Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Το “Μέχρι Εδώ” του ΣΥΡΙΖΑ στον Κασσελάκη

 Στέφανος Κασσελάκης

Την – πιθανότατα καθυστερημένη – προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από την «μέγγενη» του τραμπισμού και της ακραίας τοξικότητας, που «κουβαλά» η επιχείρηση του Στέφανου Κασσελάκη, να επανέλθει στο αξίωμα του προέδρου, συνιστά η πλειοψηφική απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Αυτή προβλέπει το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τις συνεχείς επιθέσεις και την αμφισβήτηση των καταστατικών λειτουργιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή οδηγήθηκε στην λήψη αυτού του έκτακτου μέτρου, μετά από μία συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη που κορυφώθηκε με την – πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά – ενέργεια της κατάθεσης εξωδίκου απέναντι στο κόμμα του οποίου θέλει να ηγηθεί.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής λήφθηκε ομόφωνα. Όπως δήλωσαν μάλιστα τα περισσότερα στελέχη του κόμματος που τοποθετήθηκαν δημόσια ήταν μία κίνηση υπεράσπισης του δικαιώματος του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί με βάση τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων του. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη που έκανε λόγο για «μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας».

Όσον αφορά τώρα την επίδραση της απόφασης στην διαδικασία του συνεδρίου και της ανάδειξης νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου, με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό φέρεται να αφορά και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, αφού σε αυτό δεν μπορεί πλέον να εμφανιστεί ως δυνητικός υποψήφιος ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος. Το κείμενο της απόφασης της Κ.Ε άλλωστε θα διατυπωθεί στην τελική μορφή του και θα επιδοθεί στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που θα λειτουργήσει υποχρεωτικά με βάση τα όσα αποφασίστηκαν.Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή είναι ενδεικτικές του τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση που επικράτησε στο ξενοδοχείο που φιλοξένησε το γεγονός, επιβεβαίωσε την επιχειρηματολογία στην οποία βασίστηκε η απόφαση του οργάνου.

Σχέδιο έντασης

Επρόκειτο για ένα σκηνικό πολύωρης έντασης από το οποίο έλειπε παντελώς οποιοδήποτε στοιχείο αυθορμητισμού. Αντιθέτως καταγράφθηκε μία σχεδιασμένη προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία παραπέμπει απευθείας στον Στέφανο Κασσελάκη. Παρότι ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε στον χώρο, ούτε έκανε κάποια δημόσια παρέμβαση κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός πως οτιδήποτε συνέβη στους χώρους πέριξ της αίθουσας συνεδρίασης εποπτεύονταν από το στενό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Παρόντες στα τεκταινόμενα και σε συνεχείς συσκέψεις ήταν ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θάνος Μωραίτης που αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα σε συνδυασμό με άλλα οργανωτικά στελέχη του περιβάλλοντος Κασσελάκη.

Γύρω από τους εν λόγω συσπειρώνονταν τα μέλη της Κ.Ε που συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη, με την συνοδεία μερικών δεκάδων οπαδών του που δεν ήταν μέλη του οργάνου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να επιχειρηθεί να μην υπάρξει απαρτία. Οπότε υπήρξε το φαινόμενο μέλη της Κ.Ε να μην παραλαμβάνουν τις κάρτες εισόδου/ψηφοφορίας και να είναι …παρόντες στον χώρο αλλά απόντες από την συνεδρίαση.

Εικόνες τραμπισμού

Στην συνέχεια η πρακτική που ακολουθήθηκε ήταν να υπάρχει ένα καθεστώς συνεχούς έντασης με προφανή στόχο να ασκηθούν πιέσεις.

Σε θεσμικό επίπεδο αυτό έγινε με διαδοχικές δηλώσεις της Θ.Τζάκρη και του Θ.Μωραϊτη που αμφισβήτησαν την ύπαρξη απαρτίας της Κ.Ε. Όταν η απαρτία επιτεύχθηκε αμφισβητήθηκε (μέσω της Θ.Τζάκρη) το αν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός παρόντων. Όταν και αυτό ξεπεράστηκε η «γραμμή» του «κασσελακικού» στρατοπέδου, αναλώθηκε σε αναφορές περί «πραξικοπηματιών» και «νομενκλατούρας».

Σε επικοινωνιακό επίπεδο αυτό συνέβη με απανωτές δηλώσεις των προαναφερόμενων στελεχών στις τηλεοπτικές κάμερες. Επίσης με τους οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρούν περιοδικά σε προπηλακισμούς επώνυμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Από το «μένος» της συγκεκριμένης ομάδας δεν «ξέφυγαν» και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης που σε πολλές περιπτώσεις δέχθηκαν προσωπικές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το “Μέχρι Εδώ” του ΣΥΡΙΖΑ στον Κασσελάκη

  Την – πιθανότατα καθυστερημένη – προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από την «μέγγενη» του τραμπισμού και της ακραίας τοξικότητας, που «κουβ...