Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κρίνεται η ενότητα της ΕυρώπηςΣυντάκτης: ΕΦ. ΣΥΝ

Κρίνεται η ενότητα της Ευρώπης

Αυτό που καλείται να πράξει τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό -και που θα έπρεπε να το είχε πράξει από την πρώτη στιγμή- το περιέγραψε με απόλυτα εύστοχο τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε το γεγονός 22 χώρες να αρνούνται να εφαρμόσουν ό,τι συμφώνησαν για τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Φανταστείτε δηλαδή πως αν είχαμε διαμοιράσει 160.000 πρόσφυγες, δεν θα είχαμε πρόβλημα στην Ειδομένη».
Η αλήθεια, λοιπόν, για την τραγωδία των προσφύγων είναι γνωστή σε όλους. Και αυτή η αλήθεια λέει ότι οι κοινοτικοί εταίροι μας δημιούργησαν ένα τεράστιο -και συνεχώς διογκούμενο- πρόβλημα στην Ελλάδα, αρνούμενοι να δεχτούν στο δικό τους έδαφος έναν αριθμό προσφύγων κατά πολύ μικρότερο από αυτόν που θα έπρεπε και που αναλογεί στον πληθυσμό τους.
Η στάση τους δεν συνιστά αλληλεγγύη, δεν συνιστά πραγματικά ισότιμα ενωμένη Ευρώπη, δεν συνιστά σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δεν συνιστά πολιτισμό. Συνιστά άρνηση όλων αυτών και θανάσιμη απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα.
Χωρίς αμφιβολία, είναι λάθος να περιορίζεται η αδυναμία της Ευρώπης να βρει ενιαία λύση στο προσφυγικό στη στάση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ. Αν δεν υπήρχαν οι 22 χώρες της Ενωσης που αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ίσως το πρόβλημα των χωρών του Βίζεγκραντ να μην υπήρχε ή να μην ήταν τέτοιο όπως εμφανίζεται.
Είναι λάθος να θεωρούμε ότι αποκλειστικά και μόνο η στάση της Τουρκίας έχει οδηγήσει στη σημερινή αδυναμία εξεύρεσης λύσης, μολονότι η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες γιατί χρησιμοποιεί το ζήτημα για να προωθήσει τα συμφέροντα της σημερινής κυβέρνησής της. Αν η Ευρώπη ήταν πραγματικά ενωμένη στο προσφυγικό ζήτημα, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να παίξει το παιχνίδι που παίζει.
Με δυο λόγια, η Ευρώπη κατέστησε το προσφυγικό δυσεπίλυτο πρόβλημα γιατί δεν το έλυσε πρώτα και κύρια στο εσωτερικό της. Γιατί από την αρχή ήταν -και συνεχίζει να είναι- διασπασμένη πάνω σε αυτό το θέμα. Στο προσφυγικό κρίνεται η ενότητά της. Ή θα την αποκαταστήσει ή θα επιβεβαιώσει μια διάσπαση με απρόβλεπτες, για το μέλλον, συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDcGmk