Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Προς την πιο δεξιά κυβέρνηση εδώ και 80 χρόνια η Ιταλία

 

AP Photo/Alessandra Tarantino, File



Ημέρα επαφών για την μελλοντική ηγέτιδα της Ιταλίας που αναμένεται να δει στην εξουσία την ακροδεξιά συμμαχία ύστερα από τα σοκαριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που έγραψαν μία νέα μαύρη σελίδα στην ιστορία της γείτονος και οδηγούν εκτός απροόπτου στην πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία των τελευταίων οκτώ δεκαετιών.

Η ηγέτιδα των Αδελφιών "Fratelli d'Italia" θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, με τη στήριξη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ ο δεύτερος θα ήθελε να εκλεγεί πρόεδρος της Γερουσίας

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα, η Τζόρτζια Μελόνι είχε τηλεφώνημα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, και υποστήριξε πως το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει, γιατί «είναι και 70 ετών και μπορεί να βελτιωθεί», όπως είπε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεντρώνει σε οικονομικά ζητήματα και ενδέχεται να επιχειρήσει να αναστρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της, ενώ σε ότι αφορά την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά λέει αυτό που ζητά το κόμμα «συνάδει απόλυτα με το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς».

Την ώρα που όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της 45χρονης νοσταλγού του Μουσολίνι η ίδια φαίνεται να επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους προς το παρόν, μάλλον προς αποφυγής καμιας "άστοχης" φράσης τη λάθος στιγμή. Ο Σαλβίνι,  ο οποίος δεν φαίνεται να επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών, μιλάει περισσότερο και αποδίδει το αποτέλεσμα της κάλπης στη θητεία Ντράγκι. 

Στη σκιά της οδυνηρής ήττας ο αρχηγός του Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα, έκανε λόγο χθες για «μια θλιβερή μέρα για τη χώρα και για την Ευρώπη» και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «νέο PD». «Μας περιμένουν δύσκολες μέρες λόγω του Κόντε» εκτίμησε και ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε αργότερα τα εξής: «Θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες της χώρας μας, με επίγνωση του ότι καταφέραμε να πείσουμε πολλούς ψηφοφόρους, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας». «Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με υπέδειξε ανοιχτά ως υπαίτιο της ήττας αυτής. Αλλά όταν καταγράφεται ήττα, καλό είναι ένας ηγέτης να μην ψάχνει εξιλαστήρια θύματα» απάντησε.

Τέλος, ο Κόντε προανήγγειλε ότι «αν η νέα κυβέρνηση πειράξει το κοινωνικό εισόδημα υπέρ των ανέργων, το κόμμα του θα ασκήσει όχι σκληρή, αλλά σκληρότατη αντιπολίτευση». Κάλεσε, δε, την συντηρητική παράταξη «να κατανοήσει πως όταν κάποιες δυνάμεις δεν εκπροσωπούν την απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, καλό θα είναι να μην πειραματίζονται με προσπάθειες αλλαγής του Συντάγματος, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την πραγματική συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων».

► Διαβάστε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, αναλυτικό ρεπορτάζ, ανταπόκριση από την Ιταλία, για την ακραία και (σχεδόν) παντοδύναμη, Τζόρτζια Μελόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...