Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ερντογάν: Στον Βορρά της Κύπρου υπάρχει τουρκική δημοκρατία

Ερντογάν: Στον Βορρά της Κύπρου υπάρχει τουρκική δημοκρατία

erdogan2.jpg

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Service, Pool photo via AP
Μετά τις αμφισβητήσεις των συνόρων και της συνθήκης της Λωζάννης, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, αφού αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Κύπρο λέγοντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ"». 
Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν.
Για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου θα βρεθεί λύση για τα αγκάθια, ο Ερντογάν δήλωσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση.
Συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».
Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι καταγράφεται θετική ανταπόκριση από την Τουρκία στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία». Και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει «τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...