Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ο χάρτης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – Δημιουργία «καταφυγίων» για τα θύματα

 


Ο χάρτης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – Δημιουργία «καταφυγίων» για τα θύματα

ο-χάρτης-της-ενδοοικογενειακής-βίας-σ-562966084

Διπλασιασμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα από το 2020 μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Η επιδείνωση των δεικτών αποδίδεται στην έξαρση των κρουσμάτων βίας αλλά και στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων που αποφασίζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας στις διωκτικές αρχές. Εξάλλου, τα πρώτα 6 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας ιδρύθηκαν το 2021, με τον αριθμό τους να φθάνει τα 18 στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα.

Το 2020, ενδεικτικά, σχηματίστηκαν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 5.413 δικογραφίες για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Το 2021 ο αριθμός τους ανέβηκε σε 8.776, ενώ πέρυσι οι υποθέσεις ανήλθαν σε 11.589.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πέρυσι το 40% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ήτοι 4.782 συμβάντα, καταγγέλθηκε σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. Αντίστοιχα, το 10% των υποθέσεων εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικός αριθμός δικογραφιών σχηματίστηκε σε Κρήτη (902) και Πάτρα (896).

Αποφασίστηκε η περαιτέρω τυποποίηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν ασάφειες στον οδηγό που είχε εκδοθεί το 2021.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από την κατανομή των υποθέσεων στα συνολικά 18 γραφεία αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Από αυτά, 7 λειτουργούν στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα 9 βρίσκονται σε πόλεις της περιφέρειας. Στη Δυτική Αττική, εκεί όπου άλλωστε εκτυλίχθηκε και το πρόσφατο τραγικό συμβάν με θύμα την 28χρονη Κυριακή, έχουν την έδρα τους 2 τέτοια γραφεία. Το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου ενδεικτικά από την έναρξη λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2024 σχημάτισε 1.026 δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το Α.Τ. Αχαρνών, αντίστοιχα, διαχειρίστηκε στο ίδιο διάστημα 603 υποθέσεις.

Σημαντικό αριθμό περιστατικών έχουν αντιμετωπίσει τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αγία Παρασκευή (812), Ομόνοια (1.184), Αλιμο (957), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (793), Λευκό Πύργο (657) κ.ο.κ.

Στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία ακόμη 45 γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία, ούτως ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση. Είχε ακόμη προαναγγείλει την επέκταση του λεγόμενου panic button ή κουμπιού πανικού.

Μιας εφαρμογής που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο με τρόπο τέτοιο ώστε το θύμα να μπορεί να ενημερώνει την αστυνομία ότι βρίσκεται σε κίνδυνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Σήμερα η σχετική εφαρμογή λειτουργεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, τα λάθη και οι πλημμέλειες των αστυνομικών στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων υποχρεώνουν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές και βελτιώσεις του τρόπου διαχείρισης και των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μία από τις αλλαγές που προωθούνται άμεσα είναι η δημιουργία ασφαλών χώρων ή safe houses, στα οποία τα θύματα, ή όποιος εν πάση περιπτώσει βρίσκεται σε καθεστώς απειλής, θα βρίσκουν καταφύγιο υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για το θέμα είναι προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη με αξιωματικούς από όλη τη χώρα προκειμένου να εξασφαλιστούν χώροι για την προστατευτική φύλαξη όσων κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στην Αττική, συγκεκριμένα, μια ιδέα που τελεί υπό αξιολόγηση είναι σχετικοί χώροι να δημιουργηθούν στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Αποφασίστηκε ακόμη να γίνει περαιτέρω τυποποίηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται από την Αστυνομία σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ασάφειες στον σχετικό οδηγό που είχε εκδώσει τον Αύγουστο του 2021 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Παρεμβάσεις προετοιμάζει η ηγεσία της Κατεχάκη και με στόχο την αντιμετώπιση μιας «δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας» στην αστυνομία, με αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των ενστόλων. Πρωτοβουλίες, πάντως, που θα αποκρυσταλλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Λαβρόφ για την επίθεση της Ουκρανίας: «Η Δύση θέλει κλιμάκωση»

  Newsroom   Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024 16:56 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ AP Photo/Alexander Zemlianichenko «Τα πλήγματα των Ε...