Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Προσαρτήσεις και ΝΑΤΟ βάζουν «μπουρλότο» στο ουκρανικό

 



Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει ξανά το ουκρανικό, με τις τελευταίες εξελίξεις να αποτελούν ξεκάθαρη κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα. Συνεχής ενημέρωση.

• Σε νέα, αβέβαιη φάση ο πόλεμος

• Επίσημο ουκρανικό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, η απάντηση Ζελένσκι σε Πούτιν

• Ο Γενς Στόλντενμπεργκ έκλεισε την πόρτα της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας

• Η Ρωσία προσάρτησε κι επισήμως Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

• Στον ΟΗΕ μεταφέρεται η σύγκρουση για τα δημοψηφίσματα, αλλά και τις διαρροές στους αγωγούς

• Σε ενεργειακό βέρτιγκο η Ε.Ε., στη σκιά του πολέμου

«Όχι» με μισόλογα από τον Στόλτνμπεργκ στο ουκρανικό αίτημα

«Πόρτα» για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ο οποίος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, απάντησε με μισόλογα στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πετώντας, παράλληλα, το μπαλάκι στις οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα: Κάθε δημοκρατία να επιλέξει και το ΝΑΤΟ σέβεται αυτό το δικαίωμα. Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ουκρανία στο να διαλέξει το δικό της μονοπάτι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από όλους τους Συμμάχους, παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε στην άμυνα της Ουκρανίας. 

Μπαίντεν: Καμία νομιμότητα, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση από τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες προσάρτησης εδαφών και επισημαίνει:

Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τη χάρτα του ΟΗΕ και δείχνει την περιφρόνησή της και τους λαούς που προτιμούν την ειρήνη. Μην κάνετε λάθος: Αυτές οι πράξεις δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι ΗΠΑ θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να πάρει πίσω τα εδάφη της δυναμώνοντας τη θέση της στρατιωτικά και διπλωματικά.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν σήμερα τις ανησυχίες τους για την επιχειρούμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. «Μετά την προφανή δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, συζήτησαν την προστασία υποδομών κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Πως αντιδρά η Μόσχα στο ουκρανικό αίτημα προς το ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε για τις εξελίξεις:

Η Ουκρανία κάνει αίτημα προς το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι. Σήμερα όλοι διάλεξαν το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν. Αιμοσταγείς χασάπηδες που σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στην χωματερή του ΝΑΤΟ. Κι εμείς κοιτάμε το μέλλον. Θα είναι δύσκολο; Ναι γιατί η πτώση είναι πιο εύκολη από την άνοδο, αλλά πρέπει να θυμάστε: τα φτερά ιστορικά μας προστατεύουν από το να σερνόμαστε. Πάμε μπροστά μαζί, στο όνομα του φωτός και του Θεού.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Γενς Στόλτεμπεργκ

Σε λίγη ώρα αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Συμμαχίας μετά την κίνηση «βόμβα» από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα ερωτήματα είναι αρκετά, με βασικότερο το εάν το ΝΑΤΟ γνώριζε και ήταν σε συνεννόηση με τον Ουκρανό πρόεδρο για αυτή την κίνση.

Η συνέντευξη του Γενς Στόλτενμπεργκ είναι προγραμματισμένη για τις 7 (ώρα Ελλάδος)

Η Ευρωπαϊκή αντίδραση στις προσαρτήσεις

 

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Βίοι... αντίθετοι σε δύο φωτογραφίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδεικνύει το έγγραφο του επίσημου αιτήματος από το Κίεβο προς το ΝΑΤΟ.

Χαμόγελα και χαιρετούρες στο Κρεμλίνο. Από αριστερά προς τα δεξιά: Βλαντιμίρ Σάλντο (διοικητής της Χερσώνας), Γιεβγκένι Βαλίτσκι (διοικητής της Ζαπορίζια), Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντένις Πουσίλιν (ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ), Λεονίντ Πασέσνικ (ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ)

 

(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ανοίγουν το «κουτί της Πανδώρας»

Πούτιν, Ζελένσκι και οι σύμμαχοί τους οδηγούν την σύγκρουση στο ουκρανικό σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς η επισημοποίηση της προσάρτησης περίπου του 15% της Ουκρανίας στη Ρωσία, έφερε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από το Κίεβο.

Εν αναμονή των οποιωνδήποτε αντιδράσεων από το διεθνή παράγοντα, η πολεμική ατμόσφαιρα εντείνεται και η αντιπαράθεση μπαίνει σε νέα, αβέβαιη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κίεβο: «Σε δέκα λεπτά η Ρωσία μπορεί να πλήξει την Αθήνα με Kinzhal – Δώστε μας αντιαεροπορικά για να μην συμβεί» Ο Ζελένσκι επιχειρεί να συμπεριλάβει την Αθήνα στους στόχους της Ρωσίας 09.05.2024 | 20:02

  Το καθεστώς του Κιέβου σε μια ακόμη προσπάθεια να συμπαρασύρει μαζί του και την υπόλοιπη Ευρώπη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας σ...