Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο καθ. Λύτρας ξαναχτυπά: «Η ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα δημιουργεί εμπιστοσύνη»

 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την έκθεση του επ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, για τους θανάτους ασθενών με Covid-19 που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, αλλά και την αποκάλυψη ότι αποκλείστηκε χωρίς αιτιολόγηση από την πρόσβαση σε στοιχεία, ο Θεόδωρος Λύτρας επισημαίνει ότι «η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη».

Και, απαντώντας εκ νέου στην κριτική που έχει δεχθεί, τονίζει ότι «δεν υπάρχει “καλή” και “κακή” έρευνα, ευχάριστη και μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα. Που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Με μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter, o καθηγητής Δημόσιας Υγείας, που ανέδειξε με την έρευνά του ότι το 97,7% όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ τελικά κατέληξαν, επιβεβαιώνοντας την προγενέστερη μελέτη του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, την οποία η κυβέρνηση ξανά υποβάθμισε -ενώ την προηγούμενη είχε αμφισβητήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- σημειώνει τα εξής:

«Έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος: είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν, και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη. 

»Αν καθένας μπορούσε να δει και να εξετάσει αναλυτικά τα πρωτογενή στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, δεν θα κατηγορούταν (αδίκως) ο οργανισμός για αναξιοπιστία των στοιχείων που συλλέγει -- όπως ευθέως κατηγορήθηκε από την κα. Κοτανίδου:

»Προσωπικά πολλές φορές (και όταν δεν είχα ο ίδιος πρόσβαση, και όταν είχα) έχω εξηγήσει για ποιο λόγο **όλα τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά και ελεύθερα διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο**.

»Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μελέτης μας, άρχισε να γίνεται ευρύτερα κατανοητό πόσο σημαντικά είναι τα ανοιχτά δεδομένα. Ελπίζω να το κατανοήσουν κάποια στιγμή και οι αρμόδιοι, και να προβούν σε ριζικές αλλαγές.

»Διότι τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και να σου τα αρνούνται *5 μήνες* μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις.

»Παρεμπιπτόντως, η έρευνα δε γίνεται για να εμπλουτίσουμε τα βιογραφικά μας, αλλά για να παράγουμε χρήσιμη πληροφορία για τη Δημόσια Υγεία. Όπως π.χ. για την αποτελεσματικότητα του COVID-19 εμβολιασμού στον 🇬🇷 πληθυσμό (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.27934), που αξιοποιεί ακριβώς αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα στα οποία κόπηκε η πρόσβαση μου.

»Μάλιστα νεότερα αποτελέσματα για τον εμβολιασμό (ως Απρίλιο 2022) θα παρουσιάσουν σε λίγες μέρες οι κ.κ.Τσιόδρας & Ζαούτης στο @IDWeek2022. Και δε θα υπάρξουν άλλα (τουλάχιστον παραχθέντα από εμένα) ελλείψει δεδομένων.

»Κλείνοντας, να πω ότι δεν υπάρχει “καλή” και “κακή” έρευνα, ευχάριστη κ μη ευχάριστη. Υπάρχει μόνο έρευνα. Που προσπαθεί να πλησιάσει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Κι ότι τα κλειστά, ασφυκτικά ελεγχόμενα δεδομένα είναι ένδειξη ανασφάλειας, ενώ τα #OpenData ένδειξη δύναμης».

Ακολουθεί το thread με τα tweet του Θεόδωρου Λύτρα.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...