Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Πρόταση Μακρόν για χρήση γαλλικών πυρηνικών έναντι των απειλών της Ρωσίας

 


Πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών από τη Ρωσία δηλώνει ο Εμάνουελ Μακρόν.Ο Γάλλος Πρόεδρος δείχνει να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα και ανοίγει τη συζήτηση χρήσης των πυρηνικών στο πλαίσιο μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας».

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα -για όσους διαθέτουν- ή αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη σε γαλλικά ΜΜΕ.«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και πιο σκληρή στάση κατά της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.

Ο Μακρόν είχε αφήσει να εννοηθεί μια τέτοια κίνηση για πρώτη φορά το 2020, όταν είχε καλέσει σε «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια [της Ευρώπης]», σε μια προσπάθεια να ανοίξει διάλογο για αυτό το θέμα με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την προσφορά το 2022.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Βερολίνο. Όμως, τον Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και μέλος του βαυαρικού CSU, μέρος της γερμανικής αντιπολίτευσης, είπε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «δεχτεί την προσφορά του Μακρόν» ενόψει οικοδόμησης «μιας πυρηνικής άμυνας ευρωπαϊκών διαστάσεων ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...