Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Εθεσαν εκτός μάχης τον Κασσελάκη με 4 λέξεις



syriza ke
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τα μέλη της Κ.Ε. στην αίθουσα της συνεδρίασης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


ΣΥΡΙΖΑ: Η ονομαστική αναφορά του τέως προέδρου στο κείμενο της απόφασης της Κ.Ε. στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν αρκετή για να μείνει εκτός κούρσας στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού ● Ο ίδιος δεν καταθέτει τα όπλα και δίνει ραντεβού στο συνέδριο ● Λεκτικά επεισόδια από «Κασσελίστας» και κατά δημοσιογράφων ● Σε περιοδείες Φάμελλος - Πολάκης.

Aποφασιστικό βήμα προκειμένου να βάλει τέλος στην κασσελάκειο περίοδο της ζωής του κόμματος έκανε προχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τέσσερις λέξεις στο κείμενο-προσθήκη στην απόφαση της Κ.Ε. ήταν αρκετές: «Οπως ο Στέφανος Κασσελάκης». Παρά ταύτα, ο αποπεμφθείς πρόεδρος δεν καταθέτει τα όπλα και δίνει ραντεβού στο συνέδριο, όπου ελπίζει ότι θα μπορέσει να επανακάμψει.

Στην κατάληξη μιας επεισοδιακής συνεδρίασης -δυστοκία απαρτίας, θερμοί διάλογοι μεταξύ μελών της Κ.Ε., εμπρηστική παρουσία οπαδών του Στ. Κασσελάκη- η Κ.Ε. πήρε την απόφαση να κόψει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενη το κομματικό… μητρώο του.

Η επιτροπή πολιτικής απόφασης -την αποτελούσαν η Μαρία Ρεπούση, η Γιώτα Μπελώνη, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Θοδωρής Γκοτσόπουλος και η Κατερίνα Νοτοπούλου- εισηγήθηκε, διά της Μ. Ρεπούση, δύο εκδοχές: μία γενικής πολιτικής καταδίκης και μία με ονομαστική αναφορά στον Στ. Κασσελάκη (ο Γ. Μουζάλας ήταν εκείνος που επέμενε περισσότερο σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες).

Οι δύο εκδοχές

Ομως, κατά την ανάγνωση των δύο εκδοχών, η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος της Κ.Ε. πήρε θέση υπέρ της ονομαστικής αναφοράς, βάζοντας -επί του παρόντος;- τέλος στα πολιτικά σχέδια Κασσελάκη εντός ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η «Εφημερίδα των Συντακτών», η απόφαση-σταθμός προβλέπει ότι το να εκτοξεύει μέλος του κόμματος κατηγορίες, όπως αυτές που απασχόλησαν την πρόσφατη επικαιρότητα (για κουκούλες, για διαπλοκή, για πραξικοπήματα κ.ά.), είναι καταδικαστέο.

Κατά την Κ.Ε., οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος. Διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω ποινές στον τ. πρόεδρο (ο Θύμιος Γεωργόπουλος, τ. οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής, πρόταση που δεν προχώρησε πάντως). Επιπροσθέτως, όπως τονίζεται στην απόφαση, οι συμπεριφορές πλήττουν την εικόνα του κόμματος, ενώ δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Και, στο διά ταύτα, όσοι και όσες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν σέβονται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, εκτοξεύουν συκοφαντίες εναντίον του κόμματός τους, αλλά και φτάνουν μέχρι και του σημείου να αποστέλλουν εξώδικα κατά των συλλογικών κομματικών οργάνων, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι. Την απόφαση αυτή επιχείρησε να προλάβει το στρατόπεδο Κασσελάκη, πρώτα με τη δήλωση του ιδίου -μέσω ανάρτησης- ότι ανακαλείται το εξώδικο.

Στον ισχυρισμό αυτό απάντησε, ωστόσο, το μέλος της Κ.Ε. και νομικός, Μαρία Κουβέλη: Το εξώδικο ανακαλείται μόνο με εξώδικο. Ως εκ τούτου, το εξώδικο -που ήλθε ως συνέχεια της αποκάλυψης του «πόθεν έσχες» από την «Εφημερίδα των Συντακτών»- ήταν εν ισχύι, με όλες, φυσικά, τις απειλές που εμπεριείχε. Στη δεύτερη γραμμή άμυνας, η Θεοδώρα Τζάκρη -η οποία κατόπιν συνεννοήσεως ήταν η μοναδική της ομάδας του τ. προέδρου που έδωσε τη μάχη της Κ.Ε.- προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχει εξώδικο, αλλά μόνο ένα… email. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Επειτα από όλα αυτά, ήλθε η ώρα των ψηφοφοριών: από τους 150 παρόντες, έξι της ομάδας Πολάκη απείχαν (ο ίδιος δεν συμμετείχε στις εργασίες), ενώ 13 ήταν υπέρ της μη ονομαστικής αναφοράς. Οι υπόλοιποι, έως 130 μέλη, ψήφισαν το ονομαστικό μπλόκο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη (καταμέτρηση δεν έγινε).

Τα σενάρια

Δεν είχαν προλάβει να σβήσουν τα φώτα στην Κ.Ε. και ο... κομμένος υποψήφιος έσπευσε να διαμηνύσει: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο» (από ανάρτησή του). Ενώ η γραμμή Κασσελάκη -όπως καταγράφηκε στον «κόσμο» των social media- είναι ότι 130 μέλη της Κ.Ε. κόβουν τον δρόμο σε έναν υποψήφιο που είχε εκλεγεί πρόεδρος από 70.000 πολίτες. Η επόμενη ημέρα απασχόλησε αμέσως τον στενό πυρήνα του επιτελείου Κασσελάκη.

Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τους Στ. Κασσελάκη, Θ. Τζάκρη και Μ. Καπνισάκη να ανταλλάσσουν απόψεις, λίγη ώρα μετά τη λήξη των εργασιών. «Πορεία προς τον λαό-Σύγκρουση στο συνέδριο» είναι, grosso modo, η απόφαση-ομπρέλα που πήρε το επιτελείο του. Κατά συνέπεια, αρχίζουν περιοδείες -αρχής γενομένης από τη Μακεδονία μάλλον- προκειμένου να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του (υπάρχουν ήδη κάποιοι απογοητευμένοι) και εκείνοι με τη σειρά τους να δώσουν τη μάχη της προσυνεδριακής κάλπης.

Στενός συνεργάτης του, σε συνομιλία στην «Εφ.Συν.», προεξοφλούσε τη νίκη στη μάχη των συσχετισμών, αφού, όπως εξηγούσε -ιδίως μετά τη σαββατιάτικη απόφαση της Κ.Ε.- καταγράφεται κύμα συμπάθειας ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Στην περίπτωση του απευκταίου, για τον τ. πρόεδρο, σεναρίου, τότε το δεύτερο σενάριο είναι ήδη στο συρτάρι: σύσταση νέου κόμματος, με πολλά, βέβαια, μειονεκτήματα…

Ενώ υπάρχει και ένα τρίτο, ενδιάμεσο: να προωθηθεί η Θεοδώρα Τζάκρη για τη θέση του προέδρου, σενάριο, πάντως, που ήδη αποκλείουν κάποιοι συνεργάτες του… Χθες, εξάλλου, σημειώθηκε ακόμη μία εξέλιξη που ίσως έχει συνέχεια… Η κασσελακική βουλεύτρια Βοιωτίας Γιώτα Πούλου παραιτήθηκε από την Κ.Ε.

Οι ψίθυροι

Σε μία από τις πρώτες αντιδράσεις, ο σύμβουλος επικοινωνίας Αρης Σπηλιωτόπουλος διερωτήθηκε: «Αλήθεια, τι παράδειγμα δημοκρατίας θα διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Οτι όταν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής Κασσελάκη, τότε απαγορεύουν την υποψηφιότητά του;

 

Αν είναι πιθανό να μην αρέσει το αποτέλεσμα της βούλησης των πολλών, τόσο χειρότερο για αυτήν; Αλήθεια, θα πορευτούν με υποψηφιότητες συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, όπως υποψηφιότητες που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της σεξ. εργασίας; Αλλά όχι του μέχρι και πρότινος νόμιμα και με ευρεία πλειοψηφία προέδρου τους;».

Εν αρχή, λοιπόν, η μάχη του συνεδρίου και ήδη ακούγονται ψίθυροι σε κομματικά γραφεία για αναβολή του, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο βασικών στρατοπέδων. Ηδη, όμως, το στρατόπεδο του τ. προέδρου έχει έτοιμη την απάντηση: το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει ότι «τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του» (άρθρο 21).

Εμπειρα στελέχη των «87» έχουν έτοιμη την απάντηση: «Το συνέδριο θα γίνει, αλλά με πιο κλειστή ατζέντα», φράση που παραπέμπει στην παρουσίαση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων (Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης) - και τίποτε άλλο πέραν αυτού. Βεβαίως, το συνέδριο μπορεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα, άρα, όλα είναι ανοιχτά…

Θέση στο ζήτημα αυτό πήρε ο Χρήστος Σπίρτζης. Σε δηλώσεις του, από τον χώρο της Κ.Ε., εκτίμησε πως δεν μπορεί το συνέδριο να ανατρέψει τη σημερινή απόφαση, γιατί η δυνατότητα υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 24 Οκτωβρίου. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση όσων δεν ανέχτηκαν συμπεριφορές, πρακτικές και θέσεις που είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς, σημείωσε.

Οι θερμόαιμοι

Η δημοσιοποίηση πρόσκλησης σε συγκέντρωση φίλων του Στ. Κασσελάκη -ο ίδιος κράτησε αποστάσεις πάντως- πιθανώς να ακύρωσε κάποια τέτοια σχέδια. Είκοσι, το πολύ, υποστηρικτές του έδωσαν το «παρών» έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε η Κ.Ε. και, εν συνεχεία, έξω από την αίθουσα συνεδρίασης. Η ένταση ήταν εμφανής, με λεκτικές επιθέσεις κατά στελεχών της νέας πλειοψηφίας, αλλά και κατά των δημοσιογράφων.

Οργισμένη οπαδός του Στ. Κασσελάκη έξω από τον χώρο όπου συνεδρίαζε η Κ.Ε. | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη: μέσω της πλατφόρμας X στοχοποιήθηκαν πέντε δημοσιογράφοι, γιατί, προφανώς, δεν ήταν αρεστά τα ρεπορτάζ τους… Για τον λόγο αυτό θα γίνει παρέμβαση, σήμερα, στην ΕΣΗΕΑ. Στο θέμα παρενέβη, όμως, και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με αφορμή περιστατικά που εκδηλώθηκαν έξω από τον χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση, λεκτική ή άλλη, σε δημοσιογράφους που την κάλυπταν.

»Η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, η προάσπιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ανεξαρτήτως συνθηκών, παραμένει πάντοτε πρωταρχική αρχή και αναμφισβήτητη πολιτική στάση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Κάποιοι παρεκτράπηκαν μετά τις ψηφοφορίες, αφού ακούστηκαν συνθήματα όπως «αλητεία», «κάτω η χούντα της Αριστεράς» και άλλα τέτοια παρόμοια.

Η στάση Πολάκη

Κάτι που απασχόλησε έντονα ήταν η στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επέλεξε να πατήσει πάνω σε πολλές βάρκες. Ο ίδιος και κάποια μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται σε αυτόν απείχαν, άλλα ήταν παρόντα, ωστόσο, κατόπιν συνεννοήσεως. Συνέβαλαν, όμως, με τον τρόπο αυτό, καθοριστικά μάλιστα, στην επίτευξη της απαρτίας, ενώ απείχαν από τις ψηφοφορίες. Οχι τυχαία, διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κασσελακικής προέλευσης, στοχοποιούσαν από το Σάββατο το βράδυ δύο, κατά βάση, πρόσωπα: τον Παύλο Πολάκη και, φυσικά, τον Αλέξη Τσίπρα, ως μαέστρο της εκπαραθύρωσης Κασσελάκη.

Πάντως, ο βουλευτής Χανίων συνεχίζει τις περιοδείες του σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Στο οροπέδιο Τζερμιάδο συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (οδικό δίκτυο, αρδευτικά, κλείσιμο Δικταίου Αντρου, σχέδια για ανεμογεννήτριες κ.ά.).

Εκεί, ο Π. Πολάκης ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάδειξη των θεμάτων αυτών στη Βουλή. Πιο πολιτική συζήτηση έγινε στον Αγιο Νικόλαο: «Για το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη 2015-2019, για την αντιπολίτευση 2019-2023, για τις περσινές εκλογές προέδρου, για το σήμερα και το πρόγραμμα 6 πυλώνων», που έχει καταθέσει.

Με στίχο του Βαλερί

Από τη δική του πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκινά, σύντομα, τις περιοδείες ανά τη χώρα. Σήμερα θα βρεθεί στη λαϊκή αγορά της Καλλιθέας. Σε συνέντευξή του, χθες, στον «Alpha», επέμεινε στην ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων:

«Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», σχολίασε και επισήμανε ότι «ο κόσμος απομακρύνεται από την πολιτική. Το αν το παιδί έχει καλό σχολείο, καλό δάσκαλο και καλά βιβλία, το αν βρίσκουμε κρεβάτι στο νοσοκομείο ή αν είναι καλή η σύνταξη στον συνταξιούχο είναι θέματα πολιτικής. Δεν είναι θέματα συμπτώσεων ή τύχης. Σε αυτή την πολιτική θέλω να καλέσω τους πολίτες», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης, από το βήμα της Κ.Ε., απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη με έναν στίχο του Πολ Βαλερί: «Τίποτε δεν γερνά νωρίτερα από έναν νεωτερισμό». Ενώ, όπως σημείωσε, δεν νοείται σύγχρονο κόμμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας χωρίς ισόρροπη σχέση μεταξύ μελών-οργάνων-ηγεσίας, καταγγέλλοντας και τον ευνουχισμό των οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εθεσαν εκτός μάχης τον Κασσελάκη με 4 λέξεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τα μέλη της Κ.Ε. στην αίθουσα της συνεδρίασης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI ΣΥΡΙΖΑ: Η ονομαστική αναφο...