Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΗ Καγκελάριος Μέρκελ ξανά;

Καγκελάριος Μέρκελ ξανά; UPD

merkel-kagelarios-germania.jpg

(AP Photo/Markus Schreiber)
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ -η οποία δείχνει να ανακάμπτει με εντυπωσιακό τρόπο στις δημοσκοπήσεις- ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, επιθυμώντας να παραμείνει καγκελάριος της χώρας για τέταρτη θητεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα είχε δώσει τα εύσημα στην καγκελάριο για την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα και για την άψογη συνεργασία που είχαν οι δύο ηγέτες. 
«Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας: 
Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση να διεκδικήσω για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη... Στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας... Η μάχη για τις αξίες μας και η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας, οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας.
Η καγκελάριος τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους και πως είναι αναγκαίο να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.
Νωρίτερα, το Reuters είχε αναφέρει πως δεν είναι βέβαιο ότι αν κερδίσει και τέταρτη θητεία θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το τέλος της. Στο παρελθόν έχει η ίδια δηλώσει ότι θέλει να βρει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την πολιτική και να μην παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, στη συνέντευξή της, η καγκελάριος υποστήριξε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία.

Υψηλά στις δημοσκοπήσεις

Σήμερα, Κυριακή, υψηλόβαθμα στελέχη του CDU θα είχαν συνάντηση στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την τελευταία ετήσια διάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι υποψήφια. Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 55% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Α. Μέρκελ στην εξουσία. Επιπλέον, ποτέ η διεθνή της φήμη δεν ήταν τόσο καλή, αν βέβαια πιστέψουμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι είναι η μόνη που κρατά συμβολικά ψηλά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Και εκτός αυτού η Α. Μέρκελ είναι άνθρωπος που αγαπά την εξουσία» δήλωνε νωρίτερα η Μπάσα Μίκα, αρχισυντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια Μπάσα Μίκα πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή.
Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα. Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Enmid, για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, καταγράφει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ. Το 55% των Γερμανών επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.
Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.
Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.
Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί τον 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.
Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα ελάμβαναν 33 % αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12% , δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντiστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα ελάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό -λόγω του εκλογικού συστήματος- για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στέφανος Κασσελάκης: Σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με «τα καθαρά χέρια του μόχθου» και μετά βρίζει το Πρώτο Θέμα, ως συνήθως

Στέφανος Κασσελάκης: Σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με «τα καθαρά χέρια του μόχθου» και μετά βρίζει το Πρώτο Θέμα, ως συνήθως : Αν...