Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Παρίσι κατά Άγκυρας: To σύμφωνο με τη Λιβύη απειλεί τα συμφέροντα της Ελλάδας

ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (329)
 0  0  0
Βρείτε μας
Νέα πυρά κατά της Άγκυρας εξαπολύει το Παρίσι, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τη συμφωνία που πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Η Γαλλία, η σχέση της οποίας με την Τουρκία έχει ενταθεί λόγω του ζητήματος της Λιβύης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη να εξετάσει «χωρίς ταμπού» τη σχέση της με την Τουρκία. 
«Η Γαλλία θεωρεί αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει πολύ γρήγορα μια ουσιαστική συζήτηση, χωρίς ταμπού, χωρίς αφέλεια σχετικά με τις προοπτικές για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα και πως η ΕΕ θα υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντά της, επειδή έχει τα μέσα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, σύμφωνα με το AFP.
Τον Ιανουάριο του 2018 και σε ένα πιο ειρηνικό πλαίσιο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ήδη θέσει αυτό το ερώτημα στο τραπέζι, απορρίπτοντας την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτείνοντας μια μάλλον «εταιρική σχέση».
«Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις σχετικά με τον ρόλο που η Τουρκία σκοπεύει να παίξει στη Λιβύη όπου [...] είμαστε μάρτυρες μιας "συριοποίησης", καθώς η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας γίνεται με την υποστήριξη των Σύριων βοηθών» δήλωσε ο υπουργός.
Επίσης, επέκρινε τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Άγκυρας και του GNA, η οποία απειλεί, σύμφωνα με το Παρίσι, τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ που είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».
Κατήγγειλε επίσης τη συνεχή πίεση που ασκεί η Τουρκία στην ΕΕ σχετικά με τους πρόσφυγες.
«Πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε όσον αφορά την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή μόχλευσης της Τουρκίας απέναντί ​​μας» είπε.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) στη δυτική Λιβύη, Φαγέζ αλ Σάρατζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της επιχείρησης «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...