Δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για την άσκηση πιέσεων στην ελληνική και την ισπανική κυβέρνηση, προκειμένουν οι δύο χώρες να παραχωρήσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν τους πρωθυπουργούς Σάντσεθ και Μητσοτάκη να δωρίσουν στο Κίεβο κάποια από τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών. Οι Ουκρανοί μάλιστα φέρονται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους ελληνικούς S-300, καθώς είναι σύστημα το οποίο γνωρίζουν καλά.

Όπως σημειώνεται, Ελλάδα και Ισπανία διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων, που μπορεί να αξιοποιήσει το Κίεβο για προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από τις κλιμακούμενες επιθέσεις της Ρωσίας. Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot, τα οποία θα «σώσουν πολλές ζωές», όπως έχει δηλώσει ο Ζελένσκι.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται μικρότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν επίσης Patriot, να εξετάσουν την αποστολή τους στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό διαθέσιμων συστημάτων αεράμυνας από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, ανέφερε:

«Από αυτή τη χαρτογράφηση επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν συστήματα, όπως οι Patriot, σε χώρες που είναι διαθέσιμα για να δοθούν στην Ουκρανία»