Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Αντίστροφή μέτρηση για το απόλυτο χάος στη Μέση Ανατολή; UPD

 

lebanon

Πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη • Δεδομένα θεωρούνται τα νέα χτυπήματα του Ισραήλ • Αναμένεται απάντηση του Ιράν στις θηριωδίες Νετανιάχου • Κλιμάκωση των επιδρομών σε Γάζα και Λίβανο και Δυτική Όχθη
«Από μία κλωστή» κρέμεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό τον κίνδυνο τεράστιας ανάφλεξης που θα «ανατινάξει» ολόκληρη την περιοχή. Το Ισραήλ μοιάζει έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν οδηγώντας τη χώρα σε ανεξέλεγκτη πολεμική σύγκρουση με ανείπωτες συνέπειες για εκατομμύρια αμάχους

Την Παρασκευή, πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στόχευσαν τρεις πόλεις στην Υεμένη που διοικούνται από αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού της Χοντέιντα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah που διοικείται από τους Χούθι. Οι αεροπορικές επιδρομές ήρθαν αφότου η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε αμερικανικό στρατιωτικό drone που πετούσε πάνω από την Υεμένη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, τα πλήγματα είχαν στόχο οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ προσανατολίζεται σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν ή εγκαταστάσεων που διυλίζουν τη βενζίνη και το ντίζελ για εγχώρια κατανάλωση.

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» είπε μεταξύ άλλων ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που εμφανίστηκε με ένα τουφέκι «παρά πόδα», στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ», σημείωσε υποστηρίζοντας παράλληλα πως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση ήταν η «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». «Κάθε χτύπημα στο σιωνιστικό καθεστώς είναι υπηρεσία προς όλη την ανθρωπότητα», ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».

Κλιμάκωση σε Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη 

Την ίδια ώρα, που το Ιράν είναι σε αναβρασμό, ο Λίβανος και η Γάζα μετράνε τις πληγές τους από τις ισραηλινές θηριωδίες που συνεχίζονται ασταμάτητες. Πολλές και ισχυρές εκρήξεις έπληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τη Βηρυτό. Επρόκειτο για τις σφοδρότερες επιθέσεις του Ισραήλ έως σήμερα ενώ έχουν σταλεί «προειδοποιήσεις» για εκκενώσεις περισσότερων περιοχών που αναμένεται να δεχθούν ισραηλινές επιθέσεις. 

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί απείλησε χθες πως τα «σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Χεζμπολά θα συνεχιστούν» και διαμήνυσε πως οι δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν στη Χεζμπολά να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο. 

Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα. Η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι έντεκα τραυματιοφορείς της σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και οι επτά από αυτούς στο νοσοκομείο Μαρτζαγιούν.

Ακόμα, καταγράφεται μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς, την ώρα που οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η νέα ομοβροντία ρουκετών δείχνει ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ηγεσία της Χαμάς, στη Γάζα μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων προς το Ισραήλ παρά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που διαρκούν ήδη έναν χρόνο και οι οποίες έχουν ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του θύλακα. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά εδώ και περίπου 2 μήνες.

Τις τελευταίες ώρες, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί πυροβολικού από τον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, καθώς και από τον βόρειο καταυλισμό Nuseirat, όπου ένα πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκε ολοσχερώς από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταδίκασε την «παράνομη» αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στο Τουλκάρμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Πέμπτη που σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Το ισραηλινό χτύπημα εντάσσεται σε ένα «άκρως ανησυχητικό μοτίβο παράνομης χρήσης βίας» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας (ISF) κατά τη διάρκεια «στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις εν συντομία στα πολεμικά μέτωπα 

  • Πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στόχευσαν τρεις πόλεις στην Υεμένη που διοικούνται από αντάρτες των Χούθι. 
  • Ισραηλινή επίθεση σκότωσε τέσσερις νοσηλευτές κοντά σε ένα κυβερνητικό νοσοκομείο στη Μαρτζαγιούν, μια πλειονότητα χριστιανική πόλη στο νότιο Λίβανο
  • Το Ισραήλ εξαπολύει τις πιο σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, με δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. 
  • Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί.
  • Ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς τρία σχολικά καταφύγια υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα δύο ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...