Οι άνθρωποι του Ντόναλντ Τραμπ
Υπερσυντηρητικοί, αμφιλεγόμενοι, σκληροπυρηνικοί με υφέρποντες ρατσιστικές τάσεις, «γεράκια» όλοι στους τομείς τους.
Οι τρεις άνθρωποι του νέου προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις θέσεις του συμβούλου ασφαλείας, του υπουργού Δικαιοσύνης και του επικεφαλής της CIA ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος και τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου- μεταδίδει το Reuters- και οι τρεις έχουν αποδεχθεί την πρόταση.
Για την θέση του συμβούλου ασφαλείας επελέγη ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικ Φλιν, ένας διορισμός που δεν απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας.
Ο Φλιν ένας από τους πλέον στενούς συμβούλους του Τραμπ την προεκλογική περίοδο απολύθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) το 2014, απόφαση που μεταφράστηκε από τον ίδιον ως το τίμημα που πλήρωσε για τις σκληρές αλήθειες που είπε για τον πόλεμο κατά του ακραίου Ισλάμ.
Άλλοι αξιωματούχοι οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του υποστήριξαν ότι ο λόγος που έχασε τη δουλειά του ήταν η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων και το ηγετικό του στυλ.
Βετεράνος της Υπηρεσίας όπου υπηρέτησε επί τρεις δεκαετίες, ο Φλιν ήταν υποδιευθυντής στην κυβέρνηση Ομπάμα και είχε χρηματίσει υπό τον Μπους διευθυντής πληροφοριών της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2007.
Ο Φλιν, που τον επόμενο μήνα γίνεται 58 ετών, ήταν σφόδρα επικριτικός της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής Άμυνας του Ομπάμα πολύ πριν αρχίσει τη συνεργασία του με τον Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας στην προεκλογική εκστρατεία.
Έχει κτίσει την φήμη του επαγγελματία σε θέματα πληροφοριών και του ανθρώπου που λέει ευθέως τη γνώμη του και όταν έφυγε από την DIA άρχισε να ασκεί κριτική στην Ουάσιγκτον, προτρέποντας μεταξύ άλλων σε πιο στενή συνεργασία με την Ρωσία.
Ταξίδεψε μάλιστα στη Μόσχα πέρσι όπου παραβρέθηκε μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε γιορτή του καναλιού RT, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.
Αργότερα παραδέχθηκε μεν ότι πληρώθηκε για να πάρει μέρος στην εκδήλωση, αλλά απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι βοηθάει έτσι τις προπαγανδιστικές προσπάθειες της Μόσχας.
Πρόσφατα ζήτησε να υπάρξει πιο ένθερμη υποστήριξη της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και γράφοντας στο The Hill, υπό τον τίτλο «Η σύμμαχος Τουρκία είναι σε κρίση και χρειάζεται την βοήθεια μας» υποστήριξε την άμεση έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια και διακαώς επιθυμεί να δικάσει η Άγκυρα έχοντας τον ήδη στην ουσία καταδικάσει, χαρακτηρίζοντας τον «ριζοσπάστη ισλαμιστή» και όχι μετριοπαθή, και απατεώνα που, εκτός των άλλων, ζει εις βάρος των Αμερικανών φορολογούμενων.
Πριν τέσσερις ημέρες ωστόσο, το Politico και πιο πριν η Daily Caller, είχαν αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ότι ο Φλιν είχε προσληφθεί από Ολλανδική εταιρεία συμβούλων που είχε ιδρυθεί το 2005 από τον Καμίλ Αλπτεκίν πρόεδρο του Αμερικανο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου ως λομπίστα για λογαριασμό της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο Αλπτεκίν έχει διαψεύσει ότι η εταιρεία σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Μάικ Πομπέο
Στον 52χρονο βουλευτή του Κάνσας, που ανήκει στα «γεράκια» και ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της συμφωνίας με το Ιράν που συνυπέγραψε η κυβέρνηση Ομπάμα, λέγεται ότι θα ανατεθεί η διεύθυνση της CIA. Στο Twitter έγραψε την περασμένη Πέμπτη: «Ανυπομονώ να ακυρώσω από την καταστροφική συμφωνία με τον μεγαλύτερο κρατικό σπόνσορα της τρομοκρατίας».
Απέκτησε την φήμη του σκληρού για τον ρόλο του στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνούσε τα γεγονότα της επίθεσης στην Αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη, το 2012.
Ηταν έντονα επικριτικός προς την τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην διάρκεια της έρευνας και στο τέλος παρότι η Επιτροπή στο πόρισμα της δεν διαπιστώνει λάθη στους χειρισμούς από το υπουργείο Εξωτερικών και την Κλίντον, ο Πομπέο και ένας ακόμα συνάδελφος του από το Οχάιο, σε προσθήκη 48 σελίδων εκφράζουν την άποψη, ότι πρόκειται για «συγκάλυψη».
Εκτός των άλλων έχει υπερασπιστεί το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA και αντιτίθεται στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο.
Αφού επισκέφθηκε τις φυλακές στην Κούβα το 2013 είχε διακηρύξει ότι οι κρατούμενοι που είχαν εν τω μεταξύ κηρύξει απεργία πείνας, έδειχναν να είχαν παχύνει!
Ο διορισμός του στην κεφαλή της CIA θα χρειαστεί να εγκριθεί από την Γερουσία.
Ο Τζεφ Σέσιονς
Επιλέγοντας τον 69χρονο Σέσιονς για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τραμπ επιβράβευσε ένα πιστό οπαδό του του οποίου οι ακραίες απόψεις και οι πολλές φορές εμπρηστικές κουβέντες για την μετανάστευση και τους μετανάστες, συμπίπτουν με τις δικές του.
Ο Σέσιονς, πρώην γενικός εισαγγελέας στην Πολιτεία της Αλαμπάμα, είναι κάθετα αντίθετος για κάθε μέτρο που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην χορήγηση υπηκοότητας σε μετανάστες και ήταν από τους πλέον ενθουσιώδεις υποστηρικτές της υπόσχεσης του Τραμπ για την ανέγερση τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό.
Παρότι ο διορισμός του δεν έχει επιβεβαιωθεί, η ομάδα Τραμπ, μετά την συνάντηση τους μαζί του, εξέδωσε ανακοίνωση χθες επαινώντας τον Σέσιονς: «Παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα ακόμα και ακόμα συνομιλεί και με άλλους καθώς διαμορφώνει το υπουργικό του Συμβούλιο, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει εντυπωσιαστεί απίστευτα πολύ με τον γερουσιαστή Σέσιονς και την θητεία του -φαινόμενο στην εισαγγελία της Αλαμπάμα».
Βετεράνος του στρατού, ο Σέσιονς είναι από τα παλαιότερα μέλη της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας και πρόεδρος της υποεπιτροπής Στρατηγικών Δυνάμεων.
Παρά αυτά του τα προσόντα ο διορισμός του μπορεί να προκαλέσει αντιδράσει στη Γερουσία.
Το 1986 ο Σέσιονς έγινε ο δεύτερος μόλις υποψήφιος σε διάστημα 50 ετών που δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση για να γίνει ομοσπονδιακός δικαστής, μετά από κατηγορίες για ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει.
Ο πρώην βοηθός εισαγγελέας Τόμας Φίγκιουρς, που είναι Αφροαμερικανός είχε καταθέσει τότε ότι ο Σέσιονς τον αποκαλούσε «μικρέ» και του έλεγε να είναι προσεκτικός όταν μιλάει με τους «λευκούς».
Ο Σέσιονς υποστηρίζει ότι δεν είναι ρατσιστής, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει το στραβοπάτημα, όταν υποστήριξε στην ακρόαση του ότι οργανώσεις όπως η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων και η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες θα πρέπει να χαρακτηριστούν «αντι-αμερικανικές».
«Ο κ. Σέσιονς είναι η επιστροφή σε μια περίοδο ντροπής, που τόσο οι μαύροι όσο και οι λευκοί Αμερικανοί πίστευαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους» είχε πει τότε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Εντουαρντ Κένεντι. «Είναι αδιανόητο για μένα ότι ένα άτομα με αυτή τη νοοτροπία έχει τα προσόντα για γίνει εισαγγελέας, πόσο μάλλον ομοσπονδιακός εισαγγελέας».
Ο Σέσιονς απέσυρε την υποψηφιότητα του, επέστρεψε στην εισαγγελία της Αλαμπάμα και το 1996 εξελέγη στη Γερουσία.
Και τώρα το «αδιανόητο» για τον γερουσιαστή Κένεντι φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα και με το παραπάνω εφόσον τελικά ο Σέσιονς αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ- πρωτάρης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής- λέγεται ότι συμβουλεύτηκε τον κάτι παραπάνω από έμπειρο Χέντρι Κίσινγκερ, ενώ δέχθηκε και την κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνα Νίκι Χάλει, πιθανή υποψήφια για το υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου