Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: Χιλιάδες σεισμόπληκτοι σε σκηνές στο Δυρράχιο


Ανείπωτη τραγωδία στην Αλβανία: Στους 40 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, πάνω από 50 οι αγνοούμενοι

© AP Photo / Visar Kryeziu
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Σεισμός στην Αλβανία (36)
0 0 0
Βρείτε μας
Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε 40. Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια.
Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Αλβανία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.
Περισσότερες από 48 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε 40, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 650.
«Ακόμη 10 θύματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αυξάνεται σε 40» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών, οι οποίοι αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια και τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι οι εγκλωβισμένοι αριθμούν σε τουλάχιστον 50.
Τις έρευνες συνδράμουν και Έλληνες διασώστες από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη Θουμάνα.

Έρημη πόλη το Δυρράχιο

Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στο Δυρράχιο, το οποίο θυμίζει έρειμη πόλη, ενώ δεκάδες κτίρια και πολυκατοικίες κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και στη Θουμάνα, όπως και στην πρωτεύουσα, Τίρανα.
Στο μεταξύ, πλούσια είναι η μετασεισμική δραστηριότητα, με αρκετές δονήσεις, μεγέθους έως 5,4 Ρίχτερ, να «τρομάζουν» κατοίκους και διασώστες.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν το βράδυ της Τετάρτης σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα, τα οποία έστησε ο αλβανικός στρατός.

Λύγισε η υπουργός Άμυνας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, έσπευσε να ανακοινώσει τη λίστα με τα πρώτα 28 ονόματα των νεκρών.
«Ξέρω ότι τα λόγια είναι περιττά και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους. Αλλά σε ένα σημάδι σεβασμού στις χαμένες ζωές, θέλω να μοιραστώ σήμερα με όλους τους πολίτες τα ονόματα των 28 παιδιών, κοριτσιών, αγοριών, ανδρών και γυναικών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν αυτή την τραγωδία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, η Όλτα Ξάτσκα.
Μάλιστα, κατά την επίσημη ενημέρωση, η Αλβανίδα αξιωματούχος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, εκδηλώνοντας την έντονη συναισθηματική της φόρτιση.

Ισχυροί μετασεισμοί 

Στο μεταξύ, έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα, με πάνω από 50 δονήσεις να έχουν καταγραφεί από το πρωί της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ισχυροί μετασεισμοί (4,5 και 4,4 Ρίχτερ), σε διάστημα μόλις ενός λεπτού, σημειώθηκαν 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Η πρώτη δόνηση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 19 χλμ. βόρεια του Δυρραχίου, με εστιακό βάθος τα 40 χλμ.
Η δεύτερη δόνηση μετρήθηκε στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 36 χλμ. δυτικά των Τιράνων, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται σε 10 χλμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...