρήσεις των αρχών, στήνοντας πρόχειρα καταλύματα, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι σεισμοπαθείς.
Λίγο νωρίτερα, αλβανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν ζωντανό ένα παιδί, στα ερείπια σπιτιού στο Δυρράχιο.

Στους 28 οι διασωθέντες από τα ερείπια

Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε στη 1:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ότι οι διασώστες έχουν απεγκλωβίσει από τα ερείπια συνολικά 28 άτομα.
«Η ανακούφιση για κάθε ζωή που σώζεται, δεν μειώνει τον πόνο των χαμένων ζωών και την τεράστια θλίψη για τις οικογένειές τους που θρηνούν για τις απώλειές τους» έγραψε, χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χτύπημα του «Εγκέλαδου» έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στη γειτονική χώρα, καθώς δεκάδες σπίτια και κτίρια έχουν καταρρεύσει. Οι περισσότερες ζημιές παρατηρούνται στο Δυρράχιο, όπου έχουν εστιάσει οι προσπάθειες των διασωστών.

40 Έλληνες διασώστες στην Αλβανία

Στο μεταξύ, στη γειτονική χώρα μεταβαίνει και δύναμη των ΕΜΑΚ, αποτελούμενη από 40 διασώστες.
Συγκεκριμένα, 26 διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρούν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας, ενώ ακόμη 14 διασώστες από την ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, μεταβαίνουν οδικώς.
«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές» σχολίασε, νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
«Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα» πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τα στελέχη των ΕΜΑΚ.
Στην Αλβανία βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

  Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου ΕΛΛΑΔΑ  / Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, 06:02:15 /   Τελε...