Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Σε ακρόαση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στην Ερυθρά Θάλασσα

 



Πλήρης επιβεβαίωση του iEidiseis

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ / EUROKINISSI)
11:47 - 20/06/2024
Τελευταία ενημέρωση: 11:59 - 20/06/2024

Σε ακρόαση δέχτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τα 205 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που επέστρεφε απο την πρώτη πολεμική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πριν τον χτεσινό απόπλου της δεύτερης φρεγάτας «ΨΑΡΑ» που θα σκατζάρει την «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με το πλήρωμα της ΥΔΡΑΣ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταματήσουν οι διαρροές στον τύπο ως προς τον μεγάλο βαθμό επικινδυνότητα της συγκεκριμένης αποστολης. Αφού τους διαβεβαίωσε πόσο υπερήφανη είναι η υπηρεσία για εκείνους τους υποσχέθηκε ότι θα παρασημοφορήσουνε σε ειδική τελετή. Στη συνέχεια ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε τον λόγο σε ΟΛΑ τα μέλη του πληρωματος και κατέγραφε μια προς μια τις παρατήσεις τους

Το ενδιαφέρον του αρχηγού ήταν να τσεκάρει τον βαθμό ακρίβειας των όσων αποκάλυψε το Ieidiseis στις 10 Ιουνίου με τίτλο : Συγκλονιστικές μαρτυρίες μελών της φρεγάτας «ΎΔΡΑ»: « Επιστρέψαμε από την κόλαση».

Όπως αποκάλυπτε το iEidiseis στις 10 Ιουνίου και κατά γράμμα επιβεβαίωσαν τα μέλη του πληρώματος ένιωθαν ότι επέστρεψαν από την κόλαση» μετά από 102 ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Περιέγραψαν και στον Α/ΓΕΕΘΑ με τα πιο μελανά χρώματα όλα όσα συνέβησαν στην πολεμική αποστολή τους που τη χαρακτηρίζουν ως «αποστολή αυτοκτονίας» καθ´ ότι η υπέργηρη φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ δεν είχε υποβληθεί σε κανέναν εκσυγχρονισμό, με αποτέλεσμα να παραμένει «τυφλή» και ανήμπορη να αντικρούσει τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Χούθι. Η φρεγάτα ΥΔΡΑ επί της ουσίας έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς αντίdrone ομπρέλα προστασίας και καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής απέφευγαν να απονηωθούν τα drones και τα ελικόπτερα που επέβαιναν επί της φρεγάτας «ΥΔΡΑ». Τα εχθρικά drones που διαρκώς πετούσαν πάνω από την ελληνική φρεγάτα δεν μπορούσαν να τα αντικρούσουν τα απαρχαιωμένα πυροβόλα Phalanx με αποτέλεσμα να επιχειρούν να τα καταρρίψουν οι ΟΥΚάδες με τον οπλισμό τους και έμοιαζαν ως να κυνηγούν «κοτσύφια» μεσοπέλαγα! Είχαν δε φτάσει στο σημείο να σημαδεύουν τ´… αστέρια εικάζοντας ότι πρόκειται για drones! Σκέτη παράκρουση…

Σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημισμένο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας σε κρίσιμες στιγμές είχε μειωμένα αντανακλαστικά, όπως στις 19 Μαΐου που εξερράγη πύραυλος των Χούθι, μόλις 150 μέτρα από τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ, στον κόλπο του Άντεν, τη στιγμή που συνόδευε εμπορικό πλοίο. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας ειδοποίησε τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την εκτόξευση του πυραύλου ένα λεπτό αφότου αυτός είχε εκραγεί δίπλα από το πλοίο προκαλώντας μεγάλο κυματισμό και ισχυρότατους κλυδωνισμούς στη φρεγάτα. Με αφορμή αυτό το συμβάν δέκα στελέχη μέλη του πληρώματος αιτήθηκαν τον άμεσο επαναπατρισμό τους, αφότου η φρεγάτα κατέπλευσε στο λιμάνι του Τζιμπουτί

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΥΔΡΑ επέστρεψε στις αρχές Ιουνίου και όχι στο τέλος Ιουλίου όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Όπως υπογράμμισαν τα μέλη του πληρώματος στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ όπως η «ΥΔΡΑ» & «ΨΑΡΑ» είναι Μονάδες με παλαιά και ξεπερασμένη τεχνολογία. Τα συγκεκριμένα πλοία στηρίζονται σε συστήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πολλαπλές απειλές, την ώρα που στην περιοχή επιχειρούν Μονάδες Επιφανείας με συστήματα τελευταίας γενιάς. Πολύ σοβαρότερη απειλή για τις ελληνικές φρεγάτες είναι οι βαλλιστικοί και αντιπλοϊοί πύραυλοι που εκτοξεύουν οι Χούθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8rrx1