Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Μέχρι και 10.000 έχουν «κολλήσει» κορωνοϊό στην Ελλάδα αλλά μπορεί και να μην... νοσήσουν ποτέ! - 71 τα νέα κρούσματα

Μέχρι και 10.000 έχουν «κολλήσει» κορωνοϊό στην Ελλάδα αλλά μπορεί και να μην... νοσήσουν ποτέ! - 71 τα νέα κρούσματα
Συνολικά 8.000-10.000 υπολογίζονται όσοι έχουν «κολλήσει» κορωναϊό στην Ελλάδα αυτή την στιγμή και θα είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί, υποστήριξε ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αλλά μόνο 71 είναι τα νέα κρούσματα. 
Δηλαδή μπορεί και να μην αντιληφθούν ότι είναι άρρωστοι.Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με Covid-19. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε επίσης πως Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελευσίνα επιστρατεύονται ώστε εκεί να νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας».
Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού που θα πιστοποιείται με email από την δημόσια υπηρεσία στον πολίτη.
Επιπλέον σε περίπτωση μετακίνησης εργαζόμενου που δεν μπορεί να οδηγήσει, τότε συγγενής α’ βαθμού μπορεί να τον μεταφέρει. Τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες εργασίας. 
Για τους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζεται και αντί των ωρών εργασίας, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
Σε περίπτωση οδηγών φορτηγών απαιτείται βεβαίωση εργοδότη και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης. Αντίστοιχα για τους οδηγούς mini bus ζητείται βεβαίωση εργοδότη και σχετικό δελτίο κίνησης.
Σημειώνεται πως μόνο το 50% μόνο των καθισμάτων μπορούν να γεμίζουν στο όχημα.
Σε ταξί πέραν του οδηγού επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης. Σε περίπτωση ασθενούς που χρειάζεται βοήθεια, επιτρέπεται και τρίτο άτομο, με την σχετική βεβαίωση για μετακίνηση πως τον γιατρό ή το νοσοκομείο.
Εξαίρεση στον περιορισμό των δύο ατόμων ανά ΙΧ θα αποτελούν τα ανήλικα τέκνα. Έτσι, ένας γονέας μπορεί να μετακινηθεί με 2 ανήλικα τέκνα μπορεί. Τέλος, μόνο στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή (κηδεία ή γάμος) και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συνύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού ως και 3 άτομα.
Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς».
Σύνολο υπάρχουν 695 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες.
Από αυτούς 114 νοσηλεύονται.
Οι νεκροί είναι 17 με μέσο όρο ηλικίας 76 έτη και όλοι είχαν υποκείμενο νόσημα. 
Το πιο σημαντικό είναι ότι η τροχιά της καμπύλης των κρουσμάτων έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά!
«Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το εθνικό σύστημα υγείας. Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό, τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει.
«Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ, οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για τον νέο κορωνοϊό» είπε και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα τίθενται σε καθημερινή βάση υπόψιν της ειδικής επιτροπής λοιμοξιολόγων».
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Όμως πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ποιοι κρατούν δέσμια τη δημοσιογραφική πένα

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.  MEDIA 03.05.24 09:19 Δημήτρης Α...