Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα: Οι ρόλοι Μακρόν και ΕΕ - Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (388)
0 0 0
Βρείτε μας

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ αλλά και της επόμενης κίνησης της Άγκυρας βρίσκεται η Αθήνα.

Μάλιστα, οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι κρίσιμες, με αποκορύφωμα της Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση

Με το Καστελλόριζο στο στόχαστρο, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να την προκλητική ρητορική του. 

Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «φωτογράφισε» σε διάγγελμά του το Καστελλόριζο δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της μέσω ενός νησιού μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Το διάγγελμα έρχεται έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου με εκτενείς αναφορές στη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συντηρεί το δόγμα περί γαλάζιας πατρίδας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τονίζεται πως στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως άλλωστε και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζει η Άγκυρα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Η τελευταία, που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο.

Το Oruc Reis προς Ρόδο και Καστελόριζο

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πρόκειται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελλόριζο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak». 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχιση των ερευνών του τουρκικού πλοίου που έχει προκαλέσει νέο γύρο έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για παράταση της τουρκικής NAVTEX, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ΕΕ στο πλευρό της Ελλάδας

Την ίδια ώρα σαφές μήνυμα στην Τουρκία επιχειρεί να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση ενώ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ζήτησε μια πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Δένδιας: Είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού μέτωπα

Έντονη κριτική στη συμπεριφορά της Τουρκίας άσκησε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο σύνολο των κινήσεων της γείτονος χώρας.

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση-ανανέωση ΝAVTEX και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό» τόνισε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Έβαριστ Μπαρτόλο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου για την επίλυση της «μίας και μόνης διαφοράς», δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Με τον Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς «κλείδωσε» το τετ α τετ των ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Η συνάντηση θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν με στόχο οι υπογραφές να «πέσουν» εντός Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και αγορά οπλικών συστημάτων, σύμφωνα πάντα με τον τηλεοπτικό σταθμό. Μεταξύ άλλων, φέρεται να συζητείται η αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών.

Ορισμένα από τα αεροσκάφη θα είναι καινούρια και κάποια μεταχειρισμένα και η αγορά προωθείται προκειμένου να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενδεχομένως και εντός 12μήνου, που πρόκειται για σύντομο χρόνο, με τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Φωτιά στην Κορινθία: Εντοπίσθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί - Μεγάλη μάχη με τις φλόγες

  Φωτιά στην Κορινθία: Εντοπίσθηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί - Μεγάλη μάχη με τις φλόγες Αναμένεται η ταυτοποίηση ώστε να διαπιστωθεί εάν πρ...