Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Στην Ελβετία δοκιμάζεται η διπλωματική επιρροή της Δύσης στο ουκρανικό

 Ουκρανία, Σύνοδος Ειρήνης

AP Photo/Laurent Cipriani


Ηχηρή είναι η απουσία της Κίνας, ισχυρής συμμάχου της Ρωσίας, την ώρα που η Μόσχα μετρά κέρδη στα πολεμικά μέτωπα και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι επιτυχίες της στα μέτωπα του πολέμου.

Δεκάδες ηγέτες χωρών της Δύσης συμμετέχουν στη Διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρήνευση στην Ουκρανία, στη Λουκέρνη, σε μια προσπάθεια να βρεθούν διπλωματικές λύσεις στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη περίπου δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, οι ελπίδες για ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι αναιμικές, καθώς στη διάσκεψη δεν θα συμμετάσχουν χώρες φιλικές ή σύμμαχοι της Ρωσίας, ούτε φυσικά η Μόσχα, απονομιμοποιώντας και αποδυναμώνοντας εξ αρχής το όποιο αποτέλεσμα.

Ηχηρή είναι η απουσία της Κίνας, ισχυρής συμμάχου της Ρωσίας, την ώρα που η Μόσχα μετρά κέρδη στα πολεμικά μέτωπα και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, αν στην όποια συμφωνία δεν ληφθούν υπ' όψιν οι παρούσες συνθήκες στα μέτωπα και το γεγονός ότι ελέγχει σημαντικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Buergenstock Resort, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος για την Ουκρανία | Urs Flueeler/Keystone via AP

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στα ευρύτερα προβλήματα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Επίσης, σύμφωνα με πηγές, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, καθώς όλα ξεκίνησαν μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Πιθανώς, αυτό να είναι και μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της συνόδου, καθώς το Κίεβο θα εξασφαλίσει για ακόμη μία φορά, μια επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία είναι το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι όροι της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια. Και μία μέρα πριν από τη Διάσκεψη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (τα εδάφη που ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό ο ρωσικός στρατός) και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όπως αναμενόταν, το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Ρώσου προέδρου ως «παράλογους»

«Μη σοβαρές» χαρακτήρισε τις ρωσικές απαιτήσεις και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναχωρώντας από την Ιταλία, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο της G7, υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος «επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τη σύνοδο» της Ελβετίας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η πρόταση δεν προοριζόταν να την πάρει κανείς στα σοβαρά, αλλά είχε κάποια σχέση με τη σύνοδο στην Ελβετία», είπε ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Ζελένσκι κατά Κίνας

Στόχος της ελβετικής κυβέρνησης που ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής, είναι να ανοίξει δρόμος για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος επιτέθηκε στην Κίνα, που δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο».

Η άφιξη του Ουκρανού προέδρου στη σύνοδο της Λουκέρνης | Urs Flueeler/Keystone via AP

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την κατηγορία αυτή, καθώς το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο. Ωστόσο, αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει. Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ελβετίας στην Κίνα, Μπεραρντίνο Ρεγκατσόνι, «είναι σαφές ότι αυτήν τη στιγμή, σε γεωπολιτικούς όρους, για την Κίνα η ειδική της σχέση με τη Ρωσία έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου».

Ποιοι συμμετέχουν

Στη Λουκέρνη, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα βρίσκονται εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών. Μεταξύ αυτών, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Εκεί θα βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιπροσωπείες θα έχουν η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αλλά και η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία και θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...