Εργαζόμενοι και ασθενείς στο έλεος της αδιαφάνειας
Πλήθος παρατυπιών και κακοδιαχείριση σε όλα τα επίπεδα, τα οποία εγείρουν και νομικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν το προσεχές διάστημα τη Δικαιοσύνη, αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες για ακόμη μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΑΜΚΕ).
Η «Εφ.Συν.» ξετυλίγει σήμερα το κουβάρι της ΑΜΚΕ «Μετάβασις», που φιλοξενεί ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας, κυρίως ηλικιωμένους, και η οποία διατηρεί δύο δομές: μία στην Κρήτη και μία στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στον Βύρωνα.
Η τελευταία ονομάζεται «Καλλίπολις» και απασχολεί 21 εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν επί 13 μήνες απλήρωτοι και έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.
Αυτή είναι μόνο η μία όψη μιας σοβαρής υπόθεσης, η οποία είναι ενδεικτική για το modus operandi αρκετών ανάλογων μη κυβερνητικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που απομυζούν κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ζημιώνοντας παράλληλα ΙΚΑ, εφορίες, τράπεζες, εργαζόμενους και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους ίδιους τους τροφίμους τέτοιων δομών.
Ολα αυτά, βέβαια, επί χρόνια βασίζονταν στην αδυναμία και ενίοτε στη βολική «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν το έργο τους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η δομή ψυχικής υγείας «Καλλίπολις» υπάγεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και μέχρι προσφάτως και από το ΕΣΠΑ, ενώ η δομή στην Ιεράπετρα, για τα αυτιστικά παιδιά, υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, δηλαδή από τους συγγενείς των αυτιστικών παιδιών.
Η δομή στην Ιεράπετρα έχει τον ίδιο ΑΦΜ και κοινό λογιστήριο με αυτήν στον Βύρωνα, ενώ ιδιοκτήτης και πρόεδρος και των δύο «συγγενών» οργανώσεων είναι το ίδιο φυσικό πρόσωπο, ο Ν.Π.
Οι εργαζόμενοι στον Βύρωνα παραμένουν απλήρωτοι με την πάγια δικαιολογία της διοίκησης πως «οι πληρωμές σας ακολουθούν τις πληρωμές του κράτους».
Βέβαια, εκτός από τα ήδη εκταμιευθέντα χρήματα του ΕΣΠΑ, το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Υγείας, πληρώνει κανονικά.
Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας χρηματοδοτεί ανελλιπώς με 50.000 ευρώ κάθε μήνα (*) τη δομή «Καλλίπολις», αλλά στους εργαζόμενους οφείλονται 13 μηνιάτικα και θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας αν το υπουργείο δεν παρέμβει άμεσα.
Παράλληλα τονίζουν ότι συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη φροντίδα των ασθενών.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους με τους οποίους μίλησε η «Εφ.Συν.» (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), τα χρήματα που προορίζονται για τους ίδιους «ταξιδεύουν» συχνά προς Ιεράπετρα για να καλυφθούν άλλες οικονομικές τρύπες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν επί μήνες απλήρωτοι και εργαζόμενοι στη δομή της Ιεράπετρας, οι οποίοι επίσης απειλούσαν με επίσχεση εργασίας.
Ακόμα και εκεί, λένε οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες εργαζόμενοι στον Βύρωνα, καταγράφονται παράξενες δαπάνες που δεν συνάδουν με τις ανάγκες της δομής στην Κρήτη.
Για παράδειγμα, εντοπίζονται μεγάλα ποσά εξόδων για φυτοφάρμακα τη στιγμή που η μονάδα φιλοξενεί ανθρώπους, ενώ -όπως καταγγέλλεται- ο πρόεδρος διατηρεί δικά του θερμοκήπια.
Το ύψος των οφειλών στο ΙΚΑ ανέρχεται πλέον στα 650.000 ευρώ, ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές έχουν πληρωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ, παρά τις ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι πληρωμές δεν τηρήθηκαν.
Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της μονάδας «κολλάει» το χαμηλότερο πακέτο ενσήμων στο ΙΚΑ, στο οποίο φαίνεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Βύρωνα μόνο 4 ή 5 μήνες τον χρόνο και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει από το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ φορολογική ενημερότητα, παρά τα χρέη.
Είναι βέβαια προφανές ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται σε πλήρες ωράριο όλο τον χρόνο και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, καθώς οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι διαμένουν κανονικά στη δομή.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην προσφυγή τους προς το υπουργείο Υγείας διαπιστώνουν ότι οι χρηματοδοτήσεις του υπουργείου κανονικά επαρκούν για να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μισθοί τους, και όχι να βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς εξαθλίωσης, απλήρωτοι και ελλιπώς ασφαλισμένοι.
Τα πρόστιμα σβήστηκαν
Μάλιστα το ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 15.000 ευρώ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μετάβασις», τα οποία για άγνωστο λόγο «σβήστηκαν» το 2015 με απόφαση του απελθόντος ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ι. Σούκου.
Οι λόγοι διαγραφής των προστίμων ήταν η επίκληση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο ευαίσθητος χαρακτήρας της δομής που ελέγχθηκε κ.λπ.
Πέρα όμως από το δράμα των εργαζομένων και τις υπέρογκες οφειλές στο ΙΚΑ, υπάρχει κι ένα παράπλευρο, εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που αφορά τους τροφίμους της μονάδας.
Η δομή διαχειρίζεται τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, και χωρίς να υπάρχουν πάντα οι ανάλογες εξουσιοδοτήσεις σημαντικά ποσά αποσπώνται από τους λογαριασμούς των τροφίμων από τράπεζα της περιοχής.
Είναι αλήθεια ότι αυτό διευκολύνει ίσως τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, όμως έχει παρατηρηθεί, και πάλι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να μην υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τα καθημερινά έξοδα των ασθενών, τη στιγμή που κάποιοι θα έπρεπε να έχουν μεγάλα διαθέσιμα υπόλοιπα στο ταμείο της δομής.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κατάσταση οφειλομένων, οι τρόφιμοι συνολικά πρέπει να έχουν ετήσιο υπόλοιπο στο ταμείο της δομής, και αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες, περίπου 41.000 ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι όλοι οι αρμόδιοι πρέπει αμέσως να αποκαταστήσουν όχι μόνο τις πληρωμές των εργαζομένων και να εξοφληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά με εξονυχιστικό έλεγχο να διαπιστώσουν αν όλα βαίνουν καλώς με τους λογαριασμούς των νοσηλευομένων και ανήμπορων ανθρώπων που διαμένουν στο «Καλλίπολις», διότι θα ήταν εξαιρετικά ακραίο να υπάρχει έστω και υπόνοια για τον τρόπο διασφάλισης των εισοδημάτων τους, όταν αποκλειστικός διαχειριστής είναι η ίδια η δομή που τους παρέχει (χρηματοδοτούμενη από το κράτος) στέγη και τροφή.
*«Εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση της δομής «Καλλίπολις» είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου