Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ζητούν αντικατάσταση του Μπάιντεν, μετά την τραγική παρουσία στο ντιμπέιτ

 Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ | AP Photo/Patrick Semansky, File


Ο Μπάιντεν φάνηκε αδύναμος να απαντήσει σε μια σειρά από ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η φωνή του ακουγόταν ραγισμένη ή όσα έλεγε δεν είχαν συνοχή. • Πιθανοί υποψήφιοι να τον αντικαταστήσουν και η -δύσκολη- διαδικασία να αλλάξει ο υποψήφιος πρόεδρος.

Μετά την απογοητευτική παρουσία του στο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, έχουν αυξηθεί οι φωνές μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα που ζητούν αντικατάστασή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από άλλους υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα, ωστόσο πολλοί καλούν τους συνεργάτες του να τον πείσουν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη «αν μπορούν να γίνουν πράγματα για να διορθωθεί» η κακή εντύπωση που έμεινε στους τηλεθεατές, καθώς ο Μπάιντεν φάνηκε αδύναμος να απαντήσει σε μια σειρά από ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η φωνή του ακουγόταν ραγισμένη ή όσα έλεγε δεν είχαν συνοχή. Σε αντίθεση με τον Τραμπ, που έδινε απλές και σαφείς απαντήσεις για θέματα όπως η οικονομία, οι αμβλώσεις ή η κρίση των οπιοειδών.

Υπήρξαν και μέλη των Δημοκρατικών που δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά το κλίμα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι το φαβορί, είναι πολύ κακό.

Πώς θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο Μπάιντεν

Η διαδικασία για την αντικατάσταση του υποψήφιου για την προεδρία στο Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι εύκολη καθώς πλέον η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει και ήδη έχει πάρει μεγάλα ποσοστά στις προκριματικές εκλογές, παίζοντας έως χθες ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Μάλιστα, στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο στο Σικάγο επρόκειτο να επιβεβαιωθεί ότι λαμβάνει το χρίσμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ιδανικά θα έπρεπε να αποχωρήσει οικειοθελώς ή ακόμη και παραιτηθεί από την προεδρία. Αν ο Μπάιντεν αποχωρούσε από υποψήφιος, θα μπορούσε να προτείνει κάποιον –πιθανότατα την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως προτιμώμενη εναλλακτική του λύση, η οποία θα είχε κάποιο βάρος με τους αντιπροσώπους που θα λάβουν την τελική απόφαση, αλλά δεν θα ήταν δεσμευτική.

Ο πιο δραστικός τρόπος θα ήταν η παραίτηση από την ίδια την προεδρία, που θα την προεδρία. Επιπλέον το κόμμα θα έπρεπε ακόμα να πραγματοποιήσει ένα ανοιχτό, αμφισβητούμενο συνέδριο, αφήνοντας περίπου 700 μέλη του κόμματος την επιλογή να διαλέξουν κάποιον και στη συνέχεια να έχουν μόνο τρεις μήνες για να ενωθούν και να κάνουν εκστρατεία υπέρ του.

Άλλα πιθανά πρόσωπα θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν είναι αυτά του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσαμ, της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, του κυβερνήτης του Ιλινόις Τζ. Μπ. Πρίτζκερ και του βετεράνου γερουσιαστή του Οχάιο Σέροντ Μπράουν.

Μετά το ντιμπέιτ πάντως, η Κάμαλα Χάρις αν και παραδέχθηκε ότι ο Μπάιντεν έκανε «αργό ξεκίνημα», πρόσθεσε ότι «ο κόσμος μπορεί να συζητά θέματα στιλ, αλλά τελικά αυτές οι εκλογές και το ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να είναι θέμα ουσίας και η αντίθεση είναι ξεκάθαρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ψέματα ξανά και ξανά και ξανά, όπως του αρέσει να κάνει. Δεν αποκήρυξε αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου. Δεν έδινε σαφή απάντηση για το αν θα αποδεχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα».

Ο Νιούσαμ είπε ότι οι συζητήσεις για αλλαγή υποψηφίου είναι «ανόητες εικασίες», προσθέτοντας: «Δεν θα γυρίσω ποτέ την πλάτη στον Πρόεδρο Μπάιντεν. Δεν ξέρω έναν Δημοκρατικό στο κόμμα μου που θα το έκανε».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στο δεύτερο ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN, που επικαλείται σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου. Ο σύμβουλος αναγνώρισε ότι η απόδοση του προέδρου την Πέμπτη ήταν «ελλιπής», αλλά είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν δεσμεύεται να τονίσει τις στιγμές που πιστεύει ότι λειτούργησαν για τον υποψήφιό τους και να προχωρήσει παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Σταμάτα - Αναζωπύρωση στη πυρκαγιά στη Κερατέα

  ΕΛΛΑΔΑ  / Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, 20:49:08 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το α...