Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει την ηλικία, την κακή απόδοση των συζητήσεων, αλλά ορκίζεται να νικήσει τον Τραμπ Από τους Steve Holland , David Morgan και Nandita Bose 28 Ιουνίου 2024 9:46 μ.μ. GMT+3 Ενημερώθηκε πριν από 9 λεπτά

 RALEIGH, Βόρεια Καρολίνα, 28 Ιουνίου (Reuters) - Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι σκόπευε να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς να δίνει κανένα σημάδι ότι θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει την κούρσα μετά από μια αδύναμη επίδοση συζητήσεων που απογοήτευσε τους συμπολίτες του Δημοκρατικούς.

«Ξέρω ότι δεν είμαι νεαρός άνδρας, για να πω το αυτονόητο», είπε ένας εκθαμβωτικός Μπάιντεν σε μια συγκέντρωση μια μέρα μετά τη μάχη σώμα με σώμα με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως ήττα για τους 81- χρονών πρόεδρος.«Δεν περπατάω τόσο εύκολα όσο παλιά, δεν μιλάω τόσο ομαλά όσο παλιά, δεν συζητάω τόσο καλά όσο παλιά», είπε, καθώς το πλήθος φώναζε «άλλα τέσσερα χρόνια. "
"Δεν θα έβαζα ξανά υποψήφιος αν δεν πίστευα με όλη μου την καρδιά και την ψυχή ότι θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο", είπε ο Μπάιντεν.
Τα λεκτικά σκοντάφτισμα του Μπάιντεν και οι περιστασιακά ελικοειδής απαντήσεις στη συζήτηση ενίσχυσαν τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ότι μπορεί να μην είναι ικανός να υπηρετήσει άλλη μια τετραετή θητεία και ώθησαν ορισμένους από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς να αναρωτηθούν αν θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν ως υποψήφιο για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. .Από την πλευρά του, ο Τραμπ, 78 ετών, διατύπωσε μια σειρά από ψεύδη καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης και απέτρεψε ερωτήσεις, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες για την ικανότητά του για το αξίωμα, αλλά μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος στη συνέχεια ήταν καθαρά στον Μπάιντεν, ειδικά μεταξύ των Δημοκρατικών.
Ο Hakeem Jeffries, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε εάν εξακολουθεί να πιστεύει στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν.«Υποστηρίζω το εισιτήριο. Υποστηρίζω τη Δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε πίσω το Σώμα τον Νοέμβριο. Σας ευχαριστώ όλους», είπε στους δημοσιογράφους.
Άλλοι Δημοκρατικοί επίσης αποδοκίμασαν όταν ρωτήθηκαν εάν ο Μπάιντεν έπρεπε να παραμείνει στην κούρσα. «Αυτή είναι η απόφαση του προέδρου», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζακ Ριντ σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο Ρόουντ Άιλαντ.
Η εκστρατεία του Μπάιντεν είπε ότι συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη και την Παρασκευή και δημοσίευσε την καλύτερη ώρα συγκέντρωσης κεφαλαίων αμέσως μετά τη συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης. Η εκστρατεία του Τραμπ είπε ότι συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια το βράδυ της συζήτησης.
Ένα πιθανό φωτεινό σημείο για τον Μπάιντεν: τα προκαταρκτικά στοιχεία τηλεθέασης έδειξαν ότι μόνο 48 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν τη συζήτηση, πολύ λιγότερο από τα 73 εκατομμύρια που παρακολούθησαν την τελευταία αναμέτρηση των υποψηφίων το 2020.
Ο Μπάιντεν, ήδη ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμέτρησης υποψηφιοτήτων του κόμματος και έχει εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να εγγυηθεί τη θέση του ως υποψήφιος των Δημοκρατικών.
Ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ επίσης ξεπέρασε τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες στις αρχές του έτους, θέτοντας το έδαφος για μια μακρά και σκληρή μάχη γενικών εκλογών.
Τρεις αρθρογράφοι από το αριστερό τμήμα γνώμης των New York Times κάλεσαν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα.
Ένας δωρητής Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την απόδοσή του «αποδεκτική» και προέβλεψε ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί θα επανεξετάσουν τις εκκλήσεις του να παραιτηθεί.
Αυτό θα δώσει χρόνο στο κόμμα να επιλέξει άλλον υποψήφιο στο εθνικό του συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 19 Αυγούστου - μια δυνητικά ακατάστατη διαδικασία που θα μπορούσε να φέρει αντιμέτωπες την Καμάλα Χάρις, την πρώτη μαύρη αντιπρόεδρο του έθνους, με κυβερνήτες και άλλους αξιωματούχους των οποίων τα ονόματα έχουν γνωστοποιηθεί. ως πιθανές αντικαταστάσεις.
Στοιχείο 1 από 3 χειρονομίες του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ράλεϊ, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ, 28 Ιουνίου 2024. REUTERS/Elizabeth Frantz
«Εάν πήρε αυτή την απόφαση, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας», δήλωσε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Κέιτι Πόρτερ σε συνέδριο στο Κολοράντο.
Οι δημοκρατικοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν αυτή την πιθανότητα.
«Δεν είναι πιθανό να συμβεί», δήλωσε στο CNN ο συμπρόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Μιτς Λαντρίου.
Ένα στέλεχος της εκστρατείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ήταν απογοητευμένοι από την απόδοση του Μπάιντεν και ήλπιζε ότι θα ωθούσε τους κορυφαίους στρατηγούς να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους.
Αλλά άλλοι βοηθοί και σύμμαχοι δήλωσαν ιδιωτικά ότι δεν πίστευαν ότι η ανατροπή θα απειλούσε τις πιθανότητές του να κερδίσει την υποψηφιότητα.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και άλλοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί - συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντικαταστατών όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ - δήλωσαν ότι δεν εγκαταλείπουν τον Μπάιντεν.
"Μείνετε στην πορεία. Χαλαρώστε", είπε ο εκπρόσωπος Jim Clyburn.

ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Οι συνεντεύξεις με αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιβεβαίωσαν ότι ήταν μια κακή βραδιά για τον Μπάιντεν. Περιέγραψαν την εμφάνισή του ως αδύναμη, ντροπιαστική και δύσκολη στην παρακολούθηση.
Η εκστρατεία του Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο την Παρασκευή που τονίζει τα παραπάτημα του Μπάιντεν. "Χθες το βράδυ ο κόσμος είδε ποιος είναι. Είναι ανίκανος να υπηρετήσει", δήλωσε η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ.
Ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η συζήτηση θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε πολιτείες που τείνουν προς τους Δημοκρατικούς όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα.
Οι έρανοι του Τραμπ δήλωσαν ότι απηύθυναν ενθουσιώδεις εκκλήσεις από δωρητές. «Όποιος συγκεντρώνει χρήματα ξέρει ότι υπάρχει χρόνος για να πάει σε δωρητές και αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές καμπής», είπε ο Ed McMullen, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.
Καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ παρατάχθηκαν ώρες πριν από μια συγκέντρωση στη Βιρτζίνια, ορισμένοι είπαν ότι εντυπωσιάστηκαν από την κακή απόδοση του Μπάιντεν. «Φοβάμαι ότι θα τον αντικαταστήσουν και θα βάλουν κάποιον πιο ανταγωνιστικό», είπε ο Μάικ Μπόατμαν, ο οποίος είπε ότι είχε παρευρεθεί σε περισσότερες από 90 συγκεντρώσεις Τραμπ.
Ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα του Τραμπ για το αξίωμα έχουν επίσης προκύψει λόγω της καταδίκης του τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη για συγκάλυψη πληρωμών σιωπηλών χρημάτων σε έναν πορνοστάρ, των προσπαθειών του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και της χαοτικής θητείας του στην εξουσία.
Έχει προγραμματιστεί να καταδικαστεί στις 11 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν το κόμμα του συγκληθεί για να τον προτείνει επίσημα. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλες τρεις ποινικές κατηγορίες, αν και καμία δεν φαίνεται πιθανό να δικαστεί πριν από τον Νοέμβριο.
Η ασταθής απόδοση του Μπάιντεν στη συζήτηση προκάλεσε έκπληκτες παγκόσμιες αντιδράσεις την Παρασκευή, προκαλώντας δημόσιες εκκλήσεις να παραμεριστεί και πιθανότατα να αφήσει ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής να επιδιώκουν την επιστροφή του Τραμπ.

Λάβετε εβδομαδιαίες ειδήσεις και αναλύσεις σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη σημασία τους για τον κόσμο με το ενημερωτικό δελτίο On the Campaign Trail. Εγγραφείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Σταμάτα - Αναζωπύρωση στη πυρκαγιά στη Κερατέα

  ΕΛΛΑΔΑ  / Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, 20:49:08 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το α...