Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα προσάρτησης, στη Μόσχα

 



Το μεσημέρι η ενσωμάτωση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, κίνηση την οποία καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Έκτακτες συσκέψεις συγκαλεί ο Ζελένσκι, νέες κυρώσεις στη Μόσχα ετοιμάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε..

Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η ενσωμάτωση στη Ρωσία των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιφερειών. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οριστικοποιεί σήμερα στη Μόσχα την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία των περιφερειών: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων.

Τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο.

Η ρωσική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για την τελετή: θα επιβληθούν περιορισμοί της κίνησης από την τροχαία και αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο ρώσος πρόεδρος.

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν χθες ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα» σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λεονίντ Πασέτσνικ, αυτονομιστή ηγέτη του Λουγκάνσκ.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται στο 15% περίπου της Ουκρανίας και περιλαμβάνει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. 

Ήδη οι φιλορώσοι ηγέτες των συγκεκριμένων περιοχών έχουν μεταβεί στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία. 

Ο Βλ. Πούτιν και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν με όλα τα μέσα υπονοώντας πως θα κάνουν ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

► Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του.

Οι αναλυτές

Σε μπαλκόνια διαμερισμάτων στο Λουγκάνσκ κρεμιούνται ήδη ρωσικές σημαίες

AP PHOTO

Το σχέδιο για την υπογραφή των συνθηκών προσάρτησης θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη κλιμάκωση του επτάμηνου πολέμου της Ρωσίας.

Αναλυτές αναφέρουν πως ο Βλ. Πούτιν φαίνεται να περνά ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς επί ουκρανικών εδαφών.

Πέρα από τη δημιουργία μονομερώς τετελεσμένων επί του εδάφους διαφένεται επίσης μια προσπάθεια της Ρωσίας να παρουσιάσει στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας του και στους ανήσυχους περιφερειακούς συμμάχους του την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία ως άκρως νικηφόρα. 

Στην αντίπερα όχθη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε χθες Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισεκ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν καμία «θέση στον σύγχρονο κόσμο».


Επίθεση σε οχηματοπομπή στην Ζαπορίζια

Στο μέτωπο του πολέμου μια οχηματοπομπή επλήγη κοντά στην Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας με τον κυβερνήτη της πόλης να μιλά για τουλάχιστον 23 νεκρούς και 28 τραυματίες.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση και στο μόνο που συμφωνούν είναι ο αριθμός των νεκρών και ότι πρόκειται για αμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου