Μία από τις σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών διεξάγεται στη Γαλλία με την ακροδεξιά να ελπίζει σε μια ιστορική νίκη αλλά με πιο πιθανό αποτέλεσμα το πολιτικό αδιέξοδο. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα να έχει ακροδεξιά κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν και του Μπαρντελά έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κυβερνήσει.
Ωστόσο, μετά τη σαρωτική νίκη με 32% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, εκατοντάδες αντίπαλοι υποψήφιοι αποχώρησαν για να δώσουν σε άλλους μια καλύτερη ευκαιρία να νικήσουν την ακροδεξιά
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα μεγάλος χαμένος θα είναι ο Μακρόν, που μετά την μεγάλη συντριβή του κόμματός του «Μαζί» μπορεί να αναγκαστεί να προεδρεύει μαζί με μια κυβέρνηση, η οποία θα υποστηρίζει άλλα από εκείνον στην Ευρώπη.
Θα εμποδίζουν την Λεπέν οι αποσύρσεις υποψηφίων;
Ήδη από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής το RN εξέλεξε 76 από τους συνολικά 577 βουλευτές, οι οποίοι στην μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Μετά την απόφαση των παρατάξεων του Μακρόν και περισσότερο της αριστερής συμμαχίας να αποσύρουν στις αρχές της εβδομάδας από την αναμέτρηση τους υποψήφιούς τους, που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, στην μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα αναμετρηθούν σήμερα δύο υποψήφιοι, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας θα είναι ακροδεξιός.
Ειδικότερα, σε όλη τη Γαλλία αποσύρθηκαν 217 υποψήφιοι από τους οποίους 130 του νεοσύστατου Λαϊκού Μετώπου και 81 από τη συμμαχία «Μαζί» του προέδρου. Συνολικά 500 αναμετρήσεις κρίνονται σε επαναληπτικούς γύρους σήμερα.
Η παραπάνω στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, (που στην περίπτωση του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών είναι πάντα υψηλού κινδύνου) οι πιθανότητες να έχει στη νέα Εθνοσυνέλευση την απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα της Λεπέν.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos για την Monde ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του μπορεί να συγκεντρώσουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Λαϊκό Μέτωπο και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.
Φόβοι για επεισόδια
Λόγω του φόβου βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις οι αρχές έχουν επιστρατεύσει 3.000 αστυνομικούς, ενώ απαγόρευσαν συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ έξω από την Εθνοσυνέλευση.
Στο Ντρο, μια παλιά πόλη στο δρόμο προς τη Νορμανδία, η σημερινή ψηφοφορία συμπίπτει με το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας. «Για εμάς είναι κάτι τεράστιο, μεγαλύτερο από τις εκλογές» δήλωσε κάτοικος. «Ο Μακρόν θα έπρεπε να περιμένει (σ.σ. για να προκηρύξει εκλογές) μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στο BBC άλλος κάτοικος.
Μετεκλογικά σενάρια
Άμεσο μέλημα θα είναι να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα συνεχίσει τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας του.
Αν οι εκτιμήσεις ψήφου επαληθευτούν τότε ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να εκτιμήσει μετά τις εκλογές αν είναι εφικτός ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού σχήματος, που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει μετά από πρόταση μομφής υπέρ της οποίας θα ταχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών με δεδομένο ότι ως το καλοκαίρι του 2025 δεν επιτρέπεται, με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, η προκήρυξη από τον πρόεδρο Μακρόν νέων βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με βασικό κορμό κάποιες από τις συνιστώσες της Αριστεράς και την παράταξη Μακρόν. Στην περίπτωση αυτή η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα επιλέγοντας την οδό της ανοχής και όπου χρειαστεί της αποχής από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης (Βλ. «Ωρα... «δημοψηφίσματος» υπέρ ή κατά της Ακροδεξιάς»).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου