Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Black Friday: Πέντε «χρυσοί» κανόνες για σωστές αγορές - Τι εκπτώσεις να περιμένουν οι καταναλωτές

Μεγάλη ανταπόκριση στις προσφορές της Black Friday σε κατάστημα ρούχων

Black Friday: Πέντε «χρυσοί» κανόνες για σωστές αγορές - Τι εκπτώσεις να περιμένουν οι καταναλωτές

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Στο κυνήγι των προσφορών της Black Friday ετοιμάζονται να μπουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές που περιμένουν τις μεγάλες εκπτώσεις των καταστημάτων για τα ψώνια τους.
Στο «χορό» της Black Friday θα βρίσκεται σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική αγορά.

Τι είναι η Black Friday

Σημειώνεται πως η Black Friday ξεκίνησε από τις ΗΠΑ καθώς πρόκειται για την ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και συγκεκριμένα την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Στην ουσία με την Black Friday εγκαινιάζεται η περίοδος των Χριστουγεννιάτικων αγορών στις ΗΠΑ από το 1952.
Το 2016 και η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετέχει στη «φρενίτιδα» των προσφορών της Black Friday.
Ωστόσο, κάποιες φορές υπάρχουν και παγίδες πίσω από κάποιες προσφορές και καλό είναι οι καταναλωτές να έχουν κάνει μια μικρή έρευνα πριν τις αγορές τους.

Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες για σωστές αγορές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ανακοίνωση της συστήνει στους καταναλωτές να μην εντυπωσιάζονται από πιθανώς παραπλανητικές προσφορές.
Μάλιστα, προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων ώστε οι καταναλωτές να μην πέσουν θύματα τέτοιου είδους προσφορών:
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν τόσο την τιμή (αρχική και νέα) όσο και την ποιότητα ενός προϊόντος. Επίσης, καλό είναι να έχουν ελέγξει την τιμή του εάν υπάρχει στο διαδίκτυο, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να βεβαιωθούν πως η τιμή που έχουν εντοπίσει τους συμφέρει πιο πολύ.
  • Να γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες τους και να φτιάξουν μια λίστα με τις αγορές που θα κάνουν και οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προϋπολογισμό, ώστε να αποφύγουν αλόγιστες δαπάνες.
  • Να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής όταν επιλέγουν να κάνουν αγορές με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα συνίσταται να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις.
  • Κάθε προϊόν θα πρέπει να αναγράφει την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι ποσοστό έκπτωσης). Οι καταναλωτές επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις προσφορές συχνά δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν κάποιος αλλάξει γνώμη ίσως μετά δεν θα έχει δικαίωμα αλλαγής
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητάνε πάντα απόδειξη για τις αγορές τους καθώς αν το προϊόν είναι ελαττωματικό και πρέπει να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Τι εκπτώσεις να περιμένουν οι καταναλωτές

Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι εκπτώσεις φτάνουν το 90%, στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής οι μειώσεις στις τιμές διαμορφώνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά το 2018, η μέση έκπτωση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 52% και το 2017 στο 53%.
Για φέτος, όπως εκτιμά ο Νίκος Κουγιουμτσής, Β’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που μίλησε στο Sputnik, οι εκπτώσεις αναμένεται να αγγίξουν το 70%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...