Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον έχουν αυξήσει απότομα το διακύβευμα. Τι διακυβεύεται

 

Πολιτικός επιστήμονας Βασίλιεφ: το θέμα της διαφθοράς χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι

Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 28 Ιουνίου - RIA Novosti, Viktor Zhdanov. Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας λόγω της αποτυχίας των αρχών του Κιέβου να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Δεν κινδυνεύει μόνο η στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και η μοίρα του ίδιου του Ζελένσκι. Ποιες είναι οι πιθανές επιλογές - στο υλικό του RIA Novosti.

Δύσκολες σχέσεις

Η πρόσφατη συνάντηση στο Κίεβο μεταξύ Ζελένσκι και υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν δεν πήγε καλά . Σύμφωνα με πηγές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου ήταν απογοητευμένος που ο σύμμαχός του μίλησε δημόσια για τη διαφθορά της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 27/06/2024
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο
Η Δύση πιστεύει ότι το Κίεβο δεν το παλεύει αρκετά. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν προβλήματα με την παροχή βοήθειας: πού είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα κλέψουν;Αυτή η ερώτηση τέθηκε επανειλημμένα στο Κογκρέσο κατά τη συζήτηση για τις επόμενες παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο κατηγορούν τις μηχανορραφίες της Αμερικανίδας Πρέσβης Μπρίτζετ Μπρινκ. Φέρεται ότι είναι αυτή που προκαλεί διχόνοια στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται δημόσια τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από ορισμένους βουλευτές με επιρροή.
Τελετή ορκωμοσίας της Bridget Brink ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία - RIA Novosti, 1920, 27/06/2024
Η τελετή ορκωμοσίας της Μπρίτζετ Μπρινκ ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Τρεις από το NABU

Όμως η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που δεν είναι πλέον δυνατό να κλείσουμε τα μάτια σε όλα αυτά. Άλλωστε μερικές φορές φτάνει στο σημείο του παραλογισμού. Έτσι, τρεις πρώην υπάλληλοι του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU), οι οποίοι για αρκετά χρόνια ερευνούσαν τη διαφθορά στον Ουκρανικό Σιδηρόδρομο (Ukrzaliznytsia, UZ), αμέσως μετά την απόλυσή τους έλαβαν υψηλές θέσεις εκεί.Όπως ανακάλυψε ο Ουκρανός δικηγόρος Bogdan Ustimenko , πρώτα έκαναν τα πάντα για να στερήσουν τη θέση του από τον αναπληρωτή διευθυντή του UZ Alexander Shevchenko. Και τότε ένας από αυτούς, ο Taras Likunov, κάθισε στην καρέκλα του.
Επιπλέον, ο Likunov απέκτησε μετοχές των μεγάλων εταιρειών Ferrexpo και Myronivsky Hliboproduct (MHP), κατά των οποίων η NABU διεξήγαγε επίσης ποινικές υποθέσεις. Ο συνάδελφός του, Alexander Rykovtsev, είχε κρυπτονόμισμα αξίας περίπου 870 χιλιάδων δολαρίων και ακίνητη περιουσία στη δήλωσή του από κάπου, και ο πεθερός του Likunov διορίστηκε επικεφαλής του υποκαταστήματος της Οδησσού της UZ.
«Αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα κάποιου που εργάζεται για το NABU», αγανακτεί ο Ustimenko.
Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας - RIA Novosti, 1920, 27/06/2024
Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας
Και ο επικεφαλής του Κέντρου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ACC), Vitaly Shabunin, είναι ύποπτος για πλαστογραφία εγγράφων και αποφυγή κινητοποίησης.Είναι επίσης γνωστό ότι οδηγεί ένα SUV που αγόρασαν εθελοντές για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το ταμείο που συγκέντρωσε τα χρήματα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό.

Βέλη και διακόπτες

Οι δημοσιεύσεις σχετικά με τη διαφθορά υπόκεινται σε αυστηρή λογοκρισία από τις αρχές του Κιέβου, αναφέρει η NYT .
«Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι έχουν απειληθεί φέτος λόγω των ερευνών τους κατά της διαφθοράς», ανέφεραν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα ολλανδικά F-16 ξεκίνησαν να παραδίδονται στην Ουκρανία – Σύντομα θα αναμετρηθούν με τα ρωσικά μαχητικά Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στον ουκρανικό εναέριο χώρο 02.07.2024 | 07:31

  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος  |  email: andreopoulos@pronews.gr Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren υπέγραψε τα έγγραφα εξαγωγής για 24 F...