%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83
28 Νοέμβριος, 2016 12:31
Συνεδριάζει  από το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, που τείνει να υποκαταστήσει την Κουμουνδούρου  ως χώρος ενάσκησης κομματικών δραστηριοτήτων του κυβερνώντος κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο θέμα της  συνεδρίασης η (ευρισκόμενη σε αδιέξοδο) αξιολόγηση και η προσπάθεια να διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από δεσμεύσεις που αποτελούν το κεντρικό πολιτικό οπλοστάσιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην προσπάθεια να αγκιστρωθεί στην εξουσία .
Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να προσδιορίσει το ανεκτό από την κυβέρνησή του όριο των υποχωρήσεων που καλείται να κάνει για να κλείσει η αξιολόγηση σε 2 βασικά σημεία:
α. Το εργασιακό: Όπου το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται απολύτως ανυποχώρητο στο θέμα.  Παράλληλα, απόλυτη απόκλιση ανάμεσα στις θέσεις της Αθήνας και των δανειστών σημειώνεται στο θέμα των μαζικών απολύσεων.
β. Το θέμα των μέτρων του μεσοπρόθεσμου: Όπου ο πρωθυπουργός αρνείταινα δεχτεί την συγκεκριμένη καταγραφή και απαρίθμηση των αναγκαίων μέτρων στο μεσοπρόθεσμο. Μέτρων σκληρών, αφού αντανακλούν το γεγονός ότι έως το 2020 δεν θα υπάρξει καμιά υποχώρηση των δανειστών στον στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι με την Ε.Ε,. υπό πίεση κυρίως λόγω του δημοψηφίσματος στην Ιταλία  αλλά και λόγω των εκλογών στην Αυστρία, θα μπορούσε να αποσπάσει  ευνοϊκότερες θέσεις από τους δανειστές. Όμως ο κ. Σόιμπλε και άλλοι παράγοντες της Ε.Ε. έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω και δεν θα διστάσουν  να ανεχτούν ακόμη και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, εάν τυχόν ο κ. Τσίπρας  ήθελε προσφύγει στην τυχοδιωκτική λύση της κάλπης.
Πρόκειται δηλαδή, για έναν πόλεμο νεύρων, με τους ευρωπαίους να εμφανίζονται απολύτως  άκαμπτοι στην απαίτηση να  τηρηθούν απολύτως να συμφωνημένα. Στάση, που έχει φέρει τον πρωθυπουργό σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με την πλήρη αλλαγή του διεθνούς  κλίματος σχετικά με την τύχη της αξιολόγησης, το οποίο μέχρι πρότινος την ενεφάνιζε σχεδόν ως βέβαια και σήμερα, αντιθέτως, θεωρείται απίθανη η ολοκλήρωσή της.
Παρ’  ότι ο κ. Τσίπρας  προσπαθεί διακαώς και ο ίδιος να αποφύγει τις εκλογές, πιέζεται, όμως, ασφυκτικά από τις πολιτικές συνέπειας της υποχώρησης που τού ζητείται να κάνει στο εργασιακά και το μεσοπρόθεσμο, όπως  εξηγήθηκε προηγουμένως.
Αυτός είναι ο γρίφος που επιχειρείται να λυθεί αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με την κομματική ηγεσία, με το περιβάλλον των εξελίξεων όμως να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο για τον κ. Τσίπρα.ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΗΓΗ